DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.879,23 -0.378
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Trakya köftelerinin sırları konuşuldu

Son Güncelleme :

01 Ekim 2018 - 10:09

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, 2.Trakya Köfte Şenliği kapsamında Tekirdağ’a gelen TV ekranlarının ilgiyle izlenen programı Masterchef çekimlerine Trakyalı köftecilerle birlikte jüri olarak katılarak yarışmacıların yaptıkları köftelere puan verdiklerini söyledi.
Başkan Eşkinat, Trakya’nın lezzetiyle ün yapmış köftelerinin bölge için önemli bir marka değeri taşıdığını ve bu değerleri yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.

Süleymanpaşa Belediyesi’nin bu yıl 2.sini düzenlediği Köfte Şenliği, Trakya’nın ünlü köftecileri, akademisyenler, mutfak profesyonelleri ve ulusal basından seçkin gurme ve yazarları bir araya getirdi. Şenlik kapsamında “Et demek ot demek, ot demek Trakya demek – Trakya Köftelerinin Sırları” başlıklı bir panel de düzenlendi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, panelden hemen önce, 2.Trakya Köfte Şenliği kapsamında Tekirdağ’a gelen ve TV ekranlarında ilgiyle izlenen Masterchef yarışması çekimlerine katıldıklarını ve Trakyalı köftecilerle birlikte jüri olarak yarışmacıların yaptıkları köftelere puan verdiklerini söyledi.  Başkan Eşkinat, Trakya’nın lezzetiyle ün yapmış geleneksel köftelerinin bölge için önemli bir marka değeri taşıdığını ve bu değerleri yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.
COĞRAFİ İŞARETLEMENİN ÖNEMİNE VURGU YAPILDI

Moderatörlüğünü Yemek Kültürü Yazarı Gazeteci Aylin Öney Tan’ın yaptığı panele Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. DrYavuz Tekelioğlu, Namık Kemal Üniversitesi Öğr. Üy. Prof.Dr. İhsan Soysal,  Kırklareli Üniversitesi Öğr.Üy. Dr. Ali Çakır, Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral ile Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Ahmetbey ve Uzunköprü’den köfte ustaları katıldılar.
Panelde ‘Hayvansal üretimde coğrafi işaretler’ başlıklı bir sunum yapan Prof.Dr. İhsan Soysal, dünya ve Türkiye’den örnek uygulamalar ve konuyla ilgili yürütülen çalışmalardan güncel bilgi ve verileri paylaştı.
Yöresel ürünler ve coğrafi işaretleme konusundaki ödüllü çalışmaları ve öncü faaliyetleriyle bilinen Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. DrYavuz Tekelioğlu da konuşmasında, ideal coğrafi işaretler sisteminin kurulmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak bunun için Türkiye’nin ulusal tarım politikasının oluşturulması gerektiğine işaret etti.
Panelde konuşan Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral, hem Trakya hem de Türkiye genelindeki et ve besi hayvanı yetiştiriciliği üzerindeki araştırma ve çalışmalarından elde ettikleri sonuçları aktardı.  Kırklareli Üniversitesi Öğr.Üy. Ali Çakır ise Trakya köftelerinin lezzetinde bölgenin zengin hayvansal varlığı ve etlerinin kalitesine dikkat çeken bir konuşma yaptı.   

TRAKYA KÖFTECİLERİ MASTERCHEF YARIŞMACILARININ KÖFTELERİNİ PUANLADI
2.Trakya Köfte Şenliği kapsamında gerçekleşen “Trakya Köftelerinin Sırları” başlıklı panele bölgenin en eski ustaları arasında yer alan Tekirdağ’dan Köfteci Selim ve İki Kardeşler, Edirne’den Köfteci Osman, Kırklareli Küçük Mustafa Köftecisi, Lüleburgaz Ahmetbey Köftecisi, Uzunköprü Köftecisi Mustafa Alsat ve Hayrabolu’dan Çerkez Müsellim Pabuç Köftecisi Mahmut Yalçın katıldılar. Panelde et seçiminden yapım tekniklerine, kendilerine özgü geleneksel köfte hazırlama ve pişirme metodlarını anlatan ustalar, katılımcıların sorularını da cevapladılar. Köfteciler panele katılmadan önce ise, 2.Trakya Köfte Şenliği kapsamında Tekirdağ’a gelen ve TV ekranlarında ilgiyle izlenen Masterchef yemek yarışması programı çekimlerine katılarak yarışmacıların yaptıkları köftelere puan verdiler.

Habertrak/Ferhat Akgün