DOLAR 32,3761 % -0.37
EURO 34,8153 % -0.04
GRAM ALTIN 2.395,40 % -1,13
ÇEYREK A. 3.916,48 % -1,13
BITCOIN 58.865,98 2.62
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°

Türüdü engellilerin sorunlarını anlattı

Son Güncelleme :

04 Aralık 2020 - 13:24

DEVA Partisi Süleymanpaşa İlçe Başkanı Şerife Türüdü, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada engellilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini aktardı.

Engelilerin en büyük sorununun istihdam olduğunu dile getiren İlçe Başkanı Türüdü; “Bizim en büyük sorunumuz istihdam. Bütün özel firmalar maalesef işe göre engelli birey istihdam etmeye çalışıyorlar. Engelliye göre iş kadrosu açmıyor. Yeterince istihdam yok. Birçok engellimiz istihdam konusunda sorunlar yaşıyor.” dedi.

“BİZİM HAKKIMIZDA KARAR VERİLECEKSE O MASADA BİZLER DE OLMALIYIZ”

Engellilerin yaşadıkları sorunlara değinen DEVA Partisi Süleymanpaşa İlçe Başkanı Şerife Türüdü; “Engellilik fiziksel, ruhsal, psikolojik, süreğen ya da herhangi bir uzuv kaybı, yeterince kullanılmamasıdır. Toplumsal anlamda engellilerin sorunu temelden çözmeliyiz. Toplumsal bilinç oluşturmalıyız. Temelde çözümler üretmeliyiz. Biz bu toplumun bir gerçeğiyiz. Yüzde 12’si engelli olan bir toplumuz. Bizim sesimizi duymazda gelmek, bizleri görmezden gelmek mümkün değildir. Ben yerelde ya da genelde engelliler adına yapılan her türlü desteğe sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Asla yapılanları görmezden gelmiyoruz. Bizim hakkımızda bir karar verilecekse o masada bizler de olmalıyız. Çünkü sorunlarla yüzleşen, sorunları bizzat yaşayan bizleriz. Doğal olarak bizlerin sorunlarını yaşayan bilir. Biz sorunlarımızın çözümlerini en iyi bilenleriz. Bizim en büyük sorunumuz istihdam. Bütün özel firmalar maalesef işe göre engelli birey istihdam etmeye çalışıyorlar. Engelliye göre iş kadrosu açmıyor. Yeterince istihdam yok. Birçok engellimiz istihdam konusunda sorunlar yaşıyor. Birçok engelli ailesiyle birlikte yaşıyorsa evde bakım maaşı alınıyor. Bizim bakım ücretimiz ailenin geliri üzerine ekleniyor. Fakat biz o gelirden yeterince faydalanamıyoruz. Bazı aileler de bunu suiistimal ediyor. Aileler de sigortalı işe giriş olursa engellinin evde bakım maaşı kesiliyor. Hâlbuki o paralar engellinin konforu, ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılmalı. Ailenin geliri olarak düşünülmemeli. Bence her engellinin kendi adına maaşı olmalı. Bu para ailenin gelirine katılmamalı. “diye konuştu.

“İSTEDİĞİMİZ HER ŞEYİ YAPABİLECEK POTANSİYELDEYİZ”

Engellilerin eğitimle kendilerini geliştirerek üretime katılmalarına yönelik çalışmalar yapılmasını gerektiğini dile getiren Türüdü; “Engellilerin üretime dahil edilmesi lazım. Olanla yetinen bireyler değiliz. Biz eğitimle, üretimle istediğimiz her şeyi yapabilecek potansiyeldeyiz. Engelli üretecek, engelli eğitimini alacak, engelli spor yapacak, engelli her alanda kendini geliştirecek. Sosyal hayatın her yerinde engelliler olacak. İlk defa asgari ücret masasına bir engeli bireye yer verilmiş. Aslında bu gayet normal. Ama bizde garip bakılıyor. Farklı bir şey değil ki bu. Her alanda fırsat verilmeli. En önemli konu eğitim. Eğitime büyük önem vermeliyiz. Engellilerin kendilerini geliştirebilmeleri, istedikleri alanda uzmanlaşmalı eğitimle olur. Eğitim basamağın en temeli. Tekirdağ’da karşılaştığımız en büyük sorun erişim. Bedensel engelli olarak bunlarla karşılaşıyoruz. Görme engelliler için de bu böyle. Eczaneden bir şey alırken ben ana yoldan sesleniyorum. Oraya gidemiyorum. Apartmanlarda en çok bu sorun var. Asansörler kurala uygun değil. Tabi bunları çözecek olanlar yine bizleriz. Kamuda, özel sektörde sosyal alanda ne kadar başarılı olursak, bizler de kendimizi temsil edebilir, engellilerin sorunlarına birinci elden çözümler üretebiliriz.” diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek