DOLAR 32,3473 % -0.05
EURO 34,7742 % -0.1
GRAM ALTIN 2.392,19 % -0,19
ÇEYREK A. 3.911,22 % -0,19
BITCOIN 59.101,11 2.42
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

“Suç teşkil etmektedir”

Son Güncelleme :

02 Ocak 2020 - 10:53

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Eren, Süleymanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara gönderilen ve “okullarda öğrenciler arasında hediyeleşme yapılmaması” ve “dinimizde böyle bir uygulama yok” şeklindeki mesajını eleştirdi. Mesaj, eğitim camiasını karıştırdı.

“İnsanlara ‘dini değer’ biçmek bir okul, ilçe ya da il müdürünün haddi de değildir, hakkı da değildir” diyerek okullara gönderilen mesaja tepki gösteren Eren, “Hatırlatırız ki; Kendisi bir İlçe Milli Eğitim Müdürüdür ve laik Atatürk Cumhuriyeti’nin memurudur. Bir parti, bir mezhebin memuru değildir ve olamaz. Kamu çalışanları ruhban sınıfı gibi davranamaz. Laikliği zedeleyen ifadeleri, suç teşkil etmektedir.” Değerlendirmesinde bulundu.

“NE KÜLTÜRÜMÜZDE NE DE DİNİMİZDE OLMADIĞINI SAVUNMUŞTUR”

İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından okullara gönderilen mesajın iki gerekçeye dayandırıldığını kaydeden Eren, “Süleymanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü tüm okul müdürlerine bir mesaj göndermiş. Bu haftanın eski yılın son günlerine, yeni yılın ilk günlerine denk geldiğini, okullarda öğrenciler arasında hediyeleşme yapılmamasını istemiş ve bunu iki gerekçeye dayandırmıştır. 1- Karşılıklı hediye alma aileleri ekonomik açıdan zor duruma düşürdüğü vurgulanmış, 2- Böyle bir uygulamanın ne kültürümüzde ne de dinimizde olmadığını savunmuştur.” İfadelerini kaydetti.

“BU İFADELER SUÇ TEŞKİL ETMEKTEDİR”

“Sayın müdürüme hatırlatırız ki; Kendisi bir İlçe Milli Eğitim Müdürüdür ve laik Atatürk Cumhuriyeti’nin memurudur.” Şeklinde konuşan Eren, “Bir parti, bir mezhebin memuru değildir ve olamaz. Devrim yasaları bu Cumhuriyet’in kuruluşunun yasalarıdır ve anayasanın bile üstündedir ve yürürlüktedir. Gereğinin yapılmaması bu yasaları yok hükmüne sokmaz. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayanların tamamı Müslüman değildir. Hele hele bir mezhebin ideolojiye dönüşmüş düşünceleri genel doğru olamaz. Laikliği zedeleyen bu ifadeler suç teşkil etmektedir. İlçe Milli Eğitim Müdürü, Müftülüğe de mi soyunmuştur? Ya müftülük yapsın ya da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devam etsin.” Diye konuştu.

“ANAYASAYA AYKIRIDIR VE SUÇ TEŞKİL ETMEKTEDİR”

Eren, Türkiye Cumhuriyeti’nin dini açıdan hiçbir mezhebe ve dine tabi olmadığını kaydederek “Kamu çalışanları ruhban sınıfı gibi davranamaz. İnsanlara ‘dini değer’ biçmek bir okul, ilçe ya da il müdürünün haddi de değildir hakkı da değildir. Türkiye Cumhuriyeti dini açıdan hiçbir mezhebe, hiçbir dine tabi değildir. Türkiye Cumhuriyeti laiktir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumları da laik olmak zorundadır. Bu anayasal bir zorunluluktur. Bu açıdan Süleymanpaşa İlçe Müdürlüğü’nün yılbaşı için okullara gönderdiği mesaj anayasanın 2. ve 24. Maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir.” Sözlerini dile getirdi.

“NOEL VE İSA PEYGAMBERİN DOĞUM GÜNÜ 25 ARALIK”

“Yılbaşı yasalarımızda yeni bir yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve tatil edilmiştir. Hıristiyanlıkla hiç bir ilgisi olmayan bu kutlama sanki Hıristiyanlığın bir günü olarak lanse edilmesi de konuyu çarpıtmaktır.” Değerlendirmesinde bulunan Eren, “Bu açıdan da sayın müdürün düşüncesi doğru değildir. Hıristiyanların kutladığı Noel’dir ve İsa Peygamberin doğum günü kabul edilen 25 Aralıkta kutlanır. Gerçekte günlerin uzamaya başlamasının kutlaması olan bu gün eski Sümer inancında Tanrı Temmuz’un doğumudur ve İznik Konsülünde bu pagan inancı Hıristiyanlığa monte edilmiştir.  Tanrı Temmuz en eski pagan inancına göre bitki tanrısıdır ve selvi (çam) süslemeleri buradan gelir. Sayın müdür çocuklar arasındaki hediyeleşmenin ailelere yük olduğunu ifade etmektedir. Bence bu tamamen ajitasyondur ve ideolojik düşünceye kılıf uydurmadır. Makul, karşılıklı alınan hediyeler aslında herkesin kendi çocuğuna aldığı hediyedir. Çocukların gözlerindeki mutluluğa da bence değer bir fedakârlıktır.” Şeklinde konuştu.

“NE KÜLTÜRÜMÜZDE NE DİNİMİZDE BÖYLE BİR UYGULAMA YOK”

Süleymanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara gönderilen mesaj ise şu şekilde: “Kıymetli arkadaşlar: Hayırlı sabahlar, Hayırlı haftalar: Yılın son günlerinin ve ilk günlerinin denk geldiği bu haftada okullarımızda yılbaşı münasebeti ile hediyeleşmeler tertip edildiği, bundan dolayı veliler ekonomik anlamda yük altında bırakıldığı bilgisi tarafımıza ulaşmaktadır. Bizim ne kültürümüzde ne dinimizde böyle bir uygulamanın olmadığını hepimiz bilmekteyiz. Sizlerden ricam toplumumuzun hoş görmeyeceği, rahatsızlık verici, çocuklarda farklı hülyalara neden olacak yönlendirmelerden kaçınmanız, geleneğimize töremize ve dinimize uygun olmayan anlayıştaki uygulamalardan evlatlarımızı uzak tutmanızdır. Lütfen bu konuda yüksek hassasiyet gösterelim, saygılarımla rica ederim.”

Habertrak/Özlem İnan