DOLAR 32,4946 % 0.33
EURO 34,6990 % 0.26
GRAM ALTIN 2.407,72 % 1,16
ÇEYREK A. 3.936,62 % 1,16
BITCOIN 57.250,59 -5.34
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

“VATANDAŞ BORÇ BATAĞINDA”

Son Güncelleme :

11 Mart 2020 - 12:47

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, işsizliğin çığ gibi büyüdüğünü kaydederek, “Milletin geliri düştü, bir de üstüne işsizlik aşağı gidince vatandaşlarımız borcun altında ezilmeye başladı. Bankaların takipteki alacakları 2019’da, 54 milyar lira artarak, 151 milyar liraya ulaştı.” İfadelerini kaydetti.

Öztrak, MYK gündemine dair Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

“SURİYELİLER PAHALILIKTAN VE İŞSİZLİKTEN ÜLKEMİZDEN KAÇIYOR”

Suriyeliler’in bile hayat pahalılığından ve işsizlikten şikayet ederek ülkemizden kaçmaya başladıklarını kaydeden Öztrak, “27 Şubat’ta 36 askerimizi şehit verdikten sonra, gözümüz, kulağımız İdlib’e çevrildi. İdlib’le yattık, İdlib’le kalktık. Ama ülkede bir yandan da ağırlaşan ekonomik buhran milletimizi perişan etmeye devam etti. Ensar-muhacir diyerek 9 yıldır baktığımız, 40 milyar dolar harcadığımız, ‘gerekirse bir 40 milyar dolar daha harcarız’ dediğimiz Suriyeliler bile, hayat pahalılığı ve işsizlikten şikâyet ederek ülkemizden kaçmaya başladılar. Hem de Yunanistan sınırında olmadık eziyetleri, işkenceleri göze alarak… Ama bu memleket bizim. Bizim gidecek başka yerimiz yok.” Dedi.

“GELİR DÜŞTÜ, İŞSİZLİK VE BORÇ ARTTI”

Öztrak, üniversiteli işsiz sayısının ilk kez 1 milyonu aştığına dikkat çekerek “2019’da tek bir yılda milli gelirimiz 35 milyar dolar eridi, 754 milyar dolara düştü. Oysa 2008’de milli gelirimiz 777 milyar dolardı. Gelirimiz 11 yıl öncesinin bile altında. Kişi başına gelirimiz ise 12 yıl öncesinin altına indi. Buna rağmen saray, şehitlerimizi unutup, yüzde 1’in altında gelen büyüme için bayram yapmaya kalktı. Diğer tarafta işsizlik çığ gibi büyüdü. Gerçek işsizlerimizin sayısı 2019’da 1 milyon 40 bin kişi arttı, 6 milyon 747 bin oldu. Üniversiteli işsiz sayımız tarihimizde ilk kez 1 milyonu aştı, 2019’da 1 milyon 122 bin üniversite mezunu işsizimiz var. Milletin geliri düştü, bir de üstüne işsizlik aşağı gidince vatandaşlarımız borcun altında ezilmeye başladı. Bankaların takipteki alacakları 2019’da, 54 milyar lira artarak, 151 milyar liraya ulaştı.” Değerlendirmesinde bulundu.

“TOPLUMSAL VE SOSYAL DENGELER TEHDİT ALTINDA”

İşsiz gençlerin yüzde 60’ının geleceğinden umutsuz olduğuna vurgu yapan Öztrak, “Bilim Platformumuzun Başındaki Genel Başkan Yardımcımız ve arkadaşları, önemli bir çalışmaya imza attılar. Bu çalışmanın bulgularına göre: Son üç yılda psikiyatri kliniğine başvuranların sayısı 8 milyonu bulmuş. Toplumda anti-depresan kullanımı hızla artmış. İşsiz gençlerimizin yüzde 60’ı geleceğinden umutsuz. 2002-2018 arasında geçim sıkıntısı nedeniyle yaşamına son verenlerin sayısı 5 bin 485’e ulaşmış. 2019’da ilk kez toplu intiharlar yaşanmış. Millet kendini meclis ve valilik kapılarında yakmaya başlamış. Ekonomik zorluklar ve ağırlaşan geçim sıkıntısı toplumsal cinneti tetiklemiş. Toplumsal ve sosyal dengelerimiz tehdit altında. Saray iktidarı bunların konuşulmasını önlemek için elinden geleni ardına koymuyor. TÜİK’in makyajlı rakamlarıyla, havuz medyasının tozpembe manşetleriyle, hamasetle, gerçek ötesi müflis bezirgân söylemiyle milletin gerçek gündeminin üstünü örtmeye çalışıyor.” Diye konuştu.

“BÜYÜK RESMİ KAÇIRMAMALIYIZ”

Öztrak, iktidar ve ekonomi yönetiminin bir an önce kriz masası oluşturması gerektiğine işaret ederek şunları kaydetti: “Olağanüstü zamanlar, olağanüstü tedbirleri gerektirir. Küresel iş birliği ve dayanışmanın önemli olduğu bir dönemden geçiyoruz. Hiç kimse yaklaşan küresel ekonomik türbülansa karşı bağışıklığa sahip değil, nasıl ki Korona Virüsüne değilse. Petrol fiyatlarındaki ve faizlerdeki düşüşe sevinip, büyük resmi kaçırmamak gerekir. Özellikle üretimi ithalata bağımlı ve borca batmış, şirketleri ve aileleri borca batmış bizim gibi ekonomiler, ciddi bir arz şokuyla karşı karşıya kalabilir. Bu buhranı, şirketleri ve vatandaşları daha fazla borçlandırarak aşamazsınız. Çünkü borç sizin sorununuz. Merkez Bankası kaynak ve imkânlarıyla bu türbülansı artık karşılayamazsınız. Kısacası aspirin tedavisiyle, pansumanla bu buhranı çözemezsiniz. İktidar ve ekonomi yönetimi bir an önce bir kriz masası oluşturmalı, küresel ekonomideki bu yeni süreci an be an izlemeli, gerekli tedbirleri derhal almalıdır.”

Habertrak/Özlem İnan