DOLAR 32,3734 % -0.06
EURO 34,9046 % 0.19
GRAM ALTIN 2.390,64 % -0,26
ÇEYREK A. 3.908,70 % -0,26
BITCOIN 61.851,68 4.603
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°

YETKİLİLER SESSİZ

Son Güncelleme :

03 Haziran 2021 - 14:42

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, Marmara Denizi kıyılarında son dönemde görülen deniz salyası sorununun, denizin öldüğünün göstergesi olduğunu söyledi.

Polat, Marmara Denizi etrafında yaşayan yaklaşık 27 milyon insanın atıklarının arıtılmadan denize deşarj edildiğini, arıtma tesislerinin tam kapasite ile çalışmadığını, bunun yanı sıra en büyük nedenin ise fabrika atıklarının denize dökülmesi olduğunu ifade etti.

“FABRİKA ATIKLARI ARITILMADAN DENİZE BIRAKILIYOR”

Marmara denizi etrafında 27 milyon insanın yaşadığını aktaran TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat; “Türkiye nüfusunun hemen hemen %30’u bu bölgede yaşamaktadır. Bu nüfusun attıkları Marmara Denizi’ne verilmekte. Bu bölgedeki atık su arıtma tesislerinin birçoğu tam kapasite ile çalışmadığından atıklar denize deşarj edilmekte. Bunun yanında boğaz trafiği kirliliğe neden olan bir husustur. Bu taşıtların bir kısmı organik artıklarını Marmara Denizi’ne bırakmaktadır. En önemlisi de fabrika atıklarının arıtılmadan denize bırakılmasıdır. Özellikle Trakya’da sanayi kirliliği yıllardır yaşanmaktadır.” diye konuştu.

“SUDAKİ OKSİJEN MİKTARI AZALDI”

Son günlerde yaşanan deniz salyası denizin aşırı kirletilmesi sonucu deniz içindeki canlıların hızlı üreyerek deniz içindeki oksijenin bitmesi ile oluştuğunu kaydeden Polat; “Deniz canlıları üreyerek oksijeni tüketiyorlar. Zaten denizdeki oksijen miktarı 25 C’nin altına düşmüş durumda. Bu halde de canlıların yaşaması mümkün değildir. Sudaki oksijen miktarını azalmasıyla organik maddelerin çözülmesi mümkün olmamaktadır. Marmara Denizi’nin yok olmasının bir diğer nedeni de kıyıların hoyratça kullanılmasıdır.” diyerek sözlerini tamamladı. Habertrak/Serhat Yeşilipek