DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.650,00 0.821
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

SU NEDEN PAHALI?

Son Güncelleme :

04 Şubat 2021 - 12:43

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, vatandaşlar tarafından su faturalarının pahalı bulunuyor olmasına rağmen, suyun ucuza mal edildiğini ancak su faturalarında bulunan diğer ödeme bedelleri ile birlikte “suyun pahalı ve tüm para büyükşehir belediyesine gidiyor” gibi yansıdığını söyledi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne 7 TL 79 kuruşa mal edilen suyun, 5 TL 55 kuruşa vatandaşlara sunulduğunu vurgulayan Albayrak, “Su faturalarında TESKİ’ye ait yalnızca bir hane var. Diğerleri ÇTV, ÖTV, ilçe belediyesi katı atık toplama bedeli ve büyükşehir belediyesi çöp imha bedeli… Faturada yazan tutarın tamamını biz almıyoruz.” Şeklinde konuştu.

TESKİ’nin, 30 büyükşehir belediyesi arasında su fiyatında 7. Sırada yer aldığına dikkat çeken Albayrak, “Biz 426 tane yer altı kuyusundan, senede; 90 milyon litre suyun yüzde 89’unu kullanıyoruz. Suyumuzu yeraltından çıkarıyoruz ve TESKİ her ay TREDAŞ’a 10 trilyon para ödüyor. Böyle bir sistemde su fiyatı kolay kolay inmez.” Dedi.

“FATURADAKİ TÜM TUTARI BİZ ALMIYORUZ”

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, faturalara yansıyan ve vatandaşlara su faturaları fazla geliyor algısı yaratan o tutarların ne anlama geldiğine değinerek, “Su bana göre ucuz. Belki tuhafınıza gidecek ama bunu açıklayayım. Ben suyu 7,79’a mal ediyorum. 5,55’e de suyu satıyorum. Şunu bilmenizi istiyorum: Su faturasının üç tane hanesi var. Birinci hane, ikinci hane ve üçüncü hane olmak üzere. Birinci hane benim. Yani TESKİ’nin. O para bizim. Yani size sattığım suyun ton başına fiyatı, atık su bedeli ve bakım bedeli. Bu para benim. Ondan sonrakiler ÇTV, ÖTV, ilçe belediyesi katı atık toplama bedeli, büyükşehir belediyesi çöp imha bedeli… Bunların tamamı biz gelmiyor. Vergiler maliyeye yatıyor, diğerleri ilçe belediyelerine, diğeri de büyükşehir belediyesinin çöp imha bedeline yatıyor.” İfadelerini kaydetti.

“‘SU NİYE PAHALI?’ SORULARININ YANITI TAMAMEN BU”

Suyun fiyatını arttıran haneleri tek tek anlatan Albayrak, “Allah kısmet ederse 28 Şubat’tan sonra bizim çöp toplama ve çöp toplayıp alıp gitme işimiz yeni müteahhide geçeceği için yılda en az 25 trilyon da büyükşehirin kârı olacak. O zaman o haneden birini oradan kaldıracağız. Bu nedenle biz 10 ton su kullandığımız zaman 55 TL veriyoruz size. Vatandaş faturaya bir bakıyor; aşağıda 136 TL. ‘Bu ne ya suyun tonu 10 TL?’ diyor. Oysa suyun fiyatını bu şekilde artıranlar diğer haneler. Bu neden böyle? Vatandaş dört defa gidip belediyeye para ödemek yerine ‘faturaya ekleyelim’ dedik. Öyle bir yasa çıkardılar. ‘Faturadan bunu tahsis edelim’ dediler. Bu şekilde eklendi. O nedenle ‘su niye pahalı?’ sorularının yanıtı tamamen bu.” Değerlendirmesinde bulundu.

“BÖYLESİNE PAHALI BİR SİSTEM İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ”

“Şu anda Türkiye’de TESKİ’nin 30 büyükşehir belediyesi arasında 7. Sırada.” Şeklinde konuşan Albayrak, sözlerini şöyle noktaladı: “En üst tarafta 6.77 ile Denizli geliyor. Biz de 7. Sıradayız. Bizden daha ucuz veya daha pahalı veren 30 büyükşehir baraj suyu kullanıyor. Biz 426 tane yer altı kuyusundan senede 90 milyon litre suyun yüzde 89’unu kullanıyoruz. Suyumuzu yeraltından çıkarıyoruz ve TESKİ her ay TREDAŞ’a 10 trilyon para ödüyor. Diyebilirsiniz ki ‘Naip Barajı var’ Evet Allah razı olsun yaptılar ama parasını da bize gönderdiler. Her ay şimdi parasını ödüyoruz. Böylesine pahalı bir sistem içinde çalışıyoruz. Geçmiş dönemlerde ‘su fiyatlarını indirdim’ diyenler o günkü şartlarda politik davrandılar. Su bu sitemde kolay kolay inmez.”

Habertrak/Özlem İnan