DOLAR 32,3769 % -0.02
EURO 34,5540 % -0.17
GRAM ALTIN 2.380,98 % 0,03
ÇEYREK A. 3.892,90 % 0,03
BITCOIN 60.107,36 -5.566
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

YÖRE BAĞCILIĞINA YENİ DESTEK

Son Güncelleme :

06 Mayıs 2019 - 16:42

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan çalışmalarda bağcılığa yeni bir yön verecek proje gerçekleştirildi.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından deneme bağındaki toprağın etkilerini araştırmak adına bir proje başlatıldı. Bu kapsamda bağda Fiğ, arpa, üçgül ve İngiliz çimi denenirken bu proje ile bağcılığa yeni bir yön verilmesi planlanıyor.

“ÇALIŞMALARIN İLK YILI”

Gerçekleştirilen proje kapsamında sürdürülebilir bağcılığı yaygınlaştırmayı amaçladıklarını kaydeden Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cengiz Özer, “Kurum olarak yeni başlattığımız proje ile sürdürülebilir bağcılığı yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Burada farklı bitki örtüsü karışımlarını yöremiz için önemli bir üzüm çeşidi olan Merlot’a verime ve kaliteye etkilerini, aynı zamanda bağ toprağına olan etkilerini içinde bulunduğumuz deneme bağındaki toprağa etkilerini araştırmak adına bir proje başlattık. 4 farklı karışım uyguluyoruz. Fiğ, arpa, üçgül ve İngiliz çimi denenmekte. Bu sene çalışmanın ilk senesi.” İfadelerini kaydetti.

“YENİ BİR YÖN VERECEĞİMİZİ UMUT EDİYORUZ”

Dr. Özer, yöre bağcılığına, gerçekleştirilen yeni proje ile yön vermeyi hedeflediklerini belirterek, “Buradaki amaç toprağın yapısını çok fazla toprak işleme yapmadan muhafaza etmek. Hem fiziksel yapısını hem de kimyasal yapısını iyileştirmek. Toprağı fiğ uygulamasıyla özellikle fiği belli bir dönemde toprağa karıştırarak, toprağı besin maddesi açısından, azot açısından organik madde açısından zenginleştirerek, ürünümüzde iyileştirme, kaliteyi artırma yönüne gidiyoruz. Farklı bitki örtüsü karışımlarının bu ekolojide öncellikle performansını belirlemek durumundayız. Buradan çıkacak bulgularla birlikte yöre bağcılarını yeni bağcılıkta yeni bir yön vereceğimizi umut ediyoruz.” Değerlendirmesinde bulundu.

Habertrak/Özlem İnan