DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.682,49 -0.333
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Yerel dokuma Avrupa’ya açılacak

Son Güncelleme :

13 Şubat 2019 - 14:23

Tekirdağ’ın önemli kültürel simgelerinden biri olan Karacakılavuz el dokumaları, Trakya Engelli Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (TEDER) ve İçişleri Bakanlığı desteğiyle yaşatılmaya yaşatılıyor.

Trakya Engelli Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (TEDER) ve İçişleri Bakanlığı desteği ile Karacakılavuz Mahallesi’nde başlatılan dokuma kursunun ilk etabı özveriyle tamamlandı. Gelişen teknolojiyle birlikte unutulmaya yüz tutan Karacakılavuz el dokumaları, açılan kursta ev hanımları tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Kursta dokunan ürünleri satan kadınlar, yeni eşyalar dokunmak için hem kendilerine malzeme alıyor hem de ev ekonomisine katkı sağlıyorlar. Dokuma yapan kadınlar, kursun ilk etabının ise sonuna geldiler.

FARKINDALIK YARATACAKLAR

TEDER’ in profesyonel çalışmaları devam edecek olup, gelecekte il adına farkındalık yaratarak Avrupa Birliği projelerine talip olacaklar.

Karacakılavuza can veren kadınlar proje kapsamında kursiyerlerin el emeği ürünlerini kadınlar dokumacılıkla pekiştiriyor. Nazarlık, seccade, perde, minder yüzü, heybe, çanta, kıyafet olarak kullanılmak gibi amaçlarla yapılan Karacakılavuz dimi dokumaları, yatay, dikey, serpme, merkezi ve mihraplı olmak üzere beş farklı kompozisyon şemasında tasarlanıyor.

Yöre dokumaları meşe ve gürgen ağaçlarından yapılan, düzen adı verilen, dört pedallı tezgahlarda ortaya konularak, genellikle canlı görünüme sahip olan dokumalarda kullanılan iplerin doğal ve anilin boyalarla renklendirildiği görülüyor.

Habertrak/Ayşe Çinar