DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.650,00 0.821
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

Muhtarlar Yarışıyor, geri dönüşüm kazanıyor

Son Güncelleme :

22 Eylül 2018 - 13:57

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından, elektronik atıklar hakkında bilinç oluşturulması, elektronik atıkların etkin bir şekilde toplanması, geri dönüştürülmesi ve doğaya verilen zararın an aza indirilmesi amacıyla Muhtarlıklar Yarışıyor isimli e-atık toplama yarışması düzenlendi.

3 Eylül tarihinde başlayan yarışma kapsamında muhtarlık binalarına elektronik atık ve floresan atıkların toplanması için biriktirme ekipmanları yerleştirildi.

YARIŞMA ÇEVRE BAKANLIĞI, AGİD VE SÜLEYMANPAŞA BELEDİYESİ İŞBİRLİĞİ İLE DÜZENLENDİ

Muhtarlıklar Yarışıyor projesinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği(AGİD) ve Süleymanpaşa Belediyesi işbirliği ile organize edildiği ifade edildi.

28 Şubat 2019’da sona erecek olan yarışma sonunda en çok atık biriktirilen muhtarlıklar tespit edilerek sürpriz ödüller verilecek.

 “E-ATIKLARINIZLA HEM ÇEVREYİ KORUYUN HEM MAHALLENİZ KAZANSIN”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, “Elektronik atıkları çöpe atmak tehlikeli ve yasaktır. Elektronik atıklar tehlikeli maddeler içeren atıklardır ve ayrı toplanması gerekir. Kullanım ömrünü tamamlamış atıklarınız, belediyemizi arayarak talep oluşturduğunuzda evinizden teslim alınmaktadır. Ya da muhtarlıklarınıza götürerek Muhtarlar Yarışıyor kampanyasına destek olun. E-atıklarınızı muhtarlıklarınıza teslim edin, hem çevreyi korumaya katkıda bulunun hem de mahalleniz kazansın,” diye konuştu.

SIFIR ATIK PROJESİ KAPSAMINDA YER ALIYOR

Süleymanpaşa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise Muhtarlıklar Yarışıyor projesinin, ülke çapında giderek yaygınlaşan ve Süleymanpaşa Belediyesinin de çözüm ortağı olduğu Sıfır Atık projesi kapsamında yer aldığı belirtildi.

Sıfır Atık projesi; resmi kurumlarda, üretilen atıkların tamamının geri dönüştürülmesi amacıyla çalışanların eğitimi, atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri kazanılabilen atıkların çöp olmadığı bilincinin aşılanması gibi hedeflerle uygulanıyor.

E-ATIKLAR İNSAN SAĞLIĞINA GERİ DÖNÜLEMEZ ZARARLAR VERİYOR

Öte yandan, yapılan açıklamada, elektronik atıkların insan sağlığına çok ciddi zararlar verdiği ve bilinçsizce bertaraf edilmeye çalışıldığında geri dönülemez sağlık sorunlarına neden olabileceği ifade edildi.

Açıklamada, “Elektronik atık; kullanım süresi bitmiş elektronik cihazlardır. Elektronik atıkların zararları içerdikleri maddelerdendir. Elektronik cihazların üretiminde kullanılan maddelerin çoğu tehlikelidir. E-atıklar zehirli maddeler içerdiklerinden bilinçsiz bir şekilde yok edilmeye çalışıldığında çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Örneğin, her gün kullandığımız bilgisayar ve televizyon ekranları yadsınamaz oranda kurşun içermektedir. Merkezi sinir sistemini ve üreme sistemini bozan kurşun çocuklarda beyin hasarına sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra, hafıza kaybı ve kan hastalıkları gibi sorunlar da sıkça görülmektedir. E-atıklar kurşunun yanı sıra cıva, krom ve baryum gibi düşük dozlarda bile zehir etkisi yaratan maddeler içerir. Bu maddelerden kısaca bahsetmek gerekirse, cıva sinir sistemine ve böbreklere verdiği zararla bilinir. Cıvaya kısa süreli ve yüksek düzeyde maruz kalındığında kusma, bulantı, akciğer rahatsızlığı, yüksek tansiyon ve görme bozuklukları gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Kromun yüksek miktarda solunması ise burun kanamasına yol açar, akciğer ve mideye zarar verir. Son olarak, baryum oldukça tehlikeli bir kimyasal maddedir. Kısa süreliğine maruz kalmak kalp ve karaciğer hastalıklarına sebep olabilir.” ifadelerine yer verildi.

Habertrak/Özlem İnan