DOLAR 32,4269 % 0.2
EURO 34,8382 % 0.11
GRAM ALTIN 2.398,64 % 0,08
ÇEYREK A. 3.921,78 % 0,08
BITCOIN 59.356,11 3.162
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Ulusal yas ilan edilmelidir”

Son Güncelleme :

11 Temmuz 2018 - 12:55

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, tren kazasına yaşanan yağışların sebep gösterildiğini, ancak bakım ve onarım konusunda sıkıntılar olduğunu belirterek “Konuya baktığımız zaman da ciddi sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Sağlık Bakanı, Ulaştırma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı bir basın toplantısı düzenlediler. Açıklamalarında bu meseleyi Çorlu’da yaşanan yağışlara bağlandığı görüyoruz. Bunun araştırması ve soruşturması yapılacaktır. Biz de takipçisi olacağız. Bu; hattın bakım onarımı ile ilgili ciddi sıkıntıların olduğunu gösteriyor.” dedi.

Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi Sarılar Mahallesi’nde meydana gelen tren faciası nedeniyle Çorlu Belediye Meclis Salonu’nda; CHP Tekirdağ Milletvekilleri Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygun, Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten basınla bir araya geldi.

“HAYATINI KAYBEDENLERİN ACISINI EN DERİNDEN YAŞADIK”

Elim bir kaza sonucunda 24 vatandaşımızın hayatını kaybettiği belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “338 vatandaşımızın da yaralandığı acı bir tabloyla karşı karşıya kaldık. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu kaza da göstermiştir ki, bu tür durumlar ihmale, ertelemeye gelmez. Bu olay bizleri derinden sarstı ancak böylesi olaylarda halkımızın kaynaşmasının, birbiriyle yardımlaşmasının gururunu yaşadık. Çorlu ilçemizde ki hastanelerin yaralılar için kan vermek isteyen vatandaşlarımızla dolup taşması, bizleri memnun etti. Trakya insanındaki bu yardımlaşma duygusu önemlidir. Hayatını kaybedenlerin acısını en derinden yaşadık. Rabbim bir daha böyle facialar yaşatmasın bizlere. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Çorlu Belediyesi, Muratlı Belediyesi ve Ergene Belediyesi olarak, olay mahalline yakın belediyeler olarak olayın başından beri içinde olduk. Komşu illerimizin ve ilçelerimizin belediye başkanlarına da canı gönülden teşekkür ediyorum. Olayın başından itibaren bizlerle irtibata geçerek destek oldular. Bütün Trakya olarak kenetlendik ve vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya çalıştık. Sarılar Mahallesi ve Balabanlı Mahallesi sakinlerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Girilmez denilen çamur deryasına girerek büyük fedakarlık örneği göstermişlerdir. Kendilerine teşekkür ediyorum. Rabbim bir daha böyle acılar yaşatmasın.” ifadelerini kullandı.

“BU ÜZÜCÜ KAZANIN ARDINDAN ULUSAL YAS İLAN EDİLMELİDİR”

Başkan Albayrak’ın ardından konuşmasın gerçekleştiren CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak kaza ile ilgili durum değerlendirmesi yaparak Büyükşehir Belediyesinin kaza meydana geldiği zamandan kısa bir süre sonra özel ekipmanlarla donatılmış arama kurtarma araçlarının tüm ilçelerden hareket ettiğini belirten CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak “Pamukova hızlı tren kazasından sonra yaşadığımız en büyük tren kazalarından birini Trakya’mızda yaşadık. Bu kazada 24 vatandaşımız hayatını kaybetti, 368 vatandaşımız yaralandı. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Değerli basın mensupları dün akşam olayları bizzat takip etme imkanı buldum. Ve burası gerçekten bir facia alanıydı. Büyükşehir Belediyemize ihbar, Devlet Demir Yolları’ndan değil vatandaşlarımız tarafından saat 17.20’de geldi. İnsan hayatı için altın dakikalar dediğimiz zaman dilimi içinde olay mahalline ulaşan ekipler arasında Büyükşehir Belediyemize bağlı olan itfaiye, jandarma ve 112 ekipleri vardı. Hemen müdahale ettiler ve ilk etapta 10 kişiye hayatta iken müdahale ettiler. Hayatını kaybetmiş 8 vatandaşı da vagonların altından ve çevreden kaldırdılar. Afat ve İstanbul itfaiyesi ise yaklaşık 2.5 saat sonra olay yerine gelebildi. İtfaiye ekiplerimiz 17 kurtarma aracı ve 63 kişilik ekiple duruma müdahale ettiler. Tüm komşu belediyeler canla başla, özellikle zor arazi şartlarında, daha çok canı kurtarabilmek için mücadele ettiler. Son derece üzücü bir kaza. Ailelerin acıları çok yeni. Ama konuya baktığımız zaman da ciddi sıkıntıların olduğunu görüyorum. Bu sabah Sağlık Bakanı, Ulaştırma Bakanı ve Başbakan yardımcısı bir basın toplantısı düzenlediler. Açıklamaların bu meseleyi Çorlu’da yaşanan yağışlara bağlandığı görüyoruz. Bu bölgede meydana gelen yağışlar 7 yılda bir olan hava olayları. Bu yol standartlarının yapılmasında 500 yıllık verilere bakılması lazım. 7 yılda bir tekerrür eden bir yağışı doğal afet gerekçe olarak ileri sürmenin çok doğru olmadığını düşünüyorum. Bunun araştırması ve soruşturması yapılacaktır. Biz de takipçisi olacağız. Bu hattın bakım onarımı ile ilgili ciddi sıkıntıların olduğunu gösteriyor. Örneğin, 2013 yılında yapılan bir ihaleye baktığımızda, Sarılar Köyü’ndeki menfezlerin bu ihale kapsamında olmadığını görüyoruz. Menfezlerin bakımıyla ilgili başka bir ihalenin Haziran ayı içerisinde bütçede kaynak olmadığı gerekçesi ile iptal edildiğini görüyoruz. Sorumluların gereğini yapmasını beklediğimizi belirtmek istiyorum. Ulusal yas ilan edilmesinde yara olacağını ifade etmek istiyorum.” dedi.

“SORUŞTURMANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun “Öncelikle bu elim kaza vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Keşke bugün burada olmasaydık. Keşke o canlar bugün yitip gitmemiş olsaydı. Birçok eksik var bu demektir ki hiç ders almamışız. Pamukovada 41 vatandaşımızı yitirdik şimdi de Çorlu’da 24 vatandaşımızı toprağa veriyoruz. Geldiğimiz nokta ulusal yas değil midir? Acıları anmak adına devletin bir çaba sarf etmesi gerekmez mi? Sizlere soruyorum. Tasarruf çerçevesinde gerekli hizmetleri yapmamışlar. Bir de dalga geçiyorlar hızlı tren getireceğiz diye. Kardeşim sen normal tren getiremiyorsun kaldı ki hızlı tren getireceksin. Bu hat kontrol edilmesine rağmen Devlet Demir Yollarının yaptığı bakım onarım ihalelerinde bu hattın olmadığını görüyoruz. Başka bir konu ise tren yollarında sorunları kontrol eden bekçilerinin tasarruf çerçevesi adına işlerine son verilmiş. Diyorlar ki kazada en büyük ihmal doğal afet, en kolay çıkış yolu. Sel basıyor, doğal afet. Tren devriliyor, doğal afet. Acaba biz insanoğlu olarak gerekli tedbirleri aldık mı bunu sorgulamak lazım, menfezleri tamir ettik mi, temizliğini yaptık mı? Bunlar önceden yapılmış olsaydı, bekçiler oraları kontrol etseydi acaba bugün bunlar yaşanır mıydı? Demek ki biz tedbirlerimizi almamışız. 1 ay önce Devlet Demir Yolları menfez temizliği için bir ihaleye daha çıkmış ve çok komik bir şekilde ödenek çıkmadığı için iptal edilmiş. O gün o ihale gerçekleşmiş olsaydı biz bugün bu kazayı yaşamamış olacaktık. Bu biri sorumsuzluk değil midir? İnsanların canları paradan daha mı kıymetsiz? Çok ilginç sabah bölge müdürlüğüyle görüştük, biz bunları söylediğimizde kabul etmediler sonra da o gün oradan 7 tane tren geçtiğini söylediler. Araştırdık baktık 1 tane geçiyor. Nisan ayında kontrol ve bakım yapıldığını iddia ediyorlar peki o zaman bu kaza neden oldu o menfezlerin temizliği neden yapılmamıştı? Hiçbir ihmalleri yok onlar sütten çıkmış ak kaşık! Herhalde bu tren yolu hattını kendi sorumlulukları kapsamında olduğunu düşünmüyorlar. Özel bir rapor hazırlayıp bunun hesabını soracağız!” şeklinde konuştu.

Habertrak/Aytaç Doğaner