DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.682,49 -0.333
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Tekirdağ’da tarım arazileri heba ediliyor

Son Güncelleme :

15 Eylül 2021 - 14:24

Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde üç milyon metrekareye yakın tarım alanına yapılmak istenen Plastik Sanayi Sitesi (PAKOP) projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “ÇED olumlu” kararı verdi.

Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için daha önce Tekirdağ 1. İdari Mahkemesi’nde görülen davada yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “ÇED olumlu” kararı vermesi tepkilere neden oldu. Çevre örgütlerinin karara itiraz ederek hukuki süreçleri başlatacakları öğrenildi.

Tekirdağ’ın Ergene ilçesi Marmaracık Mevkii 148/1, 149/1 ve 150/1 parsellerde mevkiindeki S.S.Pakop Plastik Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi tarafından yapılması planlanan PAKOP plastik ihtisas OSB bölgesi yatırım projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ÇED raporu inceleme değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirildi.

KURUMLARDAN GEREKLİ İZİNLER ALINACAK

Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ Kararı verilerek, Tekirdağ Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından karar halka duyurulacak.

Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, MER’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerektiği öğrenildi.

BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİSİNE YAPILMAK İSTENİYOR

TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Polat, yaptığı açıklamada; “PAKOP’un planlandığı alan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereği mutlak korunması gereken 1. sınıf tarım arazisidir. 1/25000 ölçekli Tekirdağ ili Çevre düzen Plan Hükümlerinde, ‘planlama alanı sınırı dahilinde çevresel kirleticiliği yüksek olan veya çevresel tahribe neden olan sanayi türleri ve kullanımları yer almayacaktır’ hükmü yer almaktadır. PAKOP OSB girişimi bu hükme de aykırıdır” dedi.

Habertrak/Serhat Yeşilipek