DOLAR 32,2817 % 0.12
EURO 34,7898 % 0.03
GRAM ALTIN 2.408,18 % -0,05
ÇEYREK A. 3.937,38 % -0,05
BITCOIN 63.692,01 -1.102
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 19°

“Vatandaşın önceliği heykel miydi?”

Son Güncelleme :

04 Aralık 2019 - 12:05

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Süleymanpaşa Belediye Meclisi’nde eski belediye başkanı Ekrem Eşkinat döneminde yaptırılan; sahilde yer alan heykellerin ve Resim çalıştaylarında ortaya çıkarılan tabloların, müzayede yoluyla satılması kararı alındı.

Karara karşı çıkan CHP grubunu ve eski belediye başkanını eleştiren Cüneyt Yüksel, “Bizim kavgamız ne olduğu belli olmayan, masonik, sadece belli bir nesli bilgilendirici, belli bir kesimin anlayabildiği, toplumun tamamına hitap etmeyen heykellere ki ben bunlara ‘taş parçası’ diyorum, işte onlara harcanan 4 buçuk trilyonluk paradır. Vatandaşımızın yolu, alt yapısı, çevre düzenlemesi, park alanı, sosyal alanı gibi öncelikleri ve sıkıntıları varken, bu kadar devasa bir bütçenin heykeltıraşlara yatırılmasını yerinde bulmuyorum.” Değerlendirmesinde bulundu.

“BU KADAR SORUN VARKEN HEYKELTIRAŞLARA PARA YATIRILMASI DOĞRU DEĞİL”

Yüksel, seçim kampanyası döneminde Süleymanpaşa’da yaşayan vatandaşların heykeller konusundaki tavrına yakından tanıklık ettiklerini ve aynı fikirde olduklarını kaydederek “Büyükşehir Belediye Başkanımız ‘bu heykelleri ben satın alırım’ demişti. CHP grupları ne kadar sahip çıkıyor müzayedeler yapıldığında göreceğiz. Bakalım ne kadar değer veriyorlar sanata ve sanatçıya? Ben de müzayedelere katılacağım. 4 buçuk trilyon harcanarak yapılan bu heykellerin parasının ne kadarını geri alabileceğiz, göreceğiz. Seçim döneminde Süleymanpaşa’da yaşayan hemşehrimizin duruşunu net bir şekilde gördüm. Doğru bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Bu nedenle benim oyum da önerge sahipleriyle aynı renkte ve çok net. İstediğimiz zaman bir anket yapabiliriz ve 200 binin çok üzerinde bir rakam gelecektir bu heykellerin satılmasıyla ilgili olarak eminim. Vatandaşımızın yolu, alt yapısı, çevre düzenlemesi, park alanı, sosyal alanı gibi öncelikleri ve sıkıntıları varken, bu kadar devasa bir bütçenin heykeltıraşlara yatırılmasını yerinde bulmuyorum.” Diye konuştu.

“4 BUÇUK TRİLYONUN BURAYA HARCANMASI ZAMANINDA YAPILAN BİR İŞ DEĞİL”

“Tabi elbette sanat yaptırılabilir. Zaten Süleymanpaşa Heykeli’nin yaptırılması için önergeyi de Ak Parti grubu verdi meclise. Yapıldı mı? Yapıldı. Anlamı var mı? Var. Sanatsal bir değeri var mı? Var. Bizden sonraki nesillere Süleymanpaşa’nın kim olduğuna dair açıklayıcı bir bilgi notu var mı? Var. Bizim kavgamız ne olduğu belli olmayan, masonik, sadece belli bir nesli bilgilendirici, belli bir kesimin anlayabildiği, toplumun tamamına hitap etmeyen, heykellere ki ben bunlara taş parçası diyorum harcanan paradır. Her şeyiniz biter keyfi harcamalar yapacağınız döneme gelirsiniz, o günkü belediyenin düşünce şartlarına göre alınan kararla yapılabilir. Ama bu dönemde tüm mahallelerde yollarla ilgili sorunların çıktığı, sosyal alanların sıkıntısının yaşandığı bir ortamda 4 buçuk trilyonun buraya harcanması zamanında yapılan bir iş değildir. Vatandaşımız da bunun faturasını 31 Mart 2019’da kesti. Mesele budur. Örneğin resimlerin tamamının satılması söz konusu değildir. Ama bir gelin depoları görün çöpe gidecek, orada çürüyecekler. Yazık. Bir sanatçı zaman ayırmış, saatlerini vermiş ona. Beğenirsiniz, beğenmezsiniz bu görüşe saygı duyarım. Ama bir sanatçıya da saygı duymak gerekir.” İfadelerini kaydetti.

“ELDE EDİLEN GELİR YİNE SANATSAL FAALİYETLERE GİDECEK”

MHP Grup Başkanvekili ve Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Çınar, müzayededen elde edilecek olan gelirin yine Süleymanpaşa Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan sanatsal faaliyetler için kullanılacağına vurgu yaparak “Müzayedeleri STK’lar ve belediyeler sürekli yapabiliyor. Ben tablolarla ilgili konuşmak istiyorum. Sanatsal faaliyetlere zaten devam eden bir belediyeyiz. Daha iyi bir noktaya da gelecek. Fakat tablolarda da şöyle bir durum var. Yapılan resim çalıştayları ile birlikte birçok tablo bulunuyor elimizde. Belediyemizin farklı hizmet binalarında yüzlerce tablo var. Biz ne yapalım bu tabloları? Orada çürümeye mi bırakalım onları? Biz bunların satışını yaptıktan sonra zannetmesinler ki başka bir amaç için kullanılacak bu gelir. Hayır. Yine sanatsal faaliyetler için kullanılacak.” Şeklinde konuştu.

“SANATSAL FAALİYETLERİ DE DEĞERSİZLEŞTİRMİYORUZ”

Gerçekleştirilecek olan müzayedenin sanatçıları ve ortaya çıkan çalışmaları değersizleştirecek bir şekilde anlaşılmaması gerektiğini kaydeden Çınar, “Tablolar ve resimler ile ilgili ilkokul öğrencileri ile bir yarışmayı başlattık bile. Nisan ayında da Yelken Kulübü’nün olduğu alandan başlayıp, Özgürlük Parkı’nın olduğu alana kadar bir resim çalıştayı yapacağız. Onlarla ilgili de malzemeler için de para harcanacak. Yani sanatsal faaliyetlerle ilgili durmuyoruz. Yapılan sanatsal faaliyetleri de değersizleştirmiyoruz. Aslında bu sanatçıların hep isimlerinin okunacağı bir müzayede yapılması planlanıyor. Biz bu müzayede de kullanmadığımız tabloları yine sanatsal faaliyetlerde Süleymanpaşa’nın gençleri için kullanacağız. Süleymanpaşa belediyemiz ilerleyen zamanlarda bölgede daha sonra da Türkiye’de tanınan bir yere gelecek sanatsal faaliyetlerde. Sanatsal, sportif ve kültürel faaliyetlere de devam edeceğiz yoğun bir tempo ile. Farklı bir noktaya da alınmasınlar. Biz ne sanatçıları ne de yapılan çalışmaları kamuoyunda değersizleştirmiyoruz. Onların değerinde satışını yapıp, yine sanatsal ve kültürel faaliyetlerle kullanmayı düşünüyoruz.” Sözlerini dile getirdi.

“ÖRF ADET VE AHLAKİ YAPIMIZA UYMAYAN HEYKELLER DE VAR”

Ak Parti Grubu olarak heykellerin satışının yapılmasının doğru bir karar olduğunu belirten Ak Parti Grup Başkanvekili Şenol Karaküçük, “İlçemizde muhtelif yerlerde heykellerin sayısı bir hayli fazladır. Hatta bizler seçim zamanında Süleymanpaşa’nın aldığı en yoğun eleştiri konusu heykellerin sayısı idi. Bunlar örf, adet ve ahlaki yapımıza da uygun olmayan birkaç tane heykel de mevcut. Biz göreve geldikten sonra bu yarışmalar bitti de park alanlarımız park alanı olarak kullanılmaya başladı. Yoksa ortalık heykelden geçilmeyecek bir hal alabilirdi. Bu heykellerle ilgili bir satışın yapılmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Ak Parti grubu olarak her türlü desteği vermeye hazırız.” Diye konuştu.

“BU ÖNERGEYİ ÇOK TALİHSİZ BİR ÖNERGE OLARAK GÖRÜYORUM”

CHP Grup Başkanvekili İlhan İmrak, verilen önergeye karşı çıktıklarını kaydederek “Bu önergeyi okuduğum zaman bu heykellerin nasıl yapıldığının bugüne kadar anlaşılmadığını düşündüm. Bu heykeller,sanki belediyenin malıymış, para verilerek alınmış gibi algılanmış. Bu heykeller, her yıl yapılan, etkinlikle 7-8 veya 10 tane sanatçıyı ülkemize davet ederek, onların bir aylık emekleri karşılığında onların burada ağırlanması ve diğer masraflarının karşılanması sonucunda onların şehrimize bıraktıkları hediyelerdir. Bu hediyelerin satışına kadar geldiysek vay halimize. Çok yanlış. O sanatçılar burada o heykelleri yaparak, bizim şehrimize hediye ettiler. Bunun böyle düşünülmesini meclisimizden de diliyorum.Bu önergeyi çok talihsiz bir önerge olarak görüyorum. Bu önergeye grubumuz katılmıyor.” Dedi.

“SANATSAL FAALİYETLER İÇİN AÇIK BİR SERGİ ALANI YAPILABİLİR”

CHPli Nurten Yontar ise önemli bir noktaya vurgu yaparak yaptığı konuşmada:”Bu heykellerin ve resimlerin uluslararası yarışmalar yapılarak elde edildiğine işaret etti ve” belediye demek devamlılık demektir. Bir önceki belediyenin işlerini yok etmek demek değildir. Bir kurum devamlılık esasına tabidir. Dolayısıyla 200 bin nüfusa sahip Süleymanpaşa, düşünce olarak yüzde elli Ak Parti’nin yanındaysa, yüzde 50 diğer partilerin düşüncesindedir. Belediyemizin bir iş yaparken 200 bin nüfusun toplamının görüşünü almasını istiyoruz. Çatışma istemiyoruz. Resim, heykel polemiğine girilmesini istemiyoruz. Sizin için heykel kötü ise benim için güzel. Yani bu uluslar arası çalıştaylarda elde edilen birçok sanatçının ülkemizi burada tanıttılar. Bu yelken kulüpte yaptığımız yarışlarla aynı şeydir. Yurt dışına çıktığımız zaman nerelere gidiyoruz? Müzelerine, heykellerine ve resim galerilerine gidiyoruz. Bırakın da bizim şehrimize gelenler sahilde bu heykelleri görsün. Gerekiyorsa açık bir sergi alanı yapalım bu resimler için.” Önerisinde bulundu.

Habertrak/Özlem İnan