DOLAR 32,3686 % -0.37
EURO 34,8082 % -0.1
GRAM ALTIN 2.396,29 % -1,09
ÇEYREK A. 3.917,93 % -1,09
BITCOIN 59.021,67 3.09
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

Yağmur, can suyu oldu

Son Güncelleme :

13 Temmuz 2019 - 14:56

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, son yağışların ayçiçeğine can suyu olduğunu, ilerleyen günlerde biraz daha yağış olması durumunda ayçiçeği veriminin arttıracağını kaydetti.

Ayçiçeklerin biraz daha yağış alması durumunda çiftçinin beklediği verimi alınacağını vurgulayan Saygı, “Ayçiçeği yağmur istiyor. Hafta içi yağan yağmur ayçiçeğine iyi geldi. Ayçiçeği 15-20 kilogram daha yağış alırsa kurtarır kendini.” Değerlendirmesinde bulundu.

“BU AYÇİÇEĞİNE CAN SUYU OLDU”

“Ayçiçeği güzeldi. Fakat son zamanlarda pek fazla yağış almadıkları için ayçiçekleri gerilemeye başlamıştı.” Diye konuşan Saygı, “Bilhassa ilk çiçek açanlar yağmurdan yeterince nasibini almamıştı. Ama belli bir seviyeye gelmemiş, çiçek açmamış olanlar herhalde 18-20 kilograma yakın bir yağış aldıkları söyleniyor. Bu ayçiçeğine can suyu oldu. Biraz daha yağış alırsak beklediğimizi ayçiçeği veriminde de buluruz.” Dedi.

“ERKEN EKİLEN AYÇİÇEĞİ FAZLA YAĞIŞ ALAMADI”

Erken ekilen ayçiçeklerinin yeterince yağış alamadığını belirten Saygı, “Ayçiçeği çiçek açmadan önce yağış alırsa verimi de ona göre artıyor. Taneye göre, boya göre verimi fark ediyor. Demek istediğim; erken ekilen ayçiçekleri ve çiçek dökenler, fazla yağış almadıklarından dolayı yağıştan faydalanamadı. Ama neticede ayçiçeği yağmur istiyor. İyi geldi bu yağmur ayçiçeğine fakat 15-20 kilogram daha yağış alsak ayçiçeği kurtarır kendini.” İfadelerini kullandı.

“YAĞLI TOHUMLAR BİR DENGE UNSURU OLUŞTURUYOR”

Saygı, yağlı tohumların ayçiçeği alımlarında bir denge unsuru oluşturduğuna dikkat çekerek, “Üründe geçen yıla göre artma veya azalma söz konusu değil. Tarlaların ekilmemesi gibi bir durum da söz konusu değil. Tarlalar ekildi. Verimi de ona göre alacağız. Ayçiçeğinin alımlarında da devlet değilse de yağlı tohumlar bir denge unsuru oluşturuyor.” Diye konuştu.

“KANOLA GEÇEN YILKİ FİYATINI KORUYAMADI”

Kanolada ise verimin iyi olmasına rağmen fiyatın geçen yıla göre bir gelişme kaydetmediğini ifade eden Saygı, sözlerini şöyle noktaladı: “Yalnız kanolada fiyat geçen senenin altında kaldı. Kanolada sıkıntı oldu fiyatlar bu yıl. Mesela örnek verelim. 2018 yılında 40 yağ dediğimiz kanola 2 bin 200 TL, bu 2 TL civarında kaldı. Arz talep meselesine göre değişiyor. Bu sene çok almadılar. Elde kalan kanola olmaz. Satıldı hepsi ama yüzde yüz girdi fiyatlarına rağmen aynı fiyatı koruyamadı kanola. Üstüne bir de düşüş yaşadı. Önder Çiftçi kanolanın tohumunu ilk getiren oldu. Ardından ekildi. İlk yıllar bira sözleşmeli gibi başlandı bu işe. Ama piyasada herkes istediği yere satabildi.”

Habertrak/Özlem İnan