DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.932,56 1.206
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

“Tekirdağ sahillerini canlandıracağız”

Son Güncelleme :

07 Temmuz 2018 - 13:25

Altınova Sahili’nin 6 ay içerisinde güzelleştireceklerini ifade eden Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, “Bizim derdimiz Değirmenaltı’ndan Kumbağ’a kadar olan kıyı hattını canlandırmak” dedi.

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Süleymanpaşa’da görev yapan basın mensupları ile birlikte son dönemde Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından yapılan çalışmaları yerinde inceleyip basın mensuplarına bilgi verdi

“ALZHEİMER HASTALARI BURADA KALACAK”

Altınova Mahallesi’nde Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi tarafından yapılan Çocuk Akademisi ile başlayan inceleme gezisinde akademide eğitim veren öğretmenlerden bilgi alınırken Montessori eğitiminden akademideki çocukların özelliklerine kadar bir çok konuda detaylı açıklamalar yapıldı.

Çocuk Akademisinin yanında yer alan ve başvuruların alınmaya başladığı Alzheimer Gündüz Yaşam ve Sosyal Aktivite Merkezi ile devam eden inceleme gezisinde Alzheimer hastalığı yaşayan kişilerin hastalığını ileriki evrelere atlamasını yavaşlatmak için yapılacaklar konusunda bilgi verildi.

“YAZ KURSLARINA YOĞUN İLGİ”

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından yenilenen muhtarlık binaları, Altınova sahilinde yapılan çalışmalar, 100. Yıl Gençlik Merkezi’nde yaklaşık 2 bin öğrencinin faydalandığı yaz kursları, atölyeler ve yol yapım çalışmalarının detaylı olarak bilgisinin yerinde incelenerek paylaşıldığı ve yaklaşık 4 saat süren basın turunun son durağı ise Ahmet Erensoy Gençlik Merkezi’nde devam eden 5. Plastik Sanatlar Çalıştayı oldu.

“ALTINOVA SAHİLİ GÜZELLEŞECEK”

Altınova Sahili’nin 6 içerisinde başka bir görüntüye kavuşacağı bilgini veren Eşkinat, Altınova Sahil kullanılabilir olduğu halde bugüne kadar değer bulmamış bir yer. Biz bir miktar yeşillendirdik ama bu kafi değil. Bu sahile bir Skate Park gelecek. Yani Tekirdağ’da kaykay, bmx ve paten yapan gençlerimiz o alanı kullanacak. Onlar tamamen kendi Skate Park’larını kendileri yönetiyorlar biz sadece parasını vereceğiz. Nerden alacaklarına hangi modülleri koyacaklarına kendileri karar veriyor. Modelleri çocuklarla beraber seçtik şu an alım aşamasındayız. 600 m2’lik bir alanda olacak bu sistem. Görsel zevki var, oturup patencileri ve kaykaycıları izleyebileceksiniz. Federasyon yetkilileri ve bu sistemleri kuran firmalarla bir görüşme yaptık, Türkiye’nin en iyi Kaykay parkurlarından birisi olacak. Bu yüzden Türkiye şampiyonaları tarzında organizasyonlar düzenlenebilir. Basketbol alanları düzenlenecek. Hemen yanında Mutlukent’in çay bahçesi var” dedi.

“ALTINOVA’YA BİSİKLET”

Sahilde kurulan bisiklet sistemini Altıonova’da da yapacaklarını kaydeden Eşkinat, “Buraya Tekirdağ Sahili’nde de olan bisiklet sistemlerinden de koyacağız. Yani burası insanların gelip spor yapıp dinlendiği, oturup çaylarını içtiği keyif aldıkları bir alan olacak. Aslında şehrin kalabalığından kaçmak için ya da sahilin yoğunluğundan kurtulmak için ideal bir yer. Özellikle yaz akşamları buranın serinliği başka hiçbir yerde yok. Altınova Sahili püfür püfür esiyor. Bizim hedefimiz 6 aylık zaman diliminde önümüzdeki sezona hazırlamak. Kaykay, basketbol, paten, fitness aletleri yürüyüş ve koşu yolu, bisiklet gibi sistemleri Tekirdağ Sahili’nden buraya kadar uzatacağız. RodostoBis’in sistemini buraya kadar uzatmayı düşünüyoruz. Buradan yavaş yavaş Kumbağ’a kadar götüreceğiz bu sistemi” diye konuştu.

“DEĞİRMENALTI’NDAN KUMBAĞ’A KADAR SAHİLİ CANLANDIRACAĞIZ”

Kıyı şeridini canlandıracaklarını aktaran Eşkinat, “Bizim derdimiz Değirmenaltı’ndan Kumbağ’a kadar olan kıyı hattını canlandırmak. Bu arada plajlar konusunda da bir çalışmamız var. Valilik ile beraber. Şimdi halihazırlarını çıkarıyoruz daha sonra plajlarımız tasarlanacak. Onları Mutlukent değil normal işletmeler işletecek. Ama aynı standartta işletecek. Bu sene bir arıtma plajını açacağız o bitmek üzere. Aslında planladığımız iki tane daha plaj vardı ama yasal nedenlerle henüz tamamlayamadık Türkiye’de adalet biraz geç tecelli ettiği için. Önümüzdeki yıllarda Tekirdağ’ın, benim çocukluğumda da olduğu gibi önemli plajları olacak. Standart plajları olacak. Vatandaşlarımız kazıklanmayacak. Orada yedikleri, içtikleri şeylerin fiyatları şezlongların fiyatları, güvenliği, güvenilirliği hepsi kontrol altında olacak. Bizim zabıtalarımız gerekli denetimleri yapacak” sözlerini kaydetti.

“YOLLARDA SON DURUMU ANLATTI”

Devam eden yol çalışmaları ile ilgili bilgi veren Eşkinat “Zafer Mahallesinde 13-14 bin m2 yolumuz kaldı yapılmayı bekleyen. Artık yavaş yavaş bu bölgeden de çıkıyoruz. Çiftlikönü bölgesinde bir yer var, Çınarlı Mahallesi’nde Bayburtlular derneğinin arkasında 8-9 bin m2 bir yer var. Toplamda merkez diye tabir ettiğimiz şehir içinde tahminen 45 bin m2 yol çalışmamız var. Buna Barbaros-Kumbağ’ı da eklediğimizde 100 bin m2 bir yol çalışmamız oluyor. Tekirdağ’ın yaklaşık 50 günlük daha işi var gibi duruyor normal şartlar altında. Aslında bizim planladığımız 15 Temmuza kadar Kumbağ ve Barbaros dahil Tekirdağ’ın tamamını bitirmekti. Ama gerek altyapının zamanında tamamlanmaması, doğalgazın döşenmesi gerekse bu sene yapılan ihalelerde Süleymanpaşa Belediyesi’nin çok şanslı müteahhitlere denk gelmemesi bizim işlerimizi bir parça aksattı. Normalde baktığınız zaman 1 günde 2000 m2 minimum döşenmesi lazım. Burada 72.000 tane taş var. Yani saymaya kalktığınız zaman 72.000’e kadar uykunuz gelebilir. Yaptığımız ana taş ihalesi aşağı yukarı 8 milyonun üzerinde bir ihaleydi ve zamanında yaptık, sezona yetiştirdik. 12 ekibin çalışması gerekirken biz sadece 2 ekiple çalıştık” dedi.

“ASFALT DEVAM EDİYOR”

Asfalt çalışmalarının Karadeniz Mahallesi’nden başladığını söyleyen Eşkinat, “Yani bizim hedef koyduğumuz tarih 15 Temmuzdu bunun içine Barbaros ve Kumbağ da dahildi. Ama anca şu ana kadar müteahhitlere göre 70-80 bin m2 bizim hesaplarımıza göre 44 bin m2 bitmiş, bitmemiş ve onaylanmamışlar ile beraber 70 bin m2 civarında bir iş var. Bizim bu noktada hedeflediğimiz en az 150 bin m2’ye gelmekti bu tarih itibari ile. Bu eksikliği gördük ikinci bir ihaleye daha çıktık. O ihale de aşağı yukarı bu işi tamamlayacak nitelikte. Şu an imza aşamasında. İnşallah gelen müteahhit iyi çıkar biz de yolumuza devam ederiz. Üçüncü ihale asfalt ihalesi, asfalta başladı arkadaşlarımız. Özellikle Karadeniz Mahallesi’ndeki TOKİ Konutlarından başladık ki hep zenginlere yapıyorlar algısından rahatsız olduğumuz için. Bütün yollar bitmeden bizim rahat etme şansımız yok. Ancak maalesef bir süredir asfalt da gelmiyor. Baktığınız zaman temel sıkıntı ekonomi. Türkiye’de fiyatların bu kadar istikrarsız olması, müteahhitleri iş yapıp yapmama konusunda soru işaretlerini arttırıyor. Yani ihaleye girdiğindeki bütün fiyatıyla bugün ki bütün fiyatı arasında %40-45’lik bir fark olduğunda adam yapıp yapmamak arasında bocalıyor. Şu anda taş tozunda da taşta da mıcırda da asfaltta da böyle bir sıkıntı çekiyoruz” diye konuştu.

“İHALELER EKONOMİDEN ETKİLENDİ”

Eşkinat, “Aynı şekilde bilgi işlem konusunda da yurt dışına bağlı tüm girdiler ve onlara bağlı ihaleler karşılıksız kalıyor. Fotoğraf Müzesinin ihalesine kimse girmedi. Elektronik cihazlar var içinde, adamın ihaleyi alması-ihalenin onaylanması-yarın onu satın aldığında kaç para vereceğini bilmediği için müteahhitler ihaleye de girmiyor. Bunların hiçbiri mazeret değil ama bunlar da Türkiye’nin gerçekleri. Bu ekonomiden kaynaklanan nedenlerle bizim elimiz kolumuz, herhangi bir eksik yapmamamıza rağmen, planlamamızı ve zamanlamayı doğru ayarlamamıza rağmen bu kadar istikrarsızlıkta bu iş biraz zor gidiyor. Bir şekilde çözülecek, ama bir ay ama iki ay daha ertelenir ancak bir şekilde bitecek. Şimdi baktığımız zaman bütününe kendi dönemimizde yaptığımız yol miktarı, sizler de yıllardır burada yaşıyorsunuz, o dönemin ihtiyaçları elbette farklıydı ama” dedi.

“CUMHURİYET TARİHİNDE YAPILAN YOLLARDAN DAHA FAZLA YOL YAPTIK”

Belediyenin bu zamana kadar yaptığı çalışmaları aktaran Eşkinat, “Cumhuriyet tarihinde yapılan yollardan daha fazla. Biz bütçemizden yarısından fazlasını yollara aktardık. Geçen sene koşullarımız daha iyiydi, müteahhitlerimiz daha dengeliydi, işlerini zamanında bitirdiler, daha fazla yol yaptık ama bu sene ciddi sıkıntı çekiyoruz. Sıkıntının temel nedeni de malzeme fiyatlarının istikrarsız olması nedeni ile kararsız olmaları. Yapılan işler denetlenmiyor diye bir söylem var, ben her gün elimden geldiğince hem sabah hem akşam hangi sokak yapılıyorsa gidiyorum kontrol ediyorum. Biz mühendislerimizle, teknisyenlerimiz ve yol ekiplerimizle bu yapılan işlere birer birer bakıyoruz ve yapılan işleri efsafına uygun yapılmıyorsa söktürüyoruz cezalar uyguluyoruz. Ancak vatandaş böyle bakmıyor, benim sokağım bitmeden bu iş bitmiş sayılmaz diyor. Ben de şöyle bakıyorum onun sokağı bittiğinde onun sorunu çözülecek ama Ekrem Eşkinat’ın sorunu çözülmesi için Tekirdağ’daki son yolun bitmesi lazım. Herkes bir sıkıntı çekerken biz çok daha fazla sıkıntı içindeyiz. Ben de istiyorum bu yolların hepsi bitsin. Hiçbir sıkıntımız yok, ne para ne ihale her şeyimiz planlı programlı çok şükür, bugüne kadar da öyle getirdik ama içinde bulunduğumuz koşullarda bizim yaptığımız ihalelerin artık yürüyemez hale geldiğini görüyoruz. Ancak bu bir mazeret olarak algılanmasın biz bu yolları bu sezon içinde tamamen bitireceğiz. Buna Barbaros-Kumbağ da dahil. Nasıl yapacaksınız dersiniz, yapmak zorundayız yapacağız. Gerekirse yargılanma pahasına, ihale usullerini bozma pahasına biz yolları vatandaşla bir araya getireceğiz. Vatandaşı yolsuz bırakmayacağız. Yarın öbür gün de Kamu İhale Kurumuna aykırı gibi haberler duyarsanız bilin ki vatandaş için yapılmıştır, oraya doğru da gidiyor işler. Artık gözümüzü karartacağız. Olağanüstü koşullar. Tekirdağ’da benim hiçbir vatandaşımın bu kış çamura basma gibi bir derdi olmamalı. Eğer öyle bir derdi oluyorsa biz derdiz demektir. Bu dertten de bir an önce kurtulmalı. Bundan daha net bir şey de söylenmez herhalde. Bir de tamir ihalemiz var o da ayrı. Deniyor ya yol yeni yapıldı 3 gün sonra benim yolum kazıldı. Bir su patlağı oluyor veya elektrik bağlantısı yapılıyor ya da doğalgaz ve ya Telekom bir yerden bir yere bağlantı kurması gerekiyor. Örneğin Telekom’un binası bulunduğu yerden yeni bir yere taşınıyor fiber kabloların tekrar yenilenmesi gerekiyor onların da görüşmelerini yapıyoruz. Altyapı kurumlarının da önünü tıkamadan bu işi yapmaya çalışıyoruz. Vatandaş zannediyor ki biz bozuk yol yaptık yol ondan kazıldı. Kenara koyulan hiçbir taş bizim değildir, kazmak diye bir işimiz de yok öyle bir alanımız da yok ama altyapı kurumlarının da başka çaresi yok. Bir arıza olduğunda gidiyorlar tamiratlarını yapıyorlar. Buradan o kurumlara da sesleneyim en azından bize tamirat yapılan yerleri bildirsinler takibi kolay olsun. Buradan vatandaşlarımıza da seslenelim herkesin elinde cep telefonu var bu bozulan yolları, taşları kenarlarda bekleyen yerleri doğrudan benim adresime yollasınlar biz onların hepsini ekibimizle takip edelim gereken dönüşleri yapalım. Bu arada bir dere sokak hikayemiz var, orası da çok farklı bir bölge, müstakil tapusu olmayan bir bölge, şu an yol olan alanlarda yol gözükmediğini görüyoruz. Bir arazi düşünün bu arazinin hissedarlarının oturduğu evlerin hiçbiri kendilerine ait değil. Onu çözmek için üç yıldır çalışıyoruz. Fakat son aldığım bilgi Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden gelen yazının olumsuz olduğu yönünde. Şimdi yargı yollarını deneyeceğiz. Vatandaşlarımızın yıllardır süregelen mülkiyet sorunu çözülmeden olmayan bir yolu yapamadığımızı sizlerin aracılığıyla anlatalım. İşler teknik nedenlerden dolayı gecikiyor aksıyor ama en azından namusumuzla çalışıyoruz namuslu bir iş yapıyoruz. Bunu da vatandaşlarımızın bilmesinde fayda var” dedi.

Habertrak/Ferhat Akgün