Duyunca şaşırmamak elde değil.
Zira biz, birkaç çeşidini biliyoruz.
Türkiye’nin çeltik ambarı, yani çeltiğin başkenti, çeltik üretiminin lokomotifi olarak bilinen Trakya’nın ikinci büyük şehri olan Edirne’de üretilen pirinçlerden söz ediyoruz.
İşte bu ilimizde, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ‘Çeltik Tarla Günü’ etkinliği gerçekleştirildi.
Etkinlikte,”pirinç” denince pilav ikramını da yapmak kaçınılmaz oldu.
Ayrıca yüksek teknolojiyle üretilmiş yerli ve milli çeltik tohumları da tanıtıldı.
Gelişimlerini tamamlayarak görücüye çıkan, ‘Kırbıyık’, ‘Nehir’ ve ‘Lazer’ gibi çeşitlilerinin de tanıtıldığı etkinlikte; katılımcılara 41 farklı çeşit pilav ikram edildi.
Katılımcılar, hem çeltik tohumlarının, hem de bu tohumlardan yapılan pilavların kalitesini değerlendirerek, bol bol pilav tükettiler.
Bu arada Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde kurulduğu günden bu yana muhtelif ürün gruplarında başta çeltik, ayçiçeği, buğday olmak üzere toplam toplamda 204 çeşidin geliştirilip, tescil ettirildiğini ve de öğrendik.
Tıpkı, bizim Bağcılık Araştırma Müdürlüğümüz gibi arılara benzer çalışmışlar.
Öte yandan bunları kafamıza kazırken, lezzetiyle öne çıkan Baldo pirincinin bile birçok çeşidinin olmasına da tanıklık ettik.
Demek ki baldodan baldoya fark varmış.
En çok tükettiğimiz ürünlerin başında gelen pilav ve pirinci, yaşattıkları için tebrik ediyoruz.
Daha ne olsun?