DOLAR 32,3656 % -0.57
EURO 34,6947 % -0.5
GRAM ALTIN 2.411,77 % -0,45
ÇEYREK A. 3.943,24 % -0,45
BITCOIN 58.360,01 -3.893
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 11°

Köyler mahalleden özüne dönüyor

Son Güncelleme :

19 Nisan 2021 - 11:09

Büyükşehir Yasası’nda yapılan değişiklikle, köylerin mahalleye dönüştürülmesi tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar verince, uygulamadan geri dönüşün yolu açıldı. “6 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kırsal mahalle düzenlemesine, büyükşehirlere bağlı mahallelere dönüştürülen köylerde,  başvurulması halinde “kırsal mahalle” statüsüne geçilmesinin yolu açıldı.

Bu kapsamda Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde 57, Malkara ilçesinde 72 (tüm köyler), Saray ilçesinde 20, Hayrabolu ilçesinde 48,  Çorlu ilçesinde 4 mahallenin tamamı, Türkücü, Seymen, Önerler ve Yenice’de ise kırsal yaşam vasfı devam eden alanlarda kırsal mahalleye dönüş için yapılan başvurular Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı meclis toplantısında görüşülerek kabul edildi. Kırsal mahalleye geçişle köylüye, su faturasında indirim ve imarla ilgili harçların alınmaması gibi birçok avantaj sağlanıyor.

Tekirdağ’da köyden mahalleye dönüşen diğer ilçelerdeki mahallelerin kırsal mahalleye dönüş için başvuruları devam ediyor.

BİRÇOK AVANTAJ SAĞLIYOR

Kırsal mahalleye dönüşle birlikte; bu mahallelerde yaşayan vatandaşlar tarımdan, evsel üretime kadar birçok alanda kazanç sağlayacak. Köyde yaşayan vatandaşlar emlak vergisi ve su faturalarını merkez mahalle bazında ödemek zorunda kalmayacak. Kırsal Mahalle Statüsü ile köyde yaşamı desteklerken, tarımsal üretim maliyetinin üreticiler için yük olmasının önüne bir nebze olsun geçilecek.

Kırsal mahallelerde, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacak. Kırsal mahalle olarak belirlenen yerlerde, Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmayacak. Diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları yüzde 50 indirimli olacak. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret, en düşük tarifenin iş yerleri için yüzde 50’sini, konutlar için yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecek. Ayrıca, diğer hak, sorumluluk ve imtiyazların korunmasına devam edilecek.

“Kırsal Mahalle” statüsü köylerde yaşayan vatandaşlar için çok büyük bir avantaj sağlamakta.

Habertrak/Serhat Yeşilipek