DOLAR 32,3424 % -0.45
EURO 34,6805 % -0.42
GRAM ALTIN 2.392,41 % -1,25
ÇEYREK A. 3.911,59 % -1,25
BITCOIN 58.371,09 1.385
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Yerli tohuma can suyu

Son Güncelleme :

06 Kasım 2018 - 10:30

Tohum ıslah çalışmalarıyla onlarca Yerli ve Milli buğday tohumlarını üreticiyle buluşturan Trakya Tarım Firması, yeni ıslah ettiği tohumlarla ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor. Tohumculukta dışa bağımlılığın azaltılması için yerli üretime önem veren firma, 120 dekarlık ıslak bahçesinde yeni ürünlerini toprakla buluşturdu.

TOHUMLAR TOPRAKLA BULUŞTU

Süleymanpaşa İlçesi Karacakılavuz Mahallesi’nde oluşturulan 120 dönümlük ıslah bahçesinde çalışmalarını sürdüren Trakya Tarım firması, ıslah çalışmalarını tamamladığı yaklaşık 2 bin çeşit tohumu toprakla buluşturuyor. Eğer bu tohumlar verim ve tane bakımından diğer tohumlardan fazla verim alınırsa, bakanlığa başvuru yapılarak sertifikalandırılacak. Bu şekilde de yerli tohum markaları oluşturulacak.

“KADININ ELİNİN DEĞDİĞİ HER ŞEY DAHA GÜZEL OLUYOR”

Tohum ekme çalışmalarını köylü kadınlarla yaptıklarını ifade eden Trakya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Gülseren Aygun, “Burada melezleme bahçemizde çalışmalar yürütüyoruz. Melezleme yaptığımız yerli tohumları en iyilerini kendi çeşitlerimizi oluşturmakta kullanıyoruz. Kadının elinin değdiği her şey daha güzel oluyor. Amacımız ülkemiz için yerli ve milli üretim yapmak.” dedi.

“TÜRK KADINI TÜRK TOHUMUNA CAN VERİYOR”

Yerli ve milli tohum üretimi hakkında bilgi veren Yüksek Ziraat Mühendisi Arge Müdürü Samet Doğan, “ 120 dekar arazide yüzde yüz yerli ve milli ıslahını yaptığımız tohumların standart çeşitlerle yarıştırarak verim ve kalitesini ölçüyoruz. Aynı zamanda ıslah ettiğimiz yerli çeşitlerin burada elit üretimlerini yapmaktayız. Türk kadını Türk tohumuna can veriyor” diye konuştu.

Habertrak/Özlem İnan