DOLAR 32,3675 % -0.37
EURO 34,6770 % -0.41
GRAM ALTIN 2.392,28 % -1,26
ÇEYREK A. 3.911,37 % -1,26
BITCOIN 59.042,53 2.969
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

SAĞLIKLI ORUCUN ALTIN KURALLARI

Son Güncelleme :

15 Nisan 2021 - 13:23

Ramazan ayının gelişiyle birlikte en merak edilen konuların başında yer alan “Ramazan’da nasıl beslenmeliyiz?” sorularına Uzman Diyetisyen Bahadır İnce, yanıt verdi.

Ramazan’da iftar ve sahur yemeklerinden sonra sindirim sistemindeki rahatsızlıkların giderilmesinden, kan şekeri dengesinin korunmasına kadar, oruç tutanların soru işaretlerini gideren İnce, “Sahur atlandığında uzun süren açlık sonucu vücut strese girebilir ve bu stres bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen bir faktördür. Alınan kalorinin dengeli dağılımı için iftar ve sahur arasında ise bir ara öğün yapılması gerekir.” diye konuştu.

“GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN TEMELİ SUDUR”

Uzman Diyetisyen Bahadır İnce, güçlü bağışıklık sisteminin temelinin su olduğunu belirterek, “Bağışıklık sistemi vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan önemli bir savunma kalkanıdır. Ramazan Ayı’nda oruç tutarken bağışıklık sistemimizi koruyabilmek için yeterli ve dengeli beslenme düzenini bu dönemde de uygulamalıyız. Bol antioksidan, posa içeriği yüksek besinlere yer vermeli ve vücudumuzdan toksinleri atmaya yardımcı olan güçlü bağışıklık sisteminin temeli olan suyu iftar ve sahur arasında mutlaka tüketmeliyiz.” İfadelerini kaydetti.

“SAHURU ATLAMAMAK ŞART”

İnce, Ramazan ayında kahvaltının yerine geçen sahuru atlamamak gerektiğini söyleyerek, “Metabolizmamızın düzenli çalışması, gün içinde kan şekeri dengesinin korunması için kahvaltı önemli bir öğündür; Ramazan Ayı’nda bu öğünün yerine geçen sahuru atlamamak gerekiyor. Sahur atlandığında uzun süren açlık sonucu vücut strese girebilir ve bu stres bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen bir faktördür. Alınan kalorinin dengeli dağılımı için iftar ve sahur arasında ise bir ara öğün yapılması gerekir.” İfadelerini kullandı.

“ÇORBAYI İÇİP MOLA VERİN”

“Sağlıklı bir sahur menüsünde antioksidan vitamin mineral içeriği yüksek olan besinler; yumurta, sebze salatası, posa içeriği yüksek tam tahıllı ekmek mutlaka yer almalıdır.” Diye konuşan İnce, “Sahur menüsünde peynir veya süt tercih edilecekse yarım yağlı olmalıdır. Uzun süren açlık sonrasında sindirim problemleri yaşamamak için mutlaka orucu su ve bir kase çorba ile açtıktan sonra bir 10 dakika mola vermeli ve ana yemeğe devam edilmelidir. İftar menüsünde tüketilen besinlerin yağda kızartma yerine fırında, ızgara veya haşlanarak pişirilmesine dikkat edilmelidir. Omega 3 dengesini korumak için haftada bir iki kez menüde balık olmalıdır. Güçlü bağışıklık sistemi sağlıklı bağırsak florası ile mümkündür. Bu yüzden posa içeriği yüksek olan nohut, fasulye, mercimek, börülce gibi kuru baklagil yemekleri, tam tahıllı ekmek, bol sebze salatası, kefir tüketilmelidir.” Dedi.

“PİDEYİ NE ÖLÇÜDE TÜKETEBİLİRİZ?”

Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden biri olan pideyi ise ölçülü tüketmenin şart olduğunu vurgulayan İnce, “Miktarına ve sıklığına dikkat ettiğimiz sürece, bir dilim ekmek yerine bir dilim pide tüketebiliriz. Ara öğünlerde yağ ve şeker içeriği yüksek olan tatlıları tüketmek yerine bir porsiyon meyve veya hafif sütlü tatlılar ve çiğ ceviz, badem, kabak çekirdeği gibi kuruyemişler tercih edilmelidir.” Diye konuştu.

“RAMAZAN’DA SU TÜKETİMİNE DİKKAT!”

Bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmemesi adına sahur ve iftarda bol su tüketilmesi gerekirken, çay ve kahve gibi içeceklerden de uzak durulmasının şart olduğunun altını çizen İnce, “Oruç tutulan sürede sağlığın ve dolayısıyla bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmemesi için iftar ve sahura kadar geçen sürede yeterli miktarda su tüketilmelidir. Çay, kahve, asitli içecekler vücuttan su atılımını artıran diüretikler olduğundan bu içeceklerin tüketimi azaltılmalı yerine yeşil çay, kefir, mineralli soda tercih edilmelidir.” Değerlendirmesinde bulundu.

“RAMAZAN’DA DİYET KRİTERİ NEYE GÖRE BELİRLENMELİ?”

İnce son olarak da Ramazan’da diyet uygulayanların dikkatli olmaları gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle noktaladı: “Ramazan Ayı sürecinde diyet uygulayanların dikkat etmeleri gereken unsurlar uyguladıkları diyetin içeriğine göre değişiklik gösterir. Genel olarak gün içinde alınan kaloriye, tüketilen besin içeriğine, porsiyon kontrolüne, iftar ve sahur arasındaki ara öğünlerine ve su tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir.”

Habertak/Özlem İnan