DOLAR 32,3707 % 0.03
EURO 34,7960 % -0.01
GRAM ALTIN 2.394,18 % -0,11
ÇEYREK A. 3.914,48 % -0,11
BITCOIN 59.353,96 2.58
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

TEKİRDAĞ’A 20 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Son Güncelleme :

11 Eylül 2021 - 13:10

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Kumbağ, Barbaros ve Naip Mahalleleri’nin atık su sorununu çözmek amacıyla hayata geçirilen Kumbağ TM2-Altınova TM12 Arası Kanalizasyon Terfi Hattı hizmete açıldı.

TESKİ’nin 20 Milyon TL’lik yatırım sayesinde artık Kumbağ, Barbaros ve Naip Mahallelerinin kanalizasyonu, Batı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisine iletilerek, çevreye zarar vermeden arıtılması sağlanacak.

   

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak; “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimizde; 11 ilçede, 23 beldede, 42 adet vahşi depolama ve çöp sularının içme sularına karıştığı bir kirlilik vardı. Tekirdağ’ın 17.000 nüfusluk zamanları da biliyorum. Şu an 204.000 nüfusa gelmiş Tekirdağ’ın, kanalizasyonu denize derin deşarj adı altında basılıyordu. Ve rüzgârla geri geliyordu. O zamanlar ne doğu ne de batı arıtma sistemi vardı. Özellikle Marmaraereğlisi’nden başlayarak kıyı şeridi boyunca ciddi oranda kanalizasyonların denizi kirlettiği, çevreyi kirlettiği yani yazlık olarak Tekirdağ’a gelenlerin sefa yerine cefa sürdüğü bir Tekirdağ vardı. Alt yapısı olmayan bir Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi devraldık. Bunu enkaz devraldım diye değil, çevre olarak nasıl bir çevre devri aldığımızı anlatmak için söylüyorum. “dedi.

“HİÇBİR ŞEKİLDE DENİZE ATIK SU GİTMEYECEK”

 

Büyükşehirin çevreye son derece duyarlı olduğunu aktaran Başkan Albayrak; “Bugün nereye geldik? En baştan başlayalım. Sultanköy’ün arıtma sistemini revize ettik. Yenice’ye kadar arıtma tesisini elden geçirdik. Ve en önemlisi bölgedeki su ihtiyaçlarını giderdik. Şimdi Marmaraereğlisi’ne ikinci büyük arıtma sistemini yapıyoruz ki o bölgede sorun kalmayacak. Oraya yazın 150.000 kişi geliyor. Ve bu insanlara her gün 310 vidanjörlük bir hizmet alıyorsun oradan. Sonuç olarak orada da inşallah seneye sürpriz bir proje çalışması yapacağız. Bu konuda TESKİ Genel Müdürüme talimat verdim bu konuda çalışıyor. Şimdi bir ay sonra doğu arıtmayı, yani Değirmenaltı’ndan Yenice sapağına kadar o bölgede hiçbir şekilde denize atık su gitmeyecek. Kumbağ’da da ciddi sıkıntılar olduğunu gördük. Yazın nüfusu 100.000’i bulan bir Kumbağ’ın 1825 kişilik arıtma sistemine sahip. Vatandaşlar da haklı. Bunun yanında Naip Köyü 700 nüfuslu bir köyümüz. Şimdiye kadar 20-25 sene kadar önce bir kanalizasyon sistemi yaparak onu şu an ıslah edilen dereye gönderiyorlar. Ben onu ne kadar korusam da kanalizasyon oraya gidiyor. Üç terfi istasyonu ile Barbaros Kumbağ kanalizasyonu Tekirdağ getiriyoruz. Daha da önemlisi Naip kanalizasyon hattını yeniledik. Seneye buraya gelen yazlıkçılar ve burada oturan insanlar denize bakarak kanalizasyon görmeyecekler bundan emin olun.” diye konuştu.

ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİLİYOR

Büyükşehirin yatırımlarının devam ettiğini ifade eden Başkan Albayrak; “Bunun dışında Şarköy’e doğru gittiğimiz zaman ise Mürefte de çalışmayan arıtma sistemini devreye soktuk. Tüm çalışmalarımızın yüzde 80’i tamamlandı ama geriye kalan yüzde 20’yi tamamladığımız zaman Şarköy’den sultan köye kadar sahiller Tekirdağ tüm görevini yapmış olacak. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tüm sahili pırıl pırıl yapmış olacak. 32 vahşi depolama önce 30’a sonra 25’e indi. Hepsini sonlandırdık. En son şu an hepsini Demirli’ye getirerek ‘toparlayalım’ dedik. Enerji üreterek ve azaltarak tesisler yapacağız. 29 Ekim 2020 den bu yana çöplerimizden enerji üretiliyor ve bu enerji vatandaşımızın kullanımına sunuluyor. Çöplerimiz değerleniyor. Çorluda da ikinci bir enerji sistemini kurduktan sonra bölgemiz ciddi boyutta çevresel olarak Türkiye’nin sayılı yerlerinden biri olacak.” diyerek sözlerini tamamladı. Başkan Albayrak’ın konuşmasının ardından TESKİ Genel Müdürü İbrahim İçöz, yeni açılan hat hakkında teknik bilgiler verdi. Habertrak/Serhat Yeşilipek