DOLAR 32,3274 % 0.21
EURO 34,8201 % 0.05
GRAM ALTIN 2.411,34 % 0,09
ÇEYREK A. 3.942,55 % 0,09
BITCOIN 63.382,65 -1.138
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

Marmaraereğlisi’nde çevre felaketi

Son Güncelleme :

29 Mart 2019 - 14:15

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Tekirdağ İl Temsilcisi Dr. Cemal Polat, Marmaraereğlisi’nde yapılması planlanan kimyasal tesis projesi, yük treni hattı projesi ve Düz Cam Üretim Tesisi projesinin büyük bir tehlike kaynağı olduğunu belirtti.

Özellikle Düz Cam Üretim Tesisi projesinin, geçimini tarımla sağlayan çiftçilerin verimli arazilerine büyük tehdit oluşturacağına vurgu yapan Polat, “Birinci sınıf tarım arazisi olan Marmaraereğlisi’nde 147 bin dönüm tarım arazisi olmak üzere 2 milyon 211 bin dönümlük Tekirdağ’ın verimli arazileri Düz Cam Tesisi’nin çevresel etkisinden etkilenecektir. Bölgemizde geçimini tarımdan sağlayan çok sayıda çiftçimiz olduğu düşünüldüğünde, Düz Cam Üretim Tesisi’nin İlçemizde yapılması uygun değildir.” Diye konuştu.

 “FİRMA YETKİLİLERİ TARAFINDAN AÇIKÇA İTİRAF EDİLDİ”

Cemal Polat, Marmaraereğlisi’ni bekleyen 3 büyük tehlike olarak değerlendirdiği projeleri şu şekilde sıraladı: “NATO Limanı bölgesinde yapılması planlanan kimyasal tesisler, Tarih, turizm ve öğrenci şehri olma yolunda olan Marmaraereğlisi’ni ikiye bölecek ve yolcu değil yük taşımacılığı yapılacak olan yük treni hattı projesi, Bir firma tarafından yapılması planlanan ve 1. ÇED toplantısında bölgede asit yağmurlarına neden olacağı firma yetkilileri tarafından açıkça itiraf edilen Düz Cam Üretim Tesisi projesinin yeniden firmanın müracaatı ile gündeme gelmesi”

“NATO LİMANI BÖLGESİNE KİMYASAL TESİSLER GELİYOR”

Katar menşeli bir firmanın NATO Limanı bölgesinde Petrokimya tesisi kuracağını da sözlerine ekleyen Polat, “Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi İlçesi Çeşmeli Mahallesi sınırları içerisinde bulunan NATO Limanı olarak bilinen fakat atıl kalan alanda yük limanı, kimyasal sanayi ve kimyasal depolama alanları kurulması ile ilgili planlar Özelleştirme İdaresi tarafından projelendirilerek hazırlanıyor. NATO Limanı alanı (askeri alan), çok nitelikli tarım alanı ve liman alanı olarak planlanan 817 bin 144 metrekare arazi satışa çıkarıldı. Katar menşeli bir firmanın bu bölgede petrokimya tesisi kuracağını öğrendik.” İfadelerini kaydetti.

“TURİZM ŞEHRİNİN İÇİNDEN YÜK TRENLERİ GEÇECEK”

İlçede hayata geçirilmesi planlanan yük treni demiryolu hattının ise adeta turizme darbe vuracağını söyleyen Polat, “Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve yaz aylarında İstanbul’a yakınlığı ile yerli turist akınına uğrayan nüfusu 300 bini bulan Marmaraereğlisi’nde turizme darbe vuracak yük treni hattı yeniden gündeme geldi. Martaş Limanı’ndan başlayan yük treni demiryolu hattı sit alanlarından geçerek daha önce Kömürlü Termik Santral yapılması planlanan alanda Çorlu- Ulaş Misinli’ye kadar gitmesi planlanıyor. Ayrıca trenin geçmesi planlanan güzergâhın yakınında Meslek yüksek Okulu da bulunuyor.” Şeklinde konuştu.

“FABRİKA ASİT YAĞMURLARINA NEDEN OLACAK”

Cam fabrikası alanının, çevrede asit yağmurlarına da neden olacağına vurgu yapan Polat, “Bir firma tarafından daha önce termik santral yapılması planlanan alanda yapılmak istenen düz cam üretim tesisi ile ilgili daha ÇED olumsuz raporu verilmesine rağmen yeniden plan değişikliğine gidildi. Marmaraereğlisi Halk Eğitim Merkezi’nde 1. ÇED Toplantısında açıklama yapan firma yetkilileri cam fabrikası alanının çevresinde asit yağmurlarına neden olacağını itiraf etmişti. Ancak ÇED olumsuz raporu verilmesine rağmen firma yeniden plan değişikliğine gitti ve ÇED sürecine vatandaşlar tarafından itiraz edilmiştir.” Dedi.

“VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNİ ETKİLEYECEK”

“Marmaraereğlisi’nde daha önce kurulması planlanan kömürlü termik santraller halkın isyanı sonucu iptal edilmişti. Şimdi ise, yine çevre ve halk sağlığını tehdit edecek düz cam üretim tesisi planıyla karşı karşıyayız.” Diyerek bölgenin verimli toprak arazilerine de bir darbe vurulacağını kaydeden Polat, “Verimli toprakları olan ilçemizde birinci sınıf tarım arazisi olan Marmaraereğlisi’nde 147 bin dönüm tarım arazisi olmak üzere 2 milyon 211 bin dönümlük Tekirdağ’ın verimli arazileri DÜZ Cam Tesisi’nin çevresel etkisinden etkilenecektir. Bölgemizde geçimini tarımdan sağlayan çok sayıda çiftçimiz olduğu düşünüldüğünde Düz Cam Üretim Tesisi’nin İlçemizde yapılması uygun değildir.” İfadelerini aktardı.

“TARİH VE TURİZM YOK EDİLECEK”

Marmaraereğlisi’ne termik santral değil, turizm ve tarih yatırımları getirilmesi gerektiğini kaydeden Polat, “Marmaraereğlisi’nin tarih ve turizm kenti kimliğine düz cam üretim tesisinin uygun olmadığı aşikardır. İlçemizin kış nüfusu 25 bin, yaz nüfusu ise 300 bine ulaşmaktadır. İlçemizin turizm potansiyeline etkisi düşünüldüğünde turizme yönelik yatırımlar tercih edilmelidir. Cam fabrikaları, termik santraller değil ilçenin turizm ve tarih yönlerini ortaya çıkaracak yatırımlar getirilmelidir. Bu bölgede yaşayan 1 milyon 805 bin 394 kişi, 1 milyon 646 bin 500 konut (yazlık- kışlık olarak) Düz Cam Tesisi’nin çevresel etkisinde kalacak. Bölgede 2 milyon 211 dönüm tarım arazisi,750 bin dönüm deniz alanı Düz Cam Üretim Tesisi’nin çevresel etkisine maruz kalacaktır.” Açıklamasında bulundu.

“SU KAYNAKLARI İÇİN BÜYÜK BİR TEHDİT”

Polat, ilçenin su kaynaklarının alacağı risklerin de göz önünde bulunması gerektiğinin altını çizerek, “Trakya Bölgesi’nde bulunan 7 göletin alacağı risk faktörü de göz önünde bulundurulmalıdır.  Marmaraereğlisi ilçesinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Türkmeneli Göleti Düz Cam Üretim Tesisi planlanan alanın 3 km uzağındadır. Düz Cam Üretim Tesisi planlanan alanın 1 km uzağında 2018-2019 eğitim öğretim yılında hizmete girmiş olan NKÜ Marmaraereğlisi Yüksek Okul binası bulunmakta ve burada binlerce öğrenci eğitim görmektedir.” Dedi.

“ÖLÜM BACALARINA BÖLGE HALKI OLARAK İZİN VERMEYECEĞİZ”

“Bölgemizde daha önce yapılması planlanan bu tesis ÇED süreçlerinde ve ÇEVRE Şehircilik Bakanlığı’ndaki İDK toplantılarında bölgemizde yapılmasının uygunsuz olduğundan dolayı raporlarla tespit edilerek iptal edilmişti.” Şeklinde konuşan Polat sözlerini şöyle noktaladı: “Bakanlığın daha önce iptal ettiği tesisin tekrar projelendirilerek ÇED sürecinin başlamasını kaygıyla karşılamaktayız. Bölgemizde kurulmak istenen çevre ve insan sağlığı için zararlı olan, tehdit oluşturan kirli sanayi, ölüm bacalarına bölge halkı olarak izin vermeyeceğiz. Tarih, turizm ve tarım kenti olan ilçenin bu kimliği bozacak her türlü projenin karşısında olacağız. Tüm halkımızı bu süreçte duyarlı olmaya davet ediyoruz. ÇED sürecine Marmaraereğlisi Belediye Başkanlığı da itirazda bulunurken, tesisin ilçenin yaz aylarında 300 bini bulan turizm potansiyeline büyük bir darbe olacağı gerçeği yadsınamaz.”

Habertrak/Özlem İnan