DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.608,00 -0.543
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 18°

Verimli tarım arazileri ve su kaynakları yok edilecek

Son Güncelleme :

15 Eylül 2018 - 15:30

Tarih ve turizm kentine cam üretim tesisi tehdidi

Marmaraereğlisi’nde kurulması planlanan düz cam üretim tesisi ÇED sürecine çevre dernekleri ve sivil toplum örgütleri itirazda bulundu.

ÇED sürecine itiraz eden gruplar adına konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, birinci sınıf tarım arazilerini, çevre ve insan sağlığını, su kaynaklarını, tarih ve turizm kenti olan Marmaraereğlisi’ni olumsuz etkileyecek düz cam üretim tesisine tüm halkın karşı olduğunu söyledi.

Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği önderliğinde TMMOB Trakya Platformu Bileşenleri, Ergene Çevre Gönüllüleri Derneği, Kamaradere Çevre Gönüllüleri Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği Marmaraereğlisi Şubesi itirazlarını Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim etti.

“VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNİ ETKİLEYECEK”

Daha önce ÇED sürecinin olumsuz olmasına rağmen plan değişikliğiyle yeniden ÇED sürecinin başladığını belirten TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat; “Marmaraereğlisi’nde  daha önce kurulması planlanan kömürlü termik santraller halkın isyanı sonucu iptal edilmişti. Şimdi ise yine çevre ve halk sağlığını tehdit edecek düz cam üretim tesisi planıyla karşı karşıyayız.  Verimli toprakları olan ilçemizde birinci sınıf tarım arazisi olan Marmaraereğlisi’nde 147 bin dönüm tarım arazisi olmak üzere 2 milyon 211 bin dönümlük Tekirdağ’ın verimli tarım arazileri Düz Cam Üretim Tesisi’nin çevresel etkisinden etkilenecektir. Bölgemizde geçimini tarımdan sağlayan çok sayıda çiftçimiz olduğu düşünüldüğünde Düz Cam Üretim Tesisi’nin ilçemizde yapılması uygun değildir. “dedi.

“TARİH VE TURİZM KENTİ YOK EDİLECEK”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, Marmaraereğlisi’nin tarih ve turizm kenti kimliğine düz cam üretim tesisinin uygun olmadığını belirterek, “İlçemizin kış nüfusu 25 bin, yaz nüfusu ise 300 bine ulaşmaktadır. İlçemizin turizm potansiyeline etkisi düşünüldüğünde turizme yönelik yatırımlar tercih edilmelidir. Cam fabrikaları, termik santraller değil ilçenin turizm ve tarihi yönlerini ortaya çıkaracak yatırımlar getirilmelidir. Bu bölgede yaşayan 1 milyon 805 bin 394 kişi, 1 milyon 646 bin 500 konut (yazlık-kışlık olarak) Düz Cam Üretim Tesisi’nin çevresel etkisinde kalacak. Bölgede 2 milyon 211 bin dönüm tarım arazisi, 750 bin dönüm deniz alanı Düz Cam Üretim Tesisi’nin çevresel etkisine maruz kalacaktır. “diye konuştu.

SU KAYNAKLARI İÇİN BÜYÜK BİR TEHTİD

Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, tesisin su kaynaklarını olumsuz etkileyeceğini ifade ederek; “Trakya Bölgesi’nde bulunan 7 göletin alacağı risk faktörü de göz önünde bulundurulmalıdır. Marmaraereğlisi ilçesinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Türkmenli Göleti Düz Cam Üretim Tesisi planlanan alanın 3 km uzaklığındadır. Düz Cam Üretim Tesisi planlanan alanın 1 km uzağında 2018-2019 eğitim öğretim yılında hizmete girecek olan NKÜ Marmaraereğlisi Meslek Yüksek Okulu binası bulunmakta ve burada binlerce öğrenci eğitim görecektir.  “ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE İPTAL EDİLMİŞTİ

Daha önce tesisin uygunsuzluğunun tespit edildiğini söyleyen Polat; “Bölgemizde daha önce yapılması planlanan düz cam üretim tesisi ÇED süreçlerinde ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndaki İDK toplantılarında tesisin kurulması bölgemize uygunsuzluğundan dolayı raporlarla tespit edilerek iptal edilmişti. İlgili firmanın Çevre Şehircilik Bakanlığı’na tekrar proje sunduğunu görmekteyiz. Bakanlığın daha önce iptal ettiği tesisin tekrar projelendirilerek ÇED sürecinin başlamasını kaygıyla karşılamaktayız. Bölgemizde kurulmak istenen çevre ve insan sağlığı için zararlı olan, tehdit oluşturan kirli sanayi, ölüm bacalarına bölge halkı olarak izin vermeyeceğiz. Tarih, turizm ve tarım kenti olan ilçemizin bu kimliğini bozacak her türlü projenin karşısında olacağız. Tüm halkımızı bu süreçte duyarlı olmaya davet ediyoruz. “diyerek sözlerini tamamladı.

ÇED sürecine Marmaraereğlisi Belediye Başkanlığı da itirazda bulunurken, tesisin ilçenin yaz aylarında 300 bini bulan turizm potansiyeline büyük bir darbe olacağı belirtildi.

Habertrak /Ferhat Akgün