DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 64.329,00 0.992
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 17°

MAKS Projesi kayıt çalışmaları devam ediyor

Son Güncelleme :

29 Kasım 2017 - 16:31

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) saha çalışmaları Çorlu’da da devam ediyor.

T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Adres Kayıt Sisteminde (AKS) metinsel nitelikte tutulan adres bilgilerinin coğrafi koordinatlarla birleştirilmesi ve oluşturulan altyapının diğer sistemlere entegre edilebilmesi için kurulmuş olan Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) projesi kapsamında saha ekipleri çalışmalarını Çorlu’da  da sürdürüyor.

Çalışmalar sırasında vatandaşlardan ve saha görevlilerinden gelen şikayetleri değerlendiren Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sarıkurt, vatandaşlar ve çalışanların çekincelerine yönelik açıklamalarda bulundu.

ULUSAL ADRES SİSTEMİNDE BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLIYOR

Proje ile Türkiye için oluşturulan Ulusal Adres bilgilerinin depolandığı sistemi yönetmek ve güncellemek kolay hale geleceğini ifade eden Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sarıkurt yaptıkları açıklamada, Ulusal Adres Sistemi ile Türkiye genelindeki tüm kullanıcıların anlık olarak takip edileceği ve yapılan işlemlerin denetlenebileceğini dile getirdi.

ACİL YARDIMLARDA MÜDAHALE SÜRESİNİ AZALTIYOR

Bu sayede Adres Kayıt Sistemi’nden faydalanan kurum ve kuruluşlara verilen hizmetin daha etkin hale geleceğini belirten Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Sarıkurt, “Ülke çapında tüm adres kayıtlarının ve Nüfus bilgilerinin anlık olarak harita üzerinden görülebilmesini sağlayan proje ile 112 acil çağrı sistemi, Emniyet bilgi sistemi, taşınmaz mal beyanı, emlak ve inşaat işleri gibi birçok önemli çalışmanın altyapısı hazırlanıyor. E-devlet projesi kapsamında yürütülen Adres Kayıt Sistemi mekânsal hale getirilerek yapılan tüm işlemler, başvurular, çağrılar artık harita üzerinden görüntülenebilecek ve bu sayede müdahale süresi kısalacak.

Mekansal Adres Kayıt Sistemi Projesi, Devlet Planlama Teşkilatınca yayımlanan “Bilgi Toplumu Stratejisi 2006-2010 Eylem Planında Vatandaş Odaklı Hizmet Dönüşümü” bileşeni altında 50 no’lu eylem olarak yer alan ve yürütme sorumluluğu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne verilen “Çevrimiçi Emlak ve İnşaat İzinleri Projesi” ile birleştirilmiş ve söz konusu proje 13/01/2011 tarihli ve 27462 Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2011 yılı Yatırım Programında “Mekansal Adres Kayıt Sistemi Oluşturulması ve Çevrimiçi Emlak ve İnşaat İzinleri Projesi (MAKS)” olarak yer alıyor.

2014 yılında ihale edilen Mekansal Adres Kayıt Sistemi Veri Üretimi ve Yaygınlaştırma Pilot Uygulama Projesi’nin tamamlanmasıyla birlikte 144 yetkili idare (belediyeler, özel idareler, organize sanayi bölge müdürlükleri ve serbest bölgeler) Mekansal Adres Kayıt Sisteminden faydalanmaktadır.

Sistemin ülke genelinde yaygınlaştırılması amacıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile ASELSAN A.Ş. arasında “Mekansal Adres Kayıt Sistemi Veri Üretimi ve Yaygınlaştırma Projesi” işine ilişkin 31.12.2015 tarihinde sözleşme imzalandı ve projenin 31.12.2018 tarihinde tamamlanması öngörülmektedir.

Bu çalışmalar kapsamında yerleşim yerlerindeki tüm adresler sisteme kayıt edilecektir. Vatandaşların saha ekiplerine gereken kolaylıkları göstermeleri gerekmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımızın Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) yetkililerine gereken kolaylığı sağlamaları önemle rica olunur” ifadelerine yer verdiler.

PROJEDE KİŞİ VE KİMLİK BİLGİLERİ ASLA SORULMAYACAK

MAKS projesi kapsamında saha elemanı olarak 30 kişinin çalıştığını dile getiren Başkan Yardımcısı Sarıkurt, “Saha çalışmaları sırasında sadece yapılara ait fotoğraf çekimi ve daire sayılarının tespiti yapılacaktır. Kişi ve kimlik bilgileri kesinlikle toplanılmayacak olup, çalışanların isimlerinin toplum ve veri güvenliği için gizli tutulduğunu belirterek, isimlerin kolluk kuvvetlerinde ve iletişim merkezinde bulunduğunu, şüpheli durumla karşılaşılması durumunda vatandaşlarımızın kolluk kuvvetlerini veya 444 99 59 iletişim merkezi hattını aramalarını önemle rica ederiz” diye konuştu. Habertrak/Ferhat Akgün