DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.608,00 -0.543
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

“SÜTÜN KAYMAĞINI ARACILAR YİYOR”

Son Güncelleme :

14 Ekim 2020 - 13:22

Süleymanpaşa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, süt fiyatlarında artış yerine çiğ süt destekleme priminin 40 kuruşa çıkartılmasını eleştirerek süt üreticisinin gerçekten çok zor surumda olduğunu söyledi.

Çiğ sütte 40 kuruşa çıkartılan prim desteğinin üreticiye 5-6 ay sonra yansıyacağını ve çözüm olamayacağını dile getiren Süleymanpaşa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut; Bu 40 kuruşluk destekleme primi şuan üretimiz için çok bir anlam ifade etmiyor. 40 kuruşluk destek  ikmal işlemleri falan en az 5-6 ay sonra vatandaşın eline geçiyor. Yem fiyatları durmadan zamlanıyor. Süt fiyatı primle birlikte 2.70 TL. İşin kaymağını aracılar yiyor. Marketlerde bir paket süt fiyatı 6 liraları buluyor.  Yem şirketleri zam yapmaktan kaçınmıyor. “diye konuştu.

YILBAŞINA KADAR SÜTE ZAM YOK

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiğ süt fiyatını artırmak yerine Ekim-Kasım- Aralık ayları için çiğ süt destekleme priminin 40 kuruş olarak uygulanmasını kararlaştırdı. Çiğ süt fiyatı ise 31 Aralık’a kadar litre başına 2 lira 30 kuruş kalacak. Aralık ayında, 1 Ocak 2021 tarihinde geçerli olacak çiğ süt fiyatı belirlenecek.

“YEM FİYATLARI DURMADAN ZAMLANIYOR”

Süt üreticisinin yem fiyatları altında ezildiğini dile getiren Süleymanpaşa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut; “Süt fiyatları gerçekten çok kötü. Ulusal Süt Konseyi toplansa da fiyat artışı çıkmadı. Devlet desteği 10 kuruştu, 40 kuruşa çıktı. Bu da vatandaş için çok bir anlam ifade etmiyor. Destekler çünkü ikmalleri falan en az 5-6 ay sonra vatandaşın eline geçiyor. Yem fiyatları durmadan zamlanıyor. Süt fiyatı primle birlikte 2.70 TL. İşin kaymağını aracılar yiyor. Marketlerde bir paket süt fiyatı 6 liraları buluyor.  Yem şirketleri zam yapmaktan kaçınmıyor. Bugün 21 protein yem 110 TL. 19 protein yem 105 TL. 105 TL’ye yem alacaksın. 2.70 TL’ye süt satacaksın. Destek de aynı ay gelmeyecek. Bakanlık 40 kuruş yaptığı desteği aynı ay sonunda vermeli. Üretici 40 kuruşluk desteği bile aynı aya alamayacak, 5-6 ay sonra alacak. “ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİ KESİME YÖNELİYOR”

Süt hayvanlarının kesime gönderildiğini dile getiren Baykut; “Geçen sene Ulusal Süt Konseyi 1 yıllık süt fiyatı belirledi. Ama yem fiyatları aynı kalmadı ki. 1 kg sütle 400 gram yem alınıyordu. Şimdi 1 kg sütle 1 kg yem bile alınmıyor. O yüzden süt hayvancılığı yapan üreticimiz gerçekten mağdur durumda. Bakanlığımız buna çözüm bulmalı. Her şey artıyor, ama bize mi gelince enflasyon olmuyor. Vatandaş hayvanlarını kesime gönderirse bu insanları üretime döndüremeyiz. Verilen bu 40 kuruşluk destek en geç bir ay sonra alınmalı ki bir önemi olsun. Yılbaşında inşallah iyi bir fiyat belirlenir. Yem firmaları da yurtdışında soya vb. geldiği için artış olduğunu söylüyorlar. Ama süt üreticimiz de haklı. Bu konuya çözüm bulunmalı. Birçok süt üreticisi de kesime gönderiyor. Süt veren hayvanlar kesime gönderilince kesim fiyatları da düştü. Süt fiyatları dengeye oturmayınca et fiyatları da dengeye oturmuyor. Sütte verilen 40 kuruşluk destek ay sonu üreticiye yansımalı. Yoksa 5-6 ay sonra yansıyacak destek çiftçiyi ayakta tutmaz. Yemi 5-6 ay vadeli mi alacak. Ekim ayının desteğini Kasım ayı başında vermeli. Üretimiz gerçekten zor durumda. “diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek