DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.496,38 7.663
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Süt üretimi gittikçe azalıyor”

Son Güncelleme :

07 Kasım 2017 - 14:42

 

Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Trakya’da süt üretiminde azalma meydana geldiğini ve bu azalmanın da beraberinde ciddi sorunlar doğuracağını kaydetti.

Peynir üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Trakya’da süt üretiminde azalma olduğunu ve bununla birlikte hayvancılığın da tehlikeye girdiğini belirtti. Sadece geçen yıl ile bu yıl arasındaki süt miktarlarında bile yüzde 20 oranında fark olduğunun altını çizen Öztürkler, “Sütten ete doğru, besi hayvancılığına bir kayma var” diye konuştu.

“SÜT HAYVANCILIĞINDAN UZAKLAŞMA VAR”

Süt üretimindeki azalmanın beraberinde ciddi sorunlar getirdiğini aktaran Öztürkler, “ Biz Türkiye’de peynir üzerine araştırmalar yapıyoruz. Özellikle Trakya Bölgesi peynir çeşitliliği açısından zengin bir bölge. Araştırmalarımızı yaparken dikkatimizi çeken nokta ise şu oldu: “Trakya’da yavaş yavaş süt miktarlarında bir azalma söz konusu.  Geçen yılla bu yıl arasındaki farka baktığımızda bile yüzde 20’lik bir fark var. Özellikle et ve süt fiyatları arasındaki makasın açılması nedeniyle ciddi şekilde süt sığırcılığının azalması ya da süt hayvancılığından uzaklaşma var. Sütten ete doğru, besi hayvancılığına doğru bir kayma var. Süt oranının düşmesi ve sütten uzaklaşma beraberinde çok kötü bir noktayı da getiriyor.  Damızlık hayvan yetiştiriciliğinden uzaklaşılıyor. Böyle olunca da hayvancılığımız geriliyor. Bu sefer de hayvan sayımızda düşüş meydana geliyor. Birbirini tetikleyen bir sürece giriliyor” dedi.Habertrak/Hülya Ural-Özel