DOLAR 32,2791 % 0.04
EURO 34,8097 % -0.04
GRAM ALTIN 2.409,27 % 0,00
ÇEYREK A. 3.939,16 % 0,00
BITCOIN 63.200,01 -1.025
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 10°

“Trakya’nın merkezi olacak”

Son Güncelleme :

03 Aralık 2019 - 11:18

Tekirdağ Namık Kemal Üniversite Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yer alan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’nin açılışı yapıldı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi akademik çalışmalarıyla ürettikleriyle iyi bir yerde bulunan üniversitelerden birisi. Üniversitemizin daha da gelişmesi için çalışmalar yürüteceğiz. Üniversitemizin Tekirdağ’a önemli katkısı var. Hemşerilerimiz tedavi için İstanbul’a giderken şimdi bu hizmeti hastanemizden alabiliyorlar” dedi.

“ÜNİVERSİTEMİZİN TEKİRDAĞ’A ÖNEMLİ KATKISI VAR”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Üniversite Hastanesinin Tekirdağ’a büyük katkısının olduğuna değinerek, “Tekirdağ Namık Kemal Üniversite Hastanesi Tekirdağ için çok büyük bir kıymet ifade ediyor. Büyüklerimiz hatırlayacaktır. Tekirdağ yıllarca geriye gittiğimizde Tekirdağ’da bir tıp fakültesi kurulması için büyük bir çalışma, gayret, kampanya yürütmüştük. Tekirdağ’da tıp fakültesi kuruldu. Hem de onun içinde bulunduğu üniversite kuruldu. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi akademik çalışmalarıyla ürettikleriyle iyi bir yerde bulunan üniversitelerden birisi. Üniversitemizin daha da gelişmesi için çalışmalar yürüteceğiz. Üniversitemizin Tekirdağ’a önemli katkısı var. Hemşerilerimiz tedavi için İstanbul’a giderken şimdi bu hizmeti hastanemizden alabiliyorlar. Yakın zamanda Şehir Hastanemiz devreye girecek. Dünyada sağlık hizmetinin verildiği en iyi ülkelerin başında geliyor. Sağlık eğitimi alanında da çok mesafeler aldık. Birçok şehrimizde tıp fakülteleri kuruldu.” Diye konuştu.

“TIP ALANI SADECE MODERN TIPTAN İBARET DEĞİLDİR”

Tıp alanının sadece modern tıptan ibaret olmadığını kaydeden Şentop, “Geniş bir konu modern düşünce, modern dünya modern paradigma ile ilgili modern tıpta bunun içerisinde bir yerde şöyle ifade edeyim. Çok önemli bir filozof benzeri olmayan bir filozof kendisinden çok etkilenen sonraki filozoflar olmuştur. Ben de senin düşünce dünyası üzerine, bilim sanat üzerine çok ilginç farklı görüşleri vardır. Varoluş üzerine görüşleri vardır. Onun bir Konferansı’nda kullandığı bir söz var. Modern bilim insanın yegane bilme yolu yöntemi midir? Yoksa modern biliminde yerini tayin eden daha üst bir ilgi alanı mı vardır? diye bir soru sorarak başlıyor. Aslında modern tıpta dahil modern dünyanın üretmiş olduğu her şey teknoloji dahil olmak üzere her şey insanlık tarihinin içerisinde ortaya çıkmış bir tecrübedir. Bir birikimdir. İnsanlar çok büyük faydalar getirmişti. Bu inkar edilemez. Fakat insanların bütün birikimi tıp alanında da sadece modern tıptan ibaret değildir.” Şeklinde konuştu.

“GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI DESTEKLENMELİ”

Hastanelerde geleneksel ve tamamlayıcı tıp ile uygulama birimlerinin açılmasının çok olumlu bir gelişme olarak gördüğünün altını çizen Şentop, “Dünyanın çok farklı yerlerinde modern tıp öncesinde tarih olarak da ama modern tip ortaya çıktıktan sonra da halen devam eden modern tıp dışında kalan uygulamalarda var. Onun için biz bu anlamda Bakanlığımızın kullandığı ifade geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ifadesi insanın sağlığını kazanması için model dışında başka bazı faydalı uygulamalar varsa bunları sadece o baktığımız paradigmanın dışında kalıyor diye kategorik olarak reddetmek yanlıştır. Önemli olan burada insanın sağlığıdır.  İnsanın tedavisini gerçekleştirecek olan şey modern tıp akış açısının paradigmasının dışında olan bu geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında uygulamalar ise bunların önünü açmak, destek vermek gerekir. Tamda bunlara destek verilmesi gereken yer hastanelerimizdir. Sağlık Bakanlığımızın bu uygulamasını devlet hastanelerinde geleneksel ve tamamlayıcı tıp ile uygulama birimlerinin açılmasını ve bunun bir standarda bağlanmasını, denetimini yapmasını çok olumlu bir gelişme olarak görüyorum” açıklamasında bulundu.

“KÖK HÜCRE NAKLİ İLE İLGİLİ BİR BİRİM AÇACAĞIZ”

Vatandaşlara sunulacak hizmetlerle yeni birimlerin açılacağını vurgulayan Şentop, “Bunlardan akupunktur uygulamalardan birisi olacak binlerce yıl öncesine 5000 belki daha fazla öncesine giden birçok farklı kültürde de uygulaması olan daha çok Asya toplumlarında olmak üzere bir tedavi yöntemi. Bundan fayda görenler de var ve bu faydanın modern tıbbın imkanları ile yapılan araştırmalarda ortaya konulduğunu sonuçları takibi ile ortaya konulduğunda gidiyoruz. Yine bir şey mesela bizim eski kültürümüzde hacamat diye bilinen kupa tedavisini aynı şekilde bununla ilgili Batıda da çok önemli çalışmalar var mesela bundan birkaç ay önce İngiltere’de bununla ilgili önemli çalışmalar yapıldı. Kök hücre nakli ile ilgili bir birim açacağız. Böyle bir merkez Tekirdağ’da yoktur. Hatta Tekirdağ’da değil, Trakya’da yoktu. Tedavi için Kırklareli’nden İstanbul’a gidiyorlardı. Şimdi burası Trakya açısından bir alternatif merkez olacak. Birçok açıdan hem kolaylaştırması açısından harcanacak masraflar bakımından da birçok kolaylık sağlayacak. Yine felç veya inme merkezi bu da çok önemli bir merkez. Felç veya inme dediğimiz şeyin ilk 5 saat içerisinde doğru bir teşhisle hızlıca tedavi edilmesi halinde iyileşme oranlarının çok yüksek olduğunu biliyoruz. Gebelik okulu bu da hamilelik döneminde vatandaşlarımızın hemşerilerimizi takibi bakımından birçok bilimin yine devrede olmuş olduğu bir özel ve kendileri de eğitim verilecek. Tekirdağ’ımız için hemşerilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerinde bulundu.

Habertrak/ Ayşe Keşkek