DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.974,26 0.46
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 11°

Şiddetin gölgesinde sağlık

Son Güncelleme :

15 Mart 2019 - 14:12

Tekirdağ’da 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle tören düzenlendi. 

Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Dr. Ebru Atilla, sağlık alanında gereken yasal düzenlemelerin sağlanamadığına dikkat çekti. “Sağlık alanında tüm sorunlar, ‘şiddetin’ gölgesi altında kalmış durumdadır.” Değerlendirmesinde bulunan Atilla, “Gün geçmiyor ki sağlıkta şiddet can almasın. Ne yazık ki çok sayıda meslektaşımızı bu nedenle kaybetmiş olmamıza rağmen, istenilen yasal düzenlemenin yapılması sağlanamamıştır” diye konuştu.

14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle Tekirdağ Valiliği önünde düzenlenen tören çelenklerin sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“GÜN GEÇMİYOR Kİ SAĞLIKTA ŞİDDET CAN ALMASIN”

Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Dr. Ebru Atilla, 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanan günün tarihi geçmişi ile ilgili bilgiler vererek başladığı konuşmasında, “O zamanın Tıp Fakültesi Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane eğitime ara vermiştir. Çünkü İngiliz Karargahı olarak kullanılmaktadır. Tıp öğrencileri bu işgali protesto etmek için Haydar Paşa’da toplanırlar. Okulun iki kulesinin arasına Türk Bayrağını asarlar. Böylece 14 Mart 1919 bir özgürlük ve bağımsızlık hareketi olarak, tarihimizde kutlanan ilk tıp bayramıdır. Özgürlük ve bağımsızlık hekimlik mesleğinin karakterini oluşturur. Bu nedenle işgale ilk karşı çıkanlar arasında yer almalarına şaşırmamak gerekir.” ifadelerini de aktardı.

“SORUNLAR ŞİDDETİN GÖLGESİNDE KALDI”

Sağlık alanında gereken yasal düzenlemelerin hayata geçirilmediğine işaret eden Atilla, “14 Mart’ın yüzüncü yılında sağlık sorunlarımız nelerdir? Tüm sorunlar sağlıkta şiddetin gölgesi altında kalmış durumdadır. Gün geçmiyor ki sağlıkta şiddet can almasın. Ne yazık ki çok sayıda meslektaşımızı bu nedenle kaybetmiş olmamıza rağmen istenilen yasal düzenlemenin yapılması sağlanamamıştır.” vurgusu yaptı.

“TIP VE UZMANLIK EĞİTİMİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

Türkiye’de üniversite hastaneleri de dahil olmak üzere kamu ve özel birçok hastanenin finansal sıkıntı yaşadığını belirten Atilla, “Başta üniversite hastaneleri olmak üzere kamu ve özel birçok hastane finansal sıkıntı yaşamakta ve faaliyetlerini sürdürmekte zorlanmaktadır. Bunun için bugün nitelikli ve özellikli sağlık hizmetlerinin büyük kısmını veren üniversite hastanelerinde gerekli malzemeler sağlanamamaktadır. Bu durum sadece sağlık hizmetinin kalitesini değil, bilimsel araştırmalarını tıp ve uzmanlık eğitimini de olumsuz etkilemektedir” diye konuştu.

“İŞ CİNAYETLERİ ARTIYOR”

İhmal ve bilgisizlik gibi nedenlerden dolayı iş cinayetlerinin devam ettiğini kaydeden Atilla, sözlerini şu şekilde noktaladı: “13 Aralık 2010 tarihinde tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanan aile hekimliği sistemi ile sözleşmeli çalışmanın dayatıldığı aile hekimlerinin koruyucu sağlık hizmetlerinden uzaklaşıp, polikliniklere hapsedildiğinden, sorunlar her geçen gün artmaktadır. Aşı ile önlenebilecek hastalık sayıları artmaktadır. İhmaller ve bilgisizlik büyük kazalara iş cinayetlerine neden olmaya devam etmektedir.”

Habertrak/Özlem İnan