DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.140,01 0.66
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°

KADİR BAŞKAN’IN İSMİNİN GEÇTİĞİ YERDE SAYGI VAR

Son Güncelleme :

26 Ekim 2020 - 10:55

Birkaç haftadır Malkara Şarköy bölgesinde geziyorum, dinliyorum, konuşuyorum; gazeteci dendiğinde kimi çekinen, kimi dört elle sarılan insanlarla çay içip dertleşiyorum. Kadir Başkanın ismi geçer geçmez saygı, güven besleyen insanların çokluğu dikkatimi çekti.

 

Mursallı Köyünde-Mahallesinde epey kaldık. Bu şehrin kim bilir kaç köyü, mahallesi böyle bir zenginlik ve bir o kadar tenhalık içindedir. Gençlerin kasabaya, şehre göç ettiği bereketi bol olan bu yerlerin Mahalle olması ayrı bir gizemli kayıp. Oysa köy köylüğünü bilip, hızla kentli imkânları geliştirilmiş olsaydı; bu tarlalar, bu bahçeler, bu meralar boş kalır mıydı?

 

Mursallı Köyü-Mahallesi de üreten insanlarla dolu. Burada ne ekseniz olacak cinsten; bağ-bahçe adına. Üreten insanların öncülüğü bağcılık olmuş. Olması gereken, bağların çok sevdiği tepeler, toprak yapısı ve güneş var bu diyarlarda. Rüzgârın, güneşin, toprağın şenliğidir üzüm hasadı…

 

Mursallı çiftçisini korumak adına birde kooperatif kurmuş yöre insanları. Üzümlerini daha iyi değerlendirmek, aynı zamanda işsize de iş imkânı yaratmak adına; S.S.Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurmuşlar. Devletin de desteği, yöre insanının da cesareti, üretme kabiliyeti ile kurulmuş, hiç olmazsa bundan sonra akan kanı-göçleri bir parça durdurur umutlarıyla…

 

Mursallı insanları üretiyor. Ürettiklerini değerlendirecek üretim Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri-Fabrikaları kuruyor. Ama verilen destekler istikrarlı bir çabaya, samimiyete bir türlü oturmuyor. Ürettikleri ürünlere konan büyük vergiler, bir yandan kaçak üreticiler, bir yandan çok büyük sermaye; Mursallı insanının samimiyeti, üretkenliği ile kurulan kooperatifi zorluyor…

 

Mursallı Köyünde-Mahallesinde yaşayan insanların Şarköy Belediyesinden de şikâyetleri hiç bitmiyor. Bir belediye başkanı halkın güvenini kazanmak istiyorsa kazanacağı o kadar çok imkân var ki. Bir defa her gün halkla yüzleşen bir belediye var. Çöpüyle, suyu, kanalizasyonu, yolu; belediyelerin başkanları, onların müdürlükleri sadece kanunlardan dolayı vazifelerini doğru dürüst yapsalar; ne çok şey değişirdi insan olmak ve medeni dünya insanları, insanlığı gibi yaşamak adına…

 

Sözün kısası bu yörede nereye gitsem Kadir Başkanın ismine duyulan güven, onun Daire Başkanlarına da tam manasıyla duyulmuyor. Yolların, suların sorunları çok… Bir de sıklıkla verilen sözlerin tutulmaması adına… Oysa iyilik, doğruluk ve dürüstlük ne kadar kolay ve masrafsız iş; olduğu gibi emeği, samimiyeti ortaya koyarsanız bu insanlar sizi aziz yapar…

 

Elleri nasırlı, yüzleri yorgun ve yaşadıkları yerleri sıklıkla terk eden insanların her şeyden önce yüce samimiyetlere ve erdemli gayretlere ihtiyacı var… Kadir Başkan bu yöreye çok daha fazla uğramalı; bir insan, bin insan demek; bir olumlu söz, dua kim bilir kaç zenginliğe bedel…

 

Belediye Başkanları seçilmeden önce ne kadar kolay söz veriyorlar. Aslında sözlerini tutmak tutmamaktan çok daha kolay! Veya onlarca, binlerce tenkiti, eleştiriyi göğüslemek yerine anlamaya, çözmeye çalışmak; o kadar büyük bir zevk ve değerli bir yorgunluk ki sorma gitsin…

 

Köylerimize, Mahallelerimize yeterli ve eksik desteğin sadece Belediyelerin hizmetlerinden olduğunu düşünmeyin sakın. Bürokrasi denen suskun bir canavar var ya; çözümü koltukta aryan ve ağır kapalı kapılar ardında ömür geçirmeye çalışan müdürler, memurlar…

 

İşte onları, hizmet verilecek yerlerde ne zaman görmeye başlayacağız; sadece kırk yılda bir değil, testi kırılınca her şey bitince değil; olması gereken her zaman, her iş gününde; o zaman değişim, sosyal, ekonomik reformlar da ayrı bir seyir izleyecek, insan denen canlının iç enerjisine yeni yepyeni enerji ırmakları akacaktır.

 

Geride kalan Mursallı’nın çalışkan insanı bugün öğrencisi olmayan,bakımını,onarımını yaptıkları ilkokulu yine köylerine-mahallelerine istihdam sağlamak adına işletmek,şehir ekonomisine katkı sağlamak için lokanta açmak istiyorlar.Ama bir engel var; Milli Eğitim Müdürlüğü; “ Hayır “ diyor,orayı sadece düğün salonu olarak kullanabilirsiniz….Yılda birkaç kez düğün salonu olarak kullanılacak o yer; Büyküşehir Belediyesi Elmalı Köyü’nde-Mahallesinde yapmış olduğu gibi üreten köy-mahalle insanlarının hizmetine verilse; 12 ay,52 hafta üretime,hizmete,kazanca,üretim şenliğine dönüşmeyecek mi?