Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda ‘Siber Güvenlik: Türkiye ve Dünyadaki Gelişmeler ve Kariyer Olanakları’ konulu bir konferans verildi.
Güvenlik testleri ile bilgi işlem personelinin bu konudaki eğitimlerine paralel olarak Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından halka açık düzenlenen konferansta Üniversitemizin siber saldırılara karşı periyodik olarak güvenlik testlerini gerçekleştiren SODER Bilgi Teknolojileri’nden Siber Güvenlik Direktörü Yunus Çadırcı bir sunum gerçekleştirdi.
Meraklıların ilgi gösterdiği konferansta Yunus Çadırcı, hackerlığın tarihi, bilgi güvenliği ile siber güvenlik arasındaki farklar ve kariyer olanaklarına değindiği konuşmasında “Tarih içinde bilginin ortam değiştirmesi ile saldırıların niteliği de değişmiştir. Verinin aktarıldığı medyaya göre sızma girişimleri de farklılaşmıştır” dedi.
Siber Güvenlik Direktörü Yunus Çadırcı, ülkemizin siber güvenlik durumundan bahsederken ise “Yurtdışında bilgisayar güvenliği kültürü 1988’de daha ağlarla ve ağlara bağlanan çoklu kullanıcılı bilgisayarlar ve onların güvenliği ile başladı. Bizde ise bilgisayarlaşma 25 yıl sonra, kişisel bilgisayarlarla başladığı için biz bu treni kaçırdık gibi görünüyordu. Bizdeki başlangıç bireysel kalmıştı. Şimdi bu treni tekrar yakalamaya çalışıyoruz. 2013 yılı Türkiye’nin siber güvenliğin önemini kavradığı yıl oldu. Devlet tarafından Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı hayata geçirildi.” dedi.
Bu alandaki kariyer olanaklarından da bahseden konuşmacı, Bilgi Teknolojileri’nin ABC’si İnsan-Süreç-Teknoloji’dir. Türkiye’de siber güvenlik alanında daha çok teknoloji üzerinde durulmaktadır. Yani ağ güvenliği donanımları ve sızma testleri ülkemizde; eğitim, sertifikalaşma, ISO standartları ve iç denetimden daha öne çıkmaktadır. Siber güvenlikte kariyer düşünenler bu yönde kendine yol çizebilir. Son yıllarda devletin de desteği ile bu işteki ücretler çok arttı. Bunda arzın talep karşısında çok az kalması da etkilidir” dedi. Habertrak/Timuçin Çınar