DOLAR 32,3136 % -0.23
EURO 34,8456 % -0.2
GRAM ALTIN 2.388,25 % -0,22
ÇEYREK A. 3.904,79 % -0,22
BITCOIN 63.712,16 -0.037
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“NİTELİKLİ EĞİTİMDE YÜKSELEN ÜLKEYİZ”

Son Güncelleme :

09 Kasım 2021 - 10:57

TBMM Başkanı AK Parti Tekirdağ Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde 2021-2022 akademik yılı ilk ders törenine katıldı.

Türkiye’de 8 milyondan fazla üniversite öğrencisi bulunduğunu dile getiren TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop; “250 bin uluslararası öğrenciye de ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye’nin bugün her alanda yüksek bir sıçrayış göstermesinde, nitelikli eğitim kurumları, yetişmiş nitelikli insanlarını doğru ve yerinde kullanması yatmaktadır. Bu ülkemiz için her yönden takdire şayan bir gelişmedir. “diye konuştu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende ilk olarak NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin açılış konuşmasını yaparak üniversitenin gelişimi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

“250 BİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ”

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin çağın gereksinimleri ile donanımlı bir üniversite olduğunu söyleyen TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop; “Öncelikle hepinizi oldukça meşakkatli bir sürecin sonunda zor bir sınavı kazanıp, hak ederek burada bulunmanızdan dolayı tebrik ediyorum. Türkiye’nin ve Trakya bölgesinin önemli üniversitelerinden birinin öğrencisisiniz. Akademik çalışmalarda rehberliğinizi yapan hocalarınızın ve sizlerin üniversitelerimizin sunduğu yüksek imkanları değerlendirmenizi, bilgi ve teknoloji üreterek, geliştirerek memleketimizi dünyada hak ettiği noktaya ulaştırmanızı umuyorum. İnşallah iki yıl sonra Cumhuriyetimizin100’üncü yaşını kutlayacağız.1923 yılından 1950’ye kadar ülkemizde sadece üç üniversite vardı. Biz ülke olarak bugünlere çok gayret ederek geldik. Cumhuriyet döneminden bugüne, sadece okullarda değil asker ocaklarında dahi okuma yazma seferberliği düzenleyen bir milletin fertleriyiz. Hatta Türk Silahlı Kuvvetlerimiz okuma yazma çalışmaları sebebiyle UNESCO’dan  “Dünyanın en düzenli ve en başarılı halk eğitimi çalışmaları” unvanını almıştır. Bugün nüfusu 100 milyona doğru koşan bir ülkeyiz ve 8 milyondan fazla üniversite öğrencisine sahip olmamızın yanı sıra 250 bin uluslararası öğrenciye de ev sahipliği yapıyoruz. Çok sevinerek müşahede ediyoruz ki millet olarak özellikle son otuz-kırk yılda aileler, cinsiyet farkı gözetmeksizin çocuklarına iyi bir eğitim aldırma gayreti içindeler.Türkiye’nin bugün her alanda yüksek bir sıçrayış göstermesinde, nitelikli eğitim kurumları, yetişmiş nitelikli insanlarını doğru ve yerinde kullanması yatmaktadır. Bu ülkemiz için her yönden takdire şayan bir gelişmedir.” diye konuştu.

“EĞİTİM VE KALKINMA DOĞRU ORANTILIDIR”

Eğitimle kalkınma arasında doğru orantının olduğunu aktaran TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop; “Eğitim seviyesi yükseldikçe, ülkemizin sosyo-ekonomik gelişmesi de buna mukabil hızlanıyor. Tabii siyaseten bu durumun milli bir yaklaşımla yönetilmesinin zaruretini ifade etmem gerekir.

Son döneme kadar ülkemizin sahip olduğu, insan gücü de dahil olmak üzere kaynaklarının doğru yönetilmemesinden dolayı heba edildiğini unutmamak gerekir. Cumhuriyetimizin kuruluşu ile birçok alanda bir kalkınma ve gelişme hamlesi başlattık. Ama bu kalkınma hızı birçok sebeple kesintiye uğradı.  Demokrat Parti döneminde de benzer bir hamle başlatılsa da ülkemizin kalkınmasının bu sefer darbelerle engellendiğini gördük. Türkiye’nin son dönemdeki yüksek kalkınma ve büyümesinden dolayı benzer müdahalelere, gelişiminin engellenmeye çalışılmasına defalarca şahit olduk.

Bunları analitik olarak değerlendirmeden günümüzde geldiğimiz noktayı tam manasıyla anlamak mümkün değildir. Sizler üniversite öğrencileri olarak bu hususları da dikkatle takip etmek ve değerlendirmek zorundasınız. Üniversite mezunu olmak ayrı bir ufka sahip olmak demektir.

Biraz önce ifade ettiğim gibi devletimizin vazifelerinden olan her vatandaşının eğitim hakkına erişilebilir olmasını sağlamak kalkınmanın temel noktasıdır. Tabii yeri gelmişken siyasi ön yargılarla insanlarımızın kılık kıyafetinden dolayı eğitim hakkının engellendiği günleri de unutmamanız gerekir.” şeklinde konuştu.

“ÜNİVERSİTE VE SANAYİ İŞBİRLİĞİ BÜYÜK BİR KAZANIM”

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, sözlerini şöyle tamamladı; “Üniversitelerin bölgesel kalkınmaya yaptıkları katkıyı da unutmamak gerekir. Trakya bölgemizdeki sanayi ortamını düşünürsek özellikle öğrencilerimiz için üniversite-sanayi işbirliği bile başlı başına büyük bir kazanımdır.

Üniversiteler, modern hayatta bölgesel gelişmeyi hızlandırarak, bölgesel eşitsizlikleri gidermeye ve bireysel eşitliği dengelemeye yarayan faktörlerden olmuştur. Bulunduğu her şehre istisnasız canlılık ve kimlik kazandıran üniversiteler; ekonomik, sosyal ve kültürel olarak şehirlerimizi bayındır kılmaktadır. Eğitimde fırsat eşitliği, bölgesel eşitlik sağlama yönleriyle mevcut sorunların azaltılmasında etkin rol üstlenmektedirler. Elinize mikrofon alıp sokağa çıksanız ve “eğer mümkün olsa ne yapmak istersiniz” diye sorsanız, birçok insan sizin yaşlarınıza dönmek istedikleri cevabını verecektir.Çünkü sizin yaşlarınızda insanlar daha umutlu oluyorlar, hayaller kuruyorlar ve gelecek planları yapıyorlar.Hayallerini gerçekleştirmek için yeterince güçlü olduklarına, zorlukların üstesinden gelebileceklerine inanıyorlar. Sizin yaşlarınızdayken ise en önemli eksiklik bilgi ve tecrübe olabiliyor.”

Program sonrası TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a günün anısına portre hediye edildi.

Programa; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Hayrabolu Belediye Başkanı Osman İnan  ile çok sayıda davetli katıldı. Habertrak/Serhat Yeşilipek