DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.645,84 3.071
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

YÖK’e seslendiler

Son Güncelleme :

23 Ocak 2020 - 12:54

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şubesi, üniversitede çalışan idari personelin, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda görev yapan diğer kamu personelleri gibi 657 sayılı kanuna dahil olduklarını, fakat onlar gibi üç yılda bir tayin isteme hakkına sahip olmadıkları için YÖK’e seslendi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan okullarda olduğu gibi üniversite çalışanlarına da üç yılda bir tayin isteme hakkı verilmesi gerektiğini kaydeden Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamuran Varma, “Üniversite çalışanları bu haktan mahrum ediliyor. YÖK’e diyoruz ki: ‘Milli Eğitim Bakanlığı’nda olduğu gibi bir atama, yer değiştirme, yönetmelik taslağını hazırlansın. Sendika olarak biz de görüşlerimizi bildirelim. Kanununun bize verdiği haklara göre; biz de üniversiteler arasında tayin hakkı isteyebilelim.” Diye konuştu.

81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen basın açıklaması, Tekirdağ’da da Namık Kemal Üniversitesi önünde gerçekleştirildi.

“SENDİKA OLARAK GÖRÜŞLERİMİZİ BİLDİRMEK İSTİYORUZ”

Üniversite çalışanlarının söz konusu haktan mahrum bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak “Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 657 sayılı devlet memurları kanununa tabi olan çalışanların üç yılda bir tayin isteme hakkı var. Bu tayin hakkını il içinde il dışında çeşitli kurumlara tayin isteyerek kullanıyor. Ancak üniversitemizin bünyesinde 657 sayılı devlet memurları kanununa tabi olan kamu çalışanları böyle bir haktan mahrum. YÖK’e diyoruz ki: ‘Milli Eğitim Bakanlığı’nda olduğu gibi bir atama, yer değiştirme, yönetmelik taslağını hazırla. Sendika olarak biz de görüşlerimizi bildirelim. Bizler de 657 sayılı devlet memurları kanununun bize verdiği haklara göre; biz de üniversiteler arasında tayin hakkı isteyebilelim. Üniversite çalışanı arkadaşımızın eşi başka bir kurumdaysa, il dışına tayin olduğunda aileler parçalanmakta, bir araya gelememekte, farklı illerde ve kurumlarda tekrar iş aramak zorunda kalmaktadır. Bunun önüne geçilmesi adına bu etkinliği düzenliyoruz.” Dedi.

“PERSONEL SAĞLIKLA İLGİLİ BİR SORUN DAHİ YAŞASA TAYİN İSTEYEMEMEKTEDİR”

Üniversitelerde görev yapan idari personele büyük bir haksızlık yapıldığını belirten Varma, “Üniversitede çalışan idari personel 657 Sayılı DMK hükümlerine tabi olarak çalışan kamu personeli olmasına rağmen üniversitelerin kendilerine özgü durumları nedeniyle eş, sağlık v.b. özür durumu tayin hakkından yararlanamamaktadır. Nakil durumları açısından diğer memurlardan farklı uygulamalara maruz kalan üniversitelerde görev yapan idari personel bu yönüyle büyük bir haksızlık yaşamaktadır. Düşünebiliyor musunuz; üniversitelerde görev yapan idari personel, sağlıkla ilgili bir sorun dahi yaşasa tayin isteyememektedir. Bu da var olan sağlık sorunlarının düzenli tedavi imkânı olmadığı için daha da artmasına ve ilerlemesine neden olmaktadır.” Değerlendirmesinde bulundu.

“YÖK’E GÖNDERİLMEK ÜZERE DİLEKÇE KAMPANYASI BAŞLATTIK”

Bir takım keyfi uygulamaların çalışan personel üzerinde psikolojik baskı oluşturduğuna dikkat çeken Varma, “Ayrıca eş ve çocuklarından ayrı kalan idari personelin eşleri arasında huzursuzluk yaşanmakta, bazıları boşanma aşamasına gelmekte, dolayısıyla aile bütünlükleri bozulmaktadır. Yer değiştirme talebi olan ve muvafakat için kurumu ile sorun yaşayan personele yapılan keyfi uygulamalar da çalışanlar üzerinde psikolojik baskı oluşmasına neden olabilmektedir. Mobbinge maruz kalan üniversite çalışanları verimli ve kaliteli iş üretememektedir. Türk Eğitim-Sen olarak bu hak mahrumiyetlerine kayıtsız kalmamız mümkün değildir. Dolayısıyla YÖK’e gönderilmek üzere bir dilekçe kampanyası başlattık.” İfadelerini dile getirdi.

“YÖK’ÜN ÇÖZÜM ÜRETMESİNİ BEKLİYORUZ”

Varma, söz konusu uygulama hayata geçerse üniversite çalışanlarının daha huzurlu ve verimli olacaklarını kaydederek sözlerini şöyle noktaladı: “Bu kampanya kapsamında; YÖK’ün, üniversitelerde görev yapan personelin, 3 yıl görev yapmak kaydıyla isteğe bağlı olarak, özürleri varsa bu özür durumlarına binaen diğer üniversitelere geçişine imkân sağlayacak ve karşılıklı yer değiştirme (becayiş) hakkını da kapsayacak şekilde bir yönetmelik çıkarmasını talep ediyoruz. YÖK bu talebimizi hayata geçirirse, üniversite personeli daha huzurlu, verimli ve mutlu olarak çalışacaktır. Dolayısıyla YÖK’ün konuyu bir an önce gündeme almasını ve çözüm üretmesini bekliyoruz. Mücadelemiz sonuç alınıncaya kadar devam edecektir.”

Habertrak/Özlem İnan