DOLAR 32,3766 % -0.33
EURO 34,7159 % -0.3
GRAM ALTIN 2.393,74 % -1,20
ÇEYREK A. 3.913,77 % -1,20
BITCOIN 57.669,51 0.575
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“ÖĞRETMENLERE YENİ MOBBİNG”

Son Güncelleme :

17 Aralık 2020 - 12:02

Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Barış Özer, bazı illerde okul müdürleri tarafından öğretmenlerin cep telefonlarına mesaj gönderilerek, “ihtiyaç sahibi öğrencilere tablet alabilmek için kampanyaya katılmalarının” istendiğini belirtti ve “Her ne kadar kampanyanın ‘gönüllülük esaslı’ olduğu söylense de gönüllü etiketi yapıştırılmış bu zorunlu bağışlar, öğretmenin üzerinde yeni bir dolaylı mobbing aracı olmuştur” dedi.

Özer, söz konusu kampanyanın gönüllülük esaslı olduğu söylense de, mesajlarda bağışlar yatırılırken ad-soy ad ve TC kimlik no yazılmasının şart koşulmasının, bağış yapmak istemeyen öğretmenlerin fişleneceğinin akla geldiğini vurguladı.

“ÖĞRETMENLERİN ÜZERİNDE YENİ BİR DOLAYLI MOBBİNG ARACI OLMUŞTUR”

“Karabük ve Bolu’da okul müdürleri tarafından öğretmenlere gönderilen cep telefonu mesajlarında, ihtiyacı olan öğrencilere tablet alabilmek için başlatılan bağış kampanyalarına katılmaları istenmiştir.” Diyerek konuşmasına başlayan Özer, “Mesajlarda her ne kadar kampanyanın ‘gönüllülük esaslı’ olduğu söylense de bağışlar yatırılırken ad-soy ad ve TC kimlik no yazılmasının şart koşulması, kampanyaya katılmak istemeyen öğretmenlerin fişleneceğini akla getirmektedir. Dolayısıyla bu gönüllü etiketi yapıştırılmış zorunlu bağışlar, öğretmenin üzerinde yeni bir dolaylı mobbing aracı olmuştur. Oysa bu noktada asıl soru valiler tarafından birer yandaşlık sınavı gibi düzenlenen bu kampanyalara öğretmenlerin bağış yapıp yapmayacağı değildir.” Diye konuştu.

“BUNUN HESABI VERİLECEK MİDİR?”

Özer, “Asıl cevaplanması gereken sorular şunlardır: 2011’de AKP tarafından seçim öncesi yüzyılın projesi olarak pazarlanan FATİH Projesi çerçevesinde hiç edilen 8,5 milyar lira nereye gitmiştir? Sözler tutulsaydı bugün uzaktan eğitimde görünmez hale gelen yoksul öğrenciler, bir nebze olsun eğitimden kopmamış olacaktı. Bunun hesabı verilecek midir?” diyerek sözlerini sürdürdü.

“İHTİYAÇ SAHİBİ ÖĞRENCİ SAYISI 4 MİLYONU AŞKIN”

Tablete ihtiyaç duyan öğrenci sayısının MEB’in açıkladığı rakamın çok daha üstünde olduğunu belirten Özer, “Milli Eğitim Bakanlığı tablet/bilgisayar ihtiyacı olan öğrenci sayısını 1.5 milyon olarak açıklamış ama buna rağmen dağıtılacak tablet sayısını 500 bin adet belirlemiştir. Öğretmenlerimizden gelen oranlarla kabaca bir hesap yaptığımızda ise ihtiyaç sahibi öğrenci sayısı 4 milyonu aşkın olduğu görünmektedir. Bakan Selçuk’un 5 gün önce bir soru önergesine verdiği yanıtta ise aylardır sadece 60 bin tabletin dağıtıldığı itiraf edilmiştir. Bu kadar zamandır dağıtma işlemi neden yapılamamıştır? Bu güzel ülkede yoksul öğrencilerin eğitimden kopmaması için dayanışma gösterecek milyonlarca yurttaş elbette vardır ama o zaman tam da bu eksiklikleri gidermek için vergilerimizden oluşan bir bütçeye sahip Milli Eğitim Bakanlığı neden vardır?” şeklinde konuştu.

“EĞİTİM HER ÖĞRENCİYE EŞİT VE PARASIZ ULAŞTIRILMALIDIR”

“Yoksul öğrencilerin eğitimden uzak kalmaları da, bu eksikliğin giderilmesinin yine yurttaştan beklenmesi de kabul edilemez!” değerlendirmesinde bulunan Özer, “Anayasa’ya göre devlet, her öğrenciye, bir hak olan eğitimi eşit ve parasız olarak ulaştırmalıdır ve hükümetler de bunu yapmakla sorumludur. Çocuklarımız, vergi toplamak dışında kendi sorumluluğunu yurttaşın üstüne atan bir yönetim zihniyetinin vebalini ödeyemez! Eğitimdeki fırsat eşitsizliği gibi büyük gedikler, zaten hakları gasp edilen, dünyanın diğer ülkelerindeki meslektaşlarına kıyasla daha az sosyal ve ekonomik imkâna sahip olan öğretmenlerden toplanan paralarla yamanamaz! Devlet okullarında bile kayıt parası, temizlik parası, karne parası gibi bitmek tükenmek bilmeyen kalemlerde ödeme yapmak durumunda kalan velilerin, MEB’in vaatleri hayata geçsin diye yeni ödemeler, bağışlar yapması kabul edilemez!” ifadelerini kullandı.

“DERHAL 500 BİN TABLETİ DAĞITIN”

Eğitim İş olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na derhal 500 bin tableti dağıtın çağrısında bulunan Özer, sözlerini şöyle noktaladı: “Milli Eğitim Bakanlığı’nı uyarıyoruz: Okul müdürlerini bağış toplamak için harekete geçireceğinize, bu enerji ve organizasyonu kamuoyuna verdiğiniz sözleri tutmak için harcayın. Daha önce vaadettiğiniz üzere ilk etapta ve derhal 500 bin tableti dağıtın, daha sonra ihtiyaç sahibi öğrencilerin sayısına dair daha gerçekçi bir tarama yaparak tüm eksiklikleri giderin. Ve unutmayın öğretmenler sizin beceriksizliklerinizi örtmek zorunda değil ama siz eğitimdeki aksaklıkları, eşitsizlikleri çözmek zorundasınız! Bunun için varsınız.”

Habertrak/Özlem İnan