DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.581,07 3.291
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“YABANA ATILACAK BİR BÜTÇE DEĞİL”

Son Güncelleme :

28 Mart 2020 - 12:05

AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan, korona virüsü tedbirleri kapsamında kapatılan işletmeler için çıkartılan kısa çalışma ödeneği ve hükümetin talimatı ile devlet bankalarının esnaf için hazırladığı destek paketlerini değerlendirdi.

Korana virüsünden etkilenen işletmelere yönelik hükümettin hazırladığı 100 milyar TL’lik ekonomik destek paketini değerlendiren Özcan; “Hükümetimizin tedbirler kapsamında ortaya koyduğu bütçe yabana atılacak bütçe değil 100 Milyar TL. İlk etapta bu öngörüldü. Tabi bu salgının ne kadar süre devam edeceğini biz bilemiyoruz. İlk yapılan açıklama esnafın yüreklerine su serpti.” dedi.

YENİ PAKETLER YOLDA

Yeni paketlerin de açıklanabileceği sinyallerini veren AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Özcan; “Ben önümüzdeki dönemlerde farklı farklı kararlar alınabileceğini, milletin lehine birçok paket açıklanabileceğini, tabi öncelikli olarak virüsün ortadan kalkması ile ilgili tedbirler konusunda bir yol haritası tekrar belirleneceğini düşünüyorum.” dedi.

Korana virüsü tedbirleri kapsamında kapatılan işletmeler için hazırlanan kısa süreli çalışma ödeneğini değerlendiren Özcan; “Bir dizi önlem paketi hazırlandı. Hükümetimizin tedbirler kapsamında ortaya koyduğu bütçe yabana atılacak bir bütçe değil 100 Milyar TL. İlk etapta bu öngörüldü. Tabi bu salgının ne kadar süre devam edeceğini biz bilemiyoruz. İlk yapılan açıklama esnafın yüreklerine su serpti. Zaten insanlar içerde kalmaya başlamıştı, yavaş yavaş kendi karantinalarını oluşturmaya evde kalmaya başlamışlardı. Yüzde 50 civarında esnafın işleri düşmüştü. Tabi bu işin biraz daha sertleşmesi ile toplu alanlarda insanların bir arada bulunmaması adına kafeteryalar, kahvehaneler, kuaför ve güzellik salonları en son da restoranlar da buna ilave edilmiş oldu. Sonuç itibarı ile kısa çalışma ödeneği programları açıklandı. Öncelikle eve gönderdiğimiz personellerimizin maaş yüklerinin bizim üzerimizden alınmasının sağlanması çok memnuniyet verici oldu.” diye konuştu.

“SAHADAKİ NABZI BİZ TUTACAĞIZ”

Önerileri AK Parti Genel Merkezine ve Genel Başkanına ileteceklerini dile getiren Özcan; “Sahadaki STK’lar, siyasiler, esnaf birlikleri, kooperatifleri iyi dinlemek lazım. Oralardan gelecek öneriler hükümetimizin alacağı tedbirler konusunda nasıl bir yol çizeceğini ortaya koyacaktır. Dolayısıyla AK Parti İl Başkanlığı olarak biz önce üyelerimizden başladık, bilhassa öncelikle 65 yaş üzerini arıyoruz. Sonra bütün üyelerimizi telefonla arayacağız. Buradan aldığımız önerileri önce genel merkezimize sonrasında da oradan Genel Başkanımıza yani Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sunmuş olacağız. Burada en güzel olan olay Cumhurbaşkanlığı sisteminde çok hızlı kararlar alınabilmesi. Dolayısıyla sahadaki nabzı biz tutacağız, STK’lar, siyasetçiler, Cumhurbaşkanımıza ivedi bir şekilde konuları aktardığımızda görüyoruz ki çok hızlı kararlar alınabiliyor. Ben önümüzdeki dönemlerde farklı farklı kararlar alınabileceğini, milletin lehine birçok paket açıklanabileceğini, tabi öncelikli olarak virüsün ortadan kalkması ile ilgili tedbirler konusunda bir yol haritasının tekrar belirleneceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“MADDİ KAYIPLAR SÖZ KONUSU”

Esnafa devlet bankalarınca sağlanacak destek paketlerine değinen AK Parti İl Başkanı Özcan; “Küçük esnafla ilgili de çalışma yapıldı. Küçük esnaf kahvehanesini, büfesini, kuaför salonunu, restoranını kapadı. Kapanmayan açıkta kalan sektörler de var. Pazarcılar için şuanda bir süreç var. Kapanmayanların da bir iş kaybı olduğu net. Çünkü insanlar artık dışarı çıkmıyor. Dolayısıyla maddi kayıplar söz konusu. İki gün evvel bu konuda Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıf Bank gibi devlet bankalarının kredi ötelemeleri oldu. Kredi faiz oranlarında düşürmeler yaşandı. Küçük esnafı düşünülerek Halk Bankası 25 bin TL nakit, 25 bin TL’de paraf karta yüklenerek 50 bin TL’lik bir esnaf destek paketi yapacağını duyurdu.  Bu arada kimlere verileceği konusunda endişeli olan vatandaşlarımız var. Endişeler sıkıntı yaratıyor, sosyal medyada yanlış paylaşımlar oluyor. Bankalar da sonuçta kar amaçlı işletmeler. Tabi devletin bankası olunca devletten aldığı emir ve talimatlara uymakta özel bankalar gibi davranmıyorlar. Milletin yanında olmaya gayret edecekler. 25 bin TL’lik esnaf destek paketini farklı farklı yorumlayanlar olmuş. Anladığım kadarı ile farklı banka müdürleri farklı şekillerde yorumladıkları için ilk başvurularda yokuş çıkarılmış. Bu tepkiler hemen AK Parti Genel Merkezimize ardından da Hazine ve Maliye Bakanlığımıza ve Bakan Yardımcımız Nurettin Nabati’ye biz il başkanları olarak ta ilettik. Hemen revize edip güncellediler. Tekrar banka müdürleri ile görüşüldü anladığım kadarı ile.” ifadeleri kullandı.

Özcan sözlerini şöyle tamamladı; “Tabi burada bazı esnaflarımız alın teri ile ahilik kültürleri ile hizmet ediyorlar. Bunların kredi borçları yok. Ödemeleri düzenli. Bunların devlet bankalarındaki karşılığı ile sürekli bankalardan kredi alıp, bu paraları farklı yerlerde değerlendirip aldığı krediyi ödemeyen, bankalar nezdinde karşılığı olmayan işletmeler var. Doğru düzgün olmayan, ödemelerinde sorun olan işletmeler var. Tabi mecburen bankacılık siteminde bunları ayırmaları gerekiyor. En çok ta onlar konuşuyor. Kredi almış kullanmış, ama kredisini ödememiş, yada aksatmış. Bunlara devlet ne yapabilir. İşletme için kredi almışsın ama işletmedekinin sigortasını ödememişsin, elektriğini suyunu ödememişsin, vergini ödememişsin. Şimdi bu tip adamlar da var. Bunları ayırmak ta lazım. Ama ben şunu söyleyebilirim; 50 bin TL’lik esnaf destek paketine ihtiyacı olan, düzgün çalışan bütün esnafa bu krediyi vermek lazım. Bu can suyunu onlara vermek gerek. Esnafımızı destekleyecek söylemler ile siyasetimizi yapmaya çalışıyoruz.  Biz de gerekli her yere esnafımızın desteklenmesi konusunda talepleri ileteceğiz.” Habertrak/Serhat Yeşilipek