DOLAR 32,4231 % -0.22
EURO 34,8642 % -0.01
GRAM ALTIN 2.419,63 % -0,13
ÇEYREK A. 3.956,10 % -0,13
BITCOIN 58.066,00 -4.472
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Makyajlı rakamlar bile facia”

Son Güncelleme :

12 Şubat 2020 - 14:21

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirterek “Tabi bir de gerçek işsizlik rakamı var. Aslında baktığımız zaman her 100 işsizden 27’si bir yıl veya daha uzun süredir işsiz. Bu işsizliğin ne kadar yapışkan olduğunu gösteriyor. Bunlar aslında makyajlı rakamlar. Ama görüyorsunuz makyajlı rakamlar bile bir facia” dedi.

Öztrak, düzenlediği basın toplantısında gündeme dair önemli açıklamalara yer verdi.

“EN ÖNEMLİ AÇIK, VİCDAN AÇIĞI”

“Ekonomik krizler bir şekilde aşılır. Ancak bir toplumu, toplum yapan değerlerde kriz başlarsa, o toplum artık geleceğine güvenle bakamaz.” Değerlendirmesinde bulunan Öztrak,  “Bugün Türkiye’nin en önemli açığı; çok açık söylüyorum ne cari açıktır ne de bütçe açığıdır. Bugün Türkiye’nin en önemli açığı; toplumsal vicdanda büyüyen açıktır. Bunun telafisi yoktur. Bizler ‘komşusu açken tok yatan bizden değildir’ diyen bir peygamberin dinine mensubuz. Ve yine peygamberimizin ifadesiyle ‘din, güzel ahlaktır.’ Bu ülkede bir baba evlatlarım aç diyerek yaşamına kıyıyorsa, herkes gibi o ülkenin Diyanet İşleri Başkanı da tüm işi gücü bırakıp buna kafa yormalıdır. Ama bu konularda tek bir kelam etmeyen Diyanet İşleri Başkanı, anlaşılan orta çağ papalığına özenip, cennette emlak pazarlamaya girişmiş. Kimse kusura bakmasın; buna ‘balık baştan kokar’ denir.” İfadelerini kaydetti.

“SARAY BAL DEYİNCE, AĞIZ TATLANMIYOR”

Hükümetin yükselişe geçtik dediği yılda birçok kişinin ekonomik kriz nedeniyle yaşamını sonlandırdığını belirterek, “AK Parti’ye gönül veren kardeşlerimiz, elbette partinizi sevin. Ama gördüklerinizi de, duyduklarınızı da lütfen vicdan terazisinde bir tartın. Sarayın ‘bal’ demesiyle, milletin ağzı tatlanmıyor. Bakın saraya göre, geçtiğimiz yıl, ekonomimiz yeniden yükselişe geçmişti. Geçtiğimiz yıl yani 2019 yılında yükselişe geçtik dedikleri yılda. Gaziantep’te, Şahinbey Belediyesi’nin önünde, işsiz bir gencimiz kendini yaktı. Adana’nın Seyhan ilçesinde bir başka gencimiz borçları nedeniyle bunalıma girerek, kendini apartmandan aşağı attı. Aydın’ın Efeler ilçesinde bir çiftçimiz, geçim sıkıntısından dolayı evinin bulunduğu yerdeki ahırda yaşamına son verdi. İstanbul Fatih’te geçim sıkıntısı nedeniyle hatırlayın dört kardeş yaşamına kıydı. Antalya’da bir baba maddi zorluklar nedeniyle eşini ve iki çocuğunu zehirledikten sonra intihar etti. 2019’da bunun gibi daha nice sönen hayatlar oldu. Ama saray 2019’da yükselişe geçtik diyebiliyor. Bu yükselişse çakılmak ne ola ki?” şeklinde konuştu.

“İŞSİZLİK ‘YAPIŞKAN’”

TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerine rağmen işsizlik verilerinin son bir yılda arttığını kaydeden Öztrak, “Bugün TÜİK Kasım ayı işgücü, istihdam ve işsizlik rakamlarını açıkladı. Bunlar aynı zamanda 2019’un son üç ayına ait rakamlar. 2019’un başında damat 2,5 milyon ilave istihdam sözü vermişti. Bırakın 2,5 milyon istihdamı insanlar bu yıl işlerini kaybettiler. Çalışan sayımız halen iki yıl öncesinin 346 bin altında. Resmi rakamlarla işsiz sayısı son bir yılda 327 bin kişi arttı, 4 milyon 308 bin kişiye ulaştı. İşsizlik oranı da aynı dönemde yaklaşık 1 puan artarak, yüzde 13,3’e çıktı. Tabi bir de gerçek işsizlik rakamı var. İş bulma ümidini yitirmiş veya diğer nedenlerle iş gücü piyasasından çekilmiş ama iş bulsam çalışırım diyenler, eksik ve yetersiz istihdam edilenleri ve mevsimlik çalışanları topladığımızda gerçek işsizlik rakamı son bir yılda 235 bin kişi artarak 7 milyon 677 bin kişi olmuş. Gerçek işsizlik oranımız son bir yılda yarım puan artmış ve yüzde 22,1 olarak gerçekleşmiş. Genç ve üniversitelilerin işsizliği ise gerçekten son derece düşündürücü ve üzücü bir seviyede.  Aslında baktığımız zaman her 100 işsizden 27’si bir yıl veya daha uzun süredir işsiz. Biz bunu çok görmedik. Bu işsizliğin ne kadar yapışkan olduğunu gösteriyor.” Dedi.

RAKAMLAR MAKYAJLI”

“Tabi bunlar aslında makyajlı rakamlar. Ama görüyorsunuz makyajlı rakamlar bile bir facia. Çalışma çağındaki nüfus son bir yılda 944 bin artmış.” İfadelerini kaydeden Öztrak, “Şimdi TÜİK bunu böyle söylüyor evet ama sadece 182 bin kişi iş aramak için işgücü piyasasına girmiş. 944 bin kişi çalışma çağındaki nüfus artmış, 182 bin kişi iş aramış. Yani 762 bin vatandaşımız evine gidip oturmayı tercih etmiş. Peki hani işler toparlanıyordu? Hani ekonomi şahlanıyordu, yükselişe geçiyordu? O zaman neden yurttaşlarımız iş aramıyor, neden işgücü piyasasına girmiyor? Herhalde damat ve saray mahcup olmasın diye. Eğer geçtiğimiz yılın Kasım ayında olduğu gibi yurttaşlarımız o oranda iş gücüne katılmış olsalardı işsiz sayısı TÜİK’in ilan ettiği gibi 4 milyon 308 bin değil; 4 milyon 626 bin olacaktı. İşsizlik oranı da yüzde 13,3 değil yüzde 14,1’e çıkacaktı.” Diye konuştu.

Habertrak/Özlem İnan