DOLAR 32,2101 % 0.13
EURO 35,0280 % 0.07
GRAM ALTIN 2.509,76 % 0,27
ÇEYREK A. 4.103,46 % 0,27
BITCOIN 70.270,02 -0.984
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

“Korona krizi her kriz gibi önce kadınları vurdu”

Son Güncelleme :

10 Mayıs 2020 - 12:55

Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı, Anneler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında; “Anneler günü bu yıl ülkemizde ve dünyada kadınların eşitsizlik, ayrımcılık, şiddet gibi sorunlarını ve kadına biçilen rolleri daha da pekiştiren  ‘Korona Krizi’ gölgesinde geçiyor.” dedi.

“KADINLAR ÇOK ÇALIŞIYOR, AZ KAZANIYOR”

Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamil Sarı mesajında ; “Kadınlar çok çalışıyor, az kazanıyor.” “Anneler, bir yandan güvencesiz işlerde, merdiven altlarında çalışırken diğer yandan yaşlı, çocuk ve hasta bakımıyla emeği görünmez kılınıyor.”  “Her kesimden kadının ulaşabileceği kreşler ve bakım evleri yok denecek kadar az.”  Türünden cümlelerle kadınların durumunu anlatmaya çalışıyorduk. Ama içinde yaşadığımız günlerde kadınlar katbekat kötü durumdalar. Korona krizi de her kriz gibi önce kadınları vurdu. Evde kaldığımız bu süreçte Bu zor günlerde, evinin ekmeğini yemeğini düşünen kadınlar, yoksulluğun acısını daha çok çeker oldular. Korona salgınının neden olduğu kriz, özellikle kadınlar için her geçen gün yaşamı daha da zorlaştırıyor. Kadınların ev işi yükü daha da arttı. Kadınlar adeta 10 parçaya bölünüyor. Şu anda evlerde kadınlar ev işleri, yardım ve bakım işlerinin neredeyse hepsini yapıyor. Genel bir sağlık krizi olmadığı zamanlarda da bu işleri yapanlar, görünmez durumda olanlar ve karşılığında bir ücret almayanlar zaten kadınlar oluyor. “dedi.

“KADINLAR DAHA FARKLI ZORLUKLARLA KARŞILAŞIYOR”

Sarı mesajını şöyle tamamladı; “Bu nedenle, korona virüsü ve karantinadan kaynaklanan bakım işleri esas olarak kadınların üzerine kalıyor. Beslenmeyi düzenlemek, bağışıklık güçlendirmeye çabalamak, yeterli hijyeni sağlamak hep kadının görevi. Bütçenin olup olmaması da başka bir sorun tabii. Bu da kadınların sırtında bir yük; az parayla geçim sağlamak. Yani, bu zor günlerde, evinin ekmeğini yemeğini düşünen kadınlar, yoksulluğun acısını daha çok çeker oldular. Bunların dışında, kapanan  okullar ve anaokulları evde karantinada sıkılan çocukları oyalamak, uzaktan eğitimleriyle ilgilenmek hep kadınların görevi oldu. Dışarı çıkması daha riskli görülen büyük ebeveynler için yapılması gereken alışverişin sorumlusu da yine kadınlar.  Tıpkı normal zamanda ya da karantinada evde hasta ve yaşlı bakımından sorumlu olan kişilerin de kadınlar olması gibi. Korona virüs insanları evlerine kapatırken, aile içi şiddetin de arttığı görülüyor. Nisan ayı verilerine baktığımızda, 20 kadının öldürüldüğünü görüyoruz. 20 şüpheli kadın ölümü. Şüpheli ölümler ve kayıplar hep olağanüstü durumlarda daha fazla artıyor. Kadına şiddet faillerinin salıverilmesi cinayetle sonlanıyor. Şiddet davalarında hem kadınları hem de tanıkları korumak gerekir. Karantinada kadınlar daha farklı zorluklarla da karşılaşıyor. Fiziksel ve dijital şiddetin arttığı bu süreçte kadınların süreç nedeniyle şikayetçi olmayı ve boşanmayı ertelediği görülüyor.  (#EvdeKal çağrılarının yapıldığı bu ay %55 arttı) 2020 yılı Mayıs’ında yoksulluk ve şiddet birer kadın gerçeği olarak canımızı yakmaya devam ediyorken hala ve  kadınların sırf  kadın olmaktan gelen  sorunları çözüme ulaşmamışken, Anneler Günü sözde bir gün olacaktır..  Bu nedenle Anneler Günü ancak yoksulluğun ve kadına yönelik şiddetin son bulmasıyla ve kadınların tüm haklarını elde etmesiyle gerçek anlamıyla kutlanabilecektir diyor; bu duygu ve düşüncelerle tüm annelerin anneler gününü kutluyor, sağlıklı günler diliyoruz. Barışın, eşitliğin, insanca yaşamın hüküm sürdüğü, kadının gücünün anlaşıldığı, gerçek değerini bulduğu bir ülkede kutlanacak  Anneler Günlerine ve yitirdiklerimize saygıyla. “diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek