DOLAR 32,5009 % 0.37
EURO 34,7473 % 0.42
GRAM ALTIN 2.404,44 % 1,02
ÇEYREK A. 3.931,26 % 1,02
BITCOIN 57.433,19 -5.959
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

SAĞLIKLI YAŞAMA HAKKI !!!

Son Güncelleme :

09 Mart 2020 - 10:58

Trakya ÇÖLYAK ve Sağlıklı Yaşam Derneği Yönetimi; Başkan Bahar Ayşegül Gülcü ve Emre Emlek’in katkıları, Kadriye Nazif Gölge Anadolu Lisesi, ev sahipliğinde gerçekleşen “ÇÖLYAK FARKINDALIĞINI” arttırma semineri, öğrencileri, öğretmenleri, dernek yöneticileri, akademisyenleriyle birlikte çok önemli bir olaya-bilgilendirmeye imza attılar.

 

“Maksat Yaşamda Gelişim” felsefesiyle başlayan seminerde, ÇÖLYAK hastalığının ne olduğunu, bir ÇÖLYAK hastası ve bu hastalıkla baş etmiş-kazanmış birisi olarak söze, Başkan Bahar Ayşegül Gülcü’nün açıklamaları şu sözlerle devam etti;

 

“Başta Devletimiz olmak üzere Türkiye’de ki tüm kurum ve kuruluşlarımızın sağduyulu davranıp, ‘Türkiye ve Çölyak ailesinin sessiz çığlıklarına’ Çölyak Farkındalık ve dostluklarıyla birlik beraberlik içinde destek olacaklarına hiç şüphem yok… Yolu doğru olanın yükü ağır olurmuş! İki nimet vardır ki insanların çoğu onların kıymetini hakkıyla bilemezler. Onlardan birisi sıhhat, diğeri de boş vakittir.”

 

Bilimsel araştırmaların sonucunda toplumların % 1 ‘nde Çölyak hastalığı görülmektedir. 82 Milyon insanımızı düşününce ortaya çıkan hasta sayısı 1 Milyon civarı olması gerekirken, bugün Çölyak tanısı konmuş hasta sayısı 100 Bin dahi değil…

 

Kadriye Nazif Gölge Anadolu Lisesi Müdürü Aydın Çıbukçu kısa konuşmasında Çölyak Farkında- lığına dikkat çekip, ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Okulun öğrencilerinin bu konuda göstermiş olduğu hassasiyet inanılmaz derece önemliydi. Konuşmacıların her birini dikkatle dinleyip, gerektiği zaman “tam yerinde” sorularla, Çölyak hastalığının daha anlaşılır olmasına çaba gösterdiler.

 

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR? Dendiği zaman bugüne kadar bu hastalığın içinde olmayanların hiç alışık olmadıkları bir cevapla karşılaşıyoruz; “İnce bağırsağın, Gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerji hassasiyeti.”

 

  Bu hassasiyet, ömür boyu sürecek karın ağrıları, ishal, halsizlik; halkın diliyle; “öldürmeyip süründürecek bir hastalık” ile yüzleşmek demek…

 

Çölyak hastalığı için hem hastalık, hem değil sözcüğünü biraz açmak gerekiyor. Çölyak ile yüzleştiğiniz, gerekli bilgiyi edindiğiniz an, karşınıza GLUTENSİZ yaşam çıkıyor. Bu diyetle yüzleşip baş ettiğiniz zaman eski sağlığınıza kavuşuyorsunuz…

 

Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği de bunun için var. Çölyak hastalığına mahkûm olanları bilinçlendirmek, bilgilendirmek ve onların zorluklarıyla baş edebilmeleri için destek-öncü olmak…

 

Op. Dr.Hakan Sunal konuşmasına öğrencilik yıllarını gösteren slâytlarla başladı. Zamanın geçişini, zaman makinesinin ilerleyişi gibi daha dünmüş gibi öğrencilik yıllarına tanıklık ettik. Op. Dr.Hakan Sunal’ın dinleyicilerin büyük çoğunluğu öğrencilerden oluşması, aynı zamanda konuşmasına öğrencilik yıllarıyla başlaması, salondaki samimiyeti iyice arttırdı. Çölyak hastalığını çok basit ama etkili bir anlatım; iki cam silme beziyle anlattı. Glutenli bir yiyeceği yiyen Çölyak hastasının ne duruma düştüğünü, incebağırsağının yaşamsal enerjiyi yapamadığını (düzleştiğini) öğrencilerle soru-cevap ve samimi ortamda yapılan sohbet şekline dönüştürdü.

 

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürlüğü Mühendisti (gıda deneticisi) Halide Çetinöl, konuşmasının can alıcı yeri, güvenilir gıdaya ulaşmaktı. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütünün de,”Güvenilir gıdaya, sürekli ulaşabilmeyi” herkesin yaşam hakkı olarak kabul etmesine rağmen; güvenilir gıda sorunu halen önemli bir sorun olarak devam etmektedir…

 

Katılmış olduğum seminerlerin en doyurucu ve samimi olanlarından birisini izlemenin yanında ÇÖLYAK hastalığı hakkındaki cehaletimle de yüzleştim… Yeni neslin hızla ve sürekli bilgilendirmesi, bu hastalıkla bir an önce yüzleşip, hastalarımızın iyileşme süreçlerinin de hızlanacağını anladım.

 

Kadriye Nazif Gölge Okulu, Şiir Grubu öğrencilerinden Bircan Hüseyin Dilsiz’in şiiri çok anlamlıydı; “ Görün bizleri” seslenişi, ruhlarımıza ve gerçek yaşama değerli bir hatırlatmaydı…

 

Bir saati aşan seminerin bilgilendirme bölümü, hiçbir dinleyicide dikkat dağınıklığına yer vermezken, tam aksine, zamanın ilerlemesiyle birlikte öğrendiklerimizin gerçek yaşama yapacağı büyük katkıların sevincine dönüştü.

 

Kadriye Nazif Gölge Anadolu Lisesi, Biyoloji ve Sağlık Bilgisi Öğretmeni Nilgün Güvenç’in Sağlık Grubu öğrencileri, aynı zamanda okulun müzik grubunun öğrencileridir. Nisa Tiryakioğlu, Meliha Şeyma Yürekli, Özlem Köseoğlu, Simge Özbey, Oğuz Uysal; yapmış oldukları müzik gösterisi, katılanların tamamına, yaşamanın-yaşamdan tat almanın da ritmini anlattılar…

 

Sözün özü; Kadriye Nazif Gölge Anadolu Lisesi Müdürü Aydın Çıbukçu, Müdür Yardımcısı Tayfur Mekikci, okulun öğretmenleri, öğrencileri, tüm katılımcılar ve bu katılımın sahibi Trakya Çölyak ve Sağlık Derneği Yönetimi, çok değerli bir çalışmaya-etkinliğe-seminere imza attılar; herkesi; gönülden kutluyorum…