DOLAR 32,3377 % -0.19
EURO 34,8661 % -0.08
GRAM ALTIN 2.392,02 % -0,06
ÇEYREK A. 3.910,95 % -0,06
BITCOIN 64.148,80 1.556
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Saadet ‘çocuk hakları’nı savundu

Son Güncelleme :

22 Kasım 2019 - 10:25

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Saadet Partisi (SP)  Tekirdağ İl Başkanlığı, Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle bir basın açıklamasında bulundu.

“Çocuk hakları, hem kanunen hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavram.” İfadelerine yer verilen açıklamada “Çocuk hakları, insan hakları kavramının içinde ele alınması gereken bir konudur. Bugün, dünyanın birçok yerinde var olan insan hakları ihlalleri, çocuk boyutunda daha geniş kapsamlı ve büyüyerek, müdahale edilmesi daha zor bir şekilde yer almaktadır.” Sözleri dile getirildi.

Basın açıklamasında şu ifadelere de yer verildi:

“ULUSLARARASI BELGE OLMA ÖZELLİĞİNE SAHİPTİR”

“Çocukların yetişkinlerden daha farklı ihtiyaçlara ve haklara sahip olması gereğinden yola çıkan BM, bu sözleşme ile çocuk haklarını güvence altına almayı hedeflemiş ve taraf devletleri 54 maddeden oluşan sözleşme maddeleri gereğince kendi iç hukuklarında değişim yapmaya zorlamıştır. Toplam 193 ülke tarafından imzalanan sözleşme en fazla sayıda ülke tarafından imzalanan ve en kısa zamanda yürürlüğe giren uluslararası belge olma özelliğine sahiptir. Cinsiyet, din, dil, ırk ve sosyal statüye bakılmaksızın çocukların güvenli ve sağlıklı koşullarda barınması ilkeleri üzerine kurulan sözleşme, uluslararası platformda mutabakata varılmış, değiştirilmesi mümkün olmayan standartları ve yükümlülükleri içermektedir.”

“BU DURUM CİDDİ ELEŞTİRİ ALIYOR”

“Onaylayan devletlerin kendi iç hukuklarında gerçekleştirecekleri düzenleme ve değişimleri kontrol etmek ve her beş yılda bir bu değişiklikleri yayımlamak için BM tarafından bir Çocuk Hakları Komitesi de oluşturulmuştur. Bu sözleşmeyi yürürlüğe koymayan sadece iki BM üyesi ülke kaldı: ABD ve Somali! Dünyanın en zengin ülkesi ABD, 1990’lı yılların ortasında sözleşmeyi imzalamış olmasına karşın, sözleşmeyi senatoya kabulü için hâlâ getirmedi ve bu durum ciddi eleştiri alıyor. ABD’deki sorun bununla da sınırlı değil: ABD çocuk açlığının ve evsizliğinin en yüksek olduğu ülkelerden biri. Sorun bununla da sınırlı değil: ABD çocuk açlığının ve evsizliğinin en yüksek olduğu ülkelerden biri.”

“22 BİN ÇOCUK ÖNLENEBİLİR SEBEPLERDEN DOLAYI HAYATINI KAYBEDİYOR”

“Uluslararası Af Örgütü’nün verdiği bilgilere göre pornografi, şiddet ve yasa dışı faaliyetlerin çokça görüldüğü ülkelerde çocuk istismarı had safhalara ulaşmaktadır. İstatistikler dünya üzerinde 5-14 yaş grubu arasında 250 milyon çocuk işçi olduğunu söylerken 12-17 yaş grubundaki milyonlarca çocuğun okula devam edemediğini ortaya koymaktadır. Toplam 165 milyon yetimin bulunduğu rapor edilen dünyamızda BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF)’na göre her gün beş yaşın altında 22 bin çocuk önlenebilir sebeplerden dolayı hayatını kaybediyor.

ÇOCUK MÜLTECİ RAKAMLARI KORKUTUYOR

“Uluslararası Mülteci Hakları Derneği verilerine göre dünya genelinde sürüp giden savaşlar nedeniyle çocukların hayatlarını kaybettiğini, sakat kaldığını ya da ailelerini kaybettiklerini bildirildi. Daha iyi bir hayat için bombalardan kaçan çocukların bu sefer de denizlerde boğulduğu görülmektedir. Dünyada 30-35milyon mülteci çocuk olduğu tahmin edilmektedir.”

Habertrak/Özlem İnan