DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.932,56 1.206
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

YEM FİYATLARI ÜRETİCİYİ EZİYOR

Son Güncelleme :

07 Ağustos 2020 - 13:21

Süleymanpaşa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, bir kilogram süt satan üreticinin eline en az 2 TL 75 kuruş para geçmesi gerektiğini kaydederek “Tüm girdi maliyetleri artıyor. Özellikle yem fiyatları üreticiyi çok zorluyor. Hayvan ve süt üreticileri bu durumdan çok muzdarip. Süt fiyatları derhal revize edilmeli.” Değerlendirmesinde bulundu.

 “ÇİFTÇİNİN CEBİNDEKİ PARA SÜREKLİ AZALIYOR”

Hayvan ve süt üreticilerinin yem fiyatlarından oldukça muzdarip olduğunun altını çizen Baykut, “Süt fiyatları geçen yıl haziran ayında 2019’da 2.30 kuruş olarak belirlendi. ‘2020 yılının Eylül ve Ekim aylarına kadar bu fiyatlar geçerlidir.’ Denildi. Ulusal Süt Konseyi de tavsiye kararı aldı sonuna ‘geçerlidir’ denildi. Yem fiyatları da o zaman 1.6-1.7 civarındaydı. En kaliteli yem 1.8 idi. Yani bir kilogram süt satarak en az 1.5 veya 1.3 kilogram yem alabiliyorsak bu bizim için iyidir. Geçen yıl o zamanlar da birkaç ay bu şekilde iyi gitti. Ama ne olduysa yem fiyatları 2020 yılının baharından bu yana 5 TL, 10 TL artmaya başladı. 1.7-1.8 olan yem paritesi 2 liranın da üzerine çıktı. Bu sefer çiftçinin cebindeki para sürekli azalmaya başlıyor. Ben geçen hafta Bakan geldiğinde de bunu söyledim. Dedim ki ‘Sayın Bakanım; biz Eylül- Ekim’e kadar söz verdik. Gıda Komitesi’ne sebep oluyor. Süt fiyatlarını arttıracağız enflasyona sebep oluyor.’ Kabul ama biz sözümüzü tuttuk. Ama gelin görün ki yemciler hiç sözlerinde durmadılar. Anında 3 TL, 5 TL, 10 TL zam yapmaya başladılar. Ben 2.30’a süt satmaya razıyım ama yem fiyatları da 1.7’de durmalı. Enflasyon sadece bizim yüzümüzden mi oluyor? Bir tek süt mü enflasyon yaptırıyor? Hayvan ve süt üreticileri bu durumdan çok muzdarip. Süt fiyatları derhal revize edilmeli. En az 2.75’e geçilmeli. Bu devlet desteği olabilir. Ne ile olursa olsun bizim üreticimizin elinde en az 2.75 kuruş para geçmesi lazım.” Şeklinde konuştu.

“HER ŞEYE ZAM VAR SÜT ÜRETİCİSİNE YOK”

Baykut, tüm girdi maliyetleri artmaya devam ederken üreticinin taleplerinin ise göz ardı edildiğine işaret ederek “Geçen sene 2.05-2.25 kuruşa aldığımız silaj bu sene sorduğumda 3.20 kuruş veriyor. Silaj yok zaten ekim de azaldı. Silaj artacak, hammadde artacak, kaba yem fiyatları artacak. Bütün girdiler artacak, benim süt fiyatım aynı mı kalacak. Et fiyatlarında biraz hareketlenme oldu. Karkas et 40 TL oldu. Herkes ayaklandı. Ama benim 35 TL’yi geçen maliyetim var. Bugün bir kilogram et maliyeti fazla bırakın da olsun. Her şeye zam yapılıyor. Fırıncı ekmeğe zam yapıyor. Kasap etine zam yapıyor. Market sütüne zam yapıyor. Üreticiye gelince ‘dur bakalım’ diyorlar.” İfadelerini kaydetti.

“SÜT YEM PARİTESİNİN MUHAKKAK DENGELENMESİ LAZIM”

Üreticinin süt hayvancılığından uzaklaşmasının zamanla et hayvancılığını da olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Baykut, “Süt hayvancılığı gerçekten azaldı. Süt hayvancılığı azalınca et hayvancılığı artar mı? Hayır. Süt hayvancılığı azaldıkça et hayvancılığı da biter zamanla. Önce süt para yapacak ki vatandaş hayvanına baksın. O doğurduğu zaman da yüzde ellisi erkek yüzde ellisi dişi olur. Dolayısıyla et ihtiyacı da karşılanmış olur. Süt yem paritesinin muhakkak dengelenmesi lazım. Sayın Bakanımız kendisi de söylüyor; ‘Süt-yem paritesi 1.3’ün altına düşmemelidir’ diye. 1 kilogram süt satarak en az 1 buçuk kilogram yem alabilmeliyiz. Onun altına düşmemeliyiz bence.” dedi.

“SÜT FİYATLARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Derhal Ulusal Süt Konseyi’nin ve Sağlık Komitesi’nin toplanması ve fiyatların revize edilmesi lazım ki üreticilerimiz biraz rahatlasın. Bakıyoruz markette bir kutu sütün fiyatı 6 TL. Ama ben sütü 2 TL 30 kuruşa satıyorum. Bir de bunun masrafları var. Süt üreticisi gerçekten mağdur. Fiyatların yeniden gözden geçirilerek vatandaşın eline 1 kilogram süt satarak 2 TL 75 kuruş para geçmesi lazım.” Değerlendirmesinde bulunan Baykut, sözlerini şöyle noktaladı: “Küçük üreticiler olmazsa ülkedeki büyük üreticilerle süt sorunu, tarım sorunu, hayvancılık sorunu hallolmaz. Küçük üreticiyi hem köyde üretim yaptıracak hem de şehir ile iletişimini sağlayacaksın. Pandemi döneminde tüm raflar satışlar azaldı ama bir tek nerede azalma olmadı? Bizim ürettiğimiz tarım ürünlerinde azalma olmadı. Neden? Köylünün üretimden vazgeçmemesi için küçük üretici köyünde üretiyor. Etini üretiyor, sütünü üretiyor, buğdayını üretiyor. Bu sebeple tarım kesiminin biraz daha koruyup kollanması lazım. Diğer ülkelerin bir pandemi veya sıkıntıda ne hale geldiklerini görüyoruz. Biz insanları doyurmaya hazırız. Biz insanları seviyoruz. Biz bu ülkeyi seviyoruz. Devletimizi de çok araya sokmak istemiyoruz ama bizim isteklerimizin de duyulmasını istiyoruz.” Habertrak/Özlem İnan