DOLAR 32,4822 % -0.08
EURO 35,0528 % 0.16
GRAM ALTIN 2.419,60 % -0,13
ÇEYREK A. 3.956,05 % -0,13
BITCOIN 57.824,21 -4.088
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Ormanlar böyle korunamaz

Son Güncelleme :

04 Ağustos 2021 - 11:12

Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Barış Özer, Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve ardından 30 farklı ilde çıkan yangınlara müdahaleler devam ederken, yangınların neden engellenemediği ve neden hızlı söndürülemediği konusunda hala bir açıklama yapılmamasını eleştirdi.

Özer, yangın henüz söndürülememişken hemen “Yerine fidan ekeriz” gibi bir anlayış benimsendiğini, fakat ormanların öneminin kavranmadan korumasının da mümkün olamayacağını dile getirdi.

“ORMANLAR TARIM ARAZİLERİ VE SERALAR KÜLE DÖNDÜ”

Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Barış Özer, yangınların tehdit ettiği köy ve diğer yerleşim yerlerinin tahliye edildiğini belirterek “Ülkemizin henüz ranta kurban gitmeyen canım ormanları, vatanın son akciğerleri cayır cayır yanarken, yangınların neden engellenemediği ve neden hızlı söndürülemediği konusunda hala bir açıklama yapamayan AKP, çareyi ırkçılığı körüklemekte bulmuştur. Bilindiği üzere; Türkiye’de 28 Temmuz’da Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve ardından 30 farklı ilde çıkan yangınlara müdahaleler devam etmektedir. Manavgat’ta beş, Muğla’nın Marmaris ilçesinde ise bir kişi yaşamını yitirmiştir. Binlerce hayvan yanarak can vermiş, orman ve tarım arazileri ile bölgedeki sera alanları küle dönmüştür. Yangınların tehdit ettiği köy ve diğer yerleşim yerleri tahliye edilmiştir.” Diye konuştu.

“‘YERİNE FİDAN EKERİZ’ ANLAYIŞI YANLIŞ”

“Ayrıca altını çizmek isteriz ki orman yangınından sonra fidan dikmek, ormanı sadece ağaç olarak gören bir zihniyetin ürünüdür. Ormanlar, ağaçlarıyla içinde yaşayan canlılarıyla, toprağında kendine has ve yıllarca birikip elenmiş mineralleriyle her biri eşsiz yaşam alanlarıdır. O yüzden ‘Yerine fidan ekeriz ne olacak’tan ibaret bir anlayış, bir ebeveynin çocuk ölürse ölsün yenisini yaparız demesiyle aynıdır. Ormanlara böyle düz bakan, onların kıymetini kavrayamayan bir zihniyetin onları koruması da mümkün değildir.”

“KARDEŞLİK ORMANINI, HİÇBİR ÇIRA TUTUŞTURAMAMIŞTIR”

Özer, sözlerini şöyle noktaladı: “Bilsinler ki bu topraklarda bu karanlık oyunlar daha önce de denendi ve tutmadı! Bu ülkenin insanları, birlikte bir vatan kurmak için omuz omuza mücadele ederek insanlık tarihine geçmiş ataların devamıdır! Bu vatanın en büyük harcı her yurttaşın eşit olduğu Cumhuriyet; en büyük değeri ise kardeşliktir! ‘Bir ağaç gibi tek ve hür; ve bir orman gibi kardeşçesine’ dediğimiz bu kardeşlik ormanını, hiçbir çıra tutuşturamamıştır, tutuşturamayacaktır. Onu hedef alanların gideceği tek yer ise tarihin çöplüğü olacaktır!”

Habertrak/Özlem İnan