DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.477,97 0.83
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

Pardus için kollar sıvandı

Son Güncelleme :

13 Eylül 2018 - 11:26

Sağlıkta milli yazılım atağı

Türkiye menşeli işletim sistemi olan Pardus, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teknolojide “yerli ve milli ürünlerle” çağrısından sonra büyük bir önem kazanırken,bu anlamda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde “yerli ve milli işletim sistemi” Pardus için kollar sıvandı.

Bu kapsamda Pardus’la beraber web tabanlı HBYS sistemine geçileceğini belirten Hastane Başhekimi Doç Dr Fatih Horozoğlu, ‘’Devletimizin bu çağrısına kayıtsız kalmayarak Üniversite hastaneleri içinde ilk olan yerli ve milli işletim sistemi Pardus’a geçiş için tüm demo çalışmalarımızı yaparak Poliklinik, Klinik, idari süreçler, Radyolojive Laboratuvar cihazlarımızın entegrasyon testleri yapılmış olup, çağımızın tüm teknolojilerini kullanmak için çalışmalarımız devam ediyor’’dedi.

Yapılan çalışmalarla ilgi konuşan Horozoğlu Robot randevu sistemleri ve çağrı merkezi sayesinde hastaların kolaylıkla randevu alabildiklerini, artık hastaneye geldiklerinde KİOSK’lar sayesinde sıra beklemeden kayıtların kendiliğinden yapılmakta olduğunu söyledi. Muayene saatleri geldiğinde ilgili polikliniklerde muayenelerinyapılmakta olduğuna değinen Horozoğlu,    hastalar için tüm güçleriyle teknolojik kolaylıkları sergilemeye devam edeceklerini ifade etti.

Horozoğlu bu teknolojik yeniliklerle beraber JCI (Joint Commission Internatinational) sertifikası alan ilk üniversite hastanesi olmak için 3 aydır çalışmaların sürdüğünü, kısa süre içerisinde bu sertifikayı alarak hastanenin adını yine ilkler listesinin başına yazdıracaklarını belirtti.

PEKİ, NEDEN PARDUS;

Pardusun Açık kaynak kodlu bir yazılım olduğunu, Microsoft XP, Vista, 2007, Mac sistemlerindeki gibi gizli kodları bulunmadığını söyleyen Horozoğlu, ayrıca Ücretsiz olması yanında, İşletim sistemi, ofis programları, grafik programları, oyunları vb uygulamaların da tamamının bedava olduğunu belirtti.

Sistemin Güvenli olması yanında; Virüs, trojan vs. bulaşma riski bulunmadığına dikkat çeken Horozoğlu şunları kaydetti.‘’Bir kere kurarsınız, yıllarca kullanırsınız. Birkaç ayda bir format atma sıkıntısından kurtulursunuz. Pardus’u kurduğunuzda ekran kartını, ses kartını, modeminizi, yazıcınızı bilgisayarınıza tanıtacağım diye saatlerce sürücü CD’leriyle boğuşmak derdiniz olmaz. Çünkü Pardus akıllıdır. İşletim sistemini kurduğunuzda bunları da tanır. Ayrıca kurmazsınız. Programlama bilenler üzerinde istedikleri değişiklikleri yapabilir. Çünkü açık kaynaklıdır. Codec yükleme derdiniz olmaz. Bütün ses, video, resim codecleri hazır yüklü olarak gelir.Kapalı kodlu İşletim sistemlerinde arka planda ne olup bittiğini tam anlamıyla anlama imkanımız yoktur. Bu kişisel veri güvenliğimiz açısında önemli olduğu kadar devletin çeşitli kademelerinde kullanılan bilgisayarları düşündüğümüzde milli güvenliğimiz açısından da önemlidir. Pardus açık kaynak kodlu Linux çekirdeği üzerinde çalıştığından dolayı şeffaf, güvenilir bir işletim sistemidir.’’

Kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerine olan güvensizlikten dolayı Almanya, Rusya, Çin, Brezilya gibi ülkeler Linux çekirdekli kendi işletim sistemi dağıtımlarını geliştirerek özellikle kamuda kullanmaya başladıklarını belirten Horozoğlu, Pardus yüklü bir bilgisayar kullananların virüslerden ve siber tehditlerden minimum düzeyde etkilendiklerini söyledi.

Horozoğlu sözlerin şöyle tamamladı. ‘’Dosya mimarisindeki yapı dolayısıyla Pardussistemlere virüs bulaşma ihtimali çok zayıftır. Virüsler Pardus yüklü sistemler için bir tehdit değildirler. Virüs saldırılarından kaynaklı maddi ve manevi zararlar yaşamaz, daha güvenli bir ortamda işlemlerinizi yaparsınız.Pardus donanım kaynaklarınızı sömürmez. Daha düşük işlemci, ram gibi sistem kaynaklarına sahip makinalar üzerinde de çalışabilir. Pardus sistem kaynaklarını minimum kullanan performanslı bir işletim sistemidir. Eski makinalarınızı bile Pardus kurarak kullanabilirsiniz.Pardus yüklü bir bilgisayar kolay kolay çökmez. Pardus, kararlı ve sağlam bir mimariye sahiptir. Sık sık formatlayıp yeniden yükleme gibi ihtiyaçlarınız olmaz. Mavi ekrana düşme gibi kabuslar yaşamazsınız. Pardus bilgisayarların teknik destek ihtiyaçları/maliyetleri minimumdur.’’

Habertrak/Özlem İnan