DOLAR 32,3367 % -0.02
EURO 34,8384 % 0.03
GRAM ALTIN 2.405,18 % 0,49
ÇEYREK A. 3.932,47 % 0,49
BITCOIN 64.256,61 1.367
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°

Marmaraereğlisi tehlike altında

Son Güncelleme :

04 Mayıs 2021 - 11:41

Kuzey Ormanları Savunması sözcüsü Başar Toros, Trakya Bölgesi’nin birçok yerinde artan rant odaklı plansız sanayileşme tahribatının hızla devam ettiğini dile getirdi.

İstanbul ve çevresindeki sanayileşmenin hızla Trakya’ya kaydığını dile getiren Toros; “Rant odaklı ve plansız sanayileşme Trakya’nın her köşesini tehdit ve tahrip ediyor. Bu talihsiz ilçelerimizden birisi de; Marmaraereğlisi. İstanbul’daki arazi rantının yükselmesine paralel olarak İstanbul’da kurulu sanayi bölgeleri birer birer Trakya’ya kaydırılıyor. Marmaraereğlisi’nin doğal ve tarihsel güzellikleri de bu sanayi faaliyetleri ile yok edilmek isteniyor.” diye konuştu.

Marmaraereğlisi’nde plansız sanayileşmeye karşı Marmararereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği, mücadelesini sürdürüyor. Marmaraereğlisinde ilçesinde; ıslah OSB adı altında OSB, yük vagonu taşıyacak dekovil hattı, düz cam üretim tesisi, NATO limanı kimyasal dolum tesisi, Sultanköy plajına yapılan dolfen ve boru hattı tehditleri ön plana çıkıyor.

“TARIM TOPRAKLARININ İŞGALİNE ACİLEN SON VERİLMELİ”

Trakya Bölgesi’ndeki tarım topraklarında hala sürmekte olan sanayi işgaline son verilmesi gerektiğini aktaran Kuzey Ormanları Savunması sözcüsü Başar Toros; “Rant odaklı ve plansız sanayileşme Trakya’nın her köşesini tehdit ve tahrip ediyor. Bu talihsiz ilçelerimizden birisi de Marmaraereğlisi. İstanbul’daki arazi rantının yükselmesine paralel olarak İstanbul’da kurulu sanayi bölgeleri birer birer Trakya’ya kaydırılıyor. Marmaraereğlisi’nin doğal ve tarihsel güzellikleri de bu sanayi faaliyetleri ile yok edilmek isteniyor. Türkiye’nin ise hiç olmadığı kadar ormana, temiz suya ve sağlıklı tarımsal ürünlere ihtiyacı olduğu bir dönemde, ülkemiz iklim krizine karşı iyice savunmasız bırakılıyor. Yapılması gereken inşaat, madencilik ve enerji odaklı rant politikalarının terk edilmesi. Burada tek çözüm Marmaraereğlisi’nin sanayi tahribine kapatılmasıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİ BİRLİK OLDU

Çevreciler, yük vagonu taşıyacak dekovil hattına, düz cam üretim tesisine karşı açtıkları davaları kazandı. Firmalar plan değişikleri ile yeniden başvuruda bulundular.

NATO limanı kimyasal dolum tesisi ile ilgili ise çevrecilerin itirazlarına rağmen Özelleştirme İdaresi’ne devredildi. Sultanköy plajına yapılan dolfen ve boru hattı planlarına da çevreciler tarafından itiraz edildi ve süreç devam ediyor. Çevre gönüllerinin kazandıkları davalara rağmen, sanayileşme ve çevre kirliliğine neden olacak tesis ve projelerle ilgili firmaların yeni planları ilçe belediyesi tarafından onaylanarak Marmaraereğlisi’nin plansız sanayileşmesinin yolu açılıyor. İlçe belediyesi Marmaraereğlisi’nin tarihi, turistik ve doğal güzelliklerine aykırı bir şekilde plansız sanayinin kurbanı olmasına sessiz kalıyor.

Habertrak/Serhat Yeşilipek