DOLAR 32,2792 % -0.64
EURO 34,7941 % -0.28
GRAM ALTIN 2.410,78 % -0,49
ÇEYREK A. 3.941,63 % -0,49
BITCOIN 57.277,84 -4.346
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

TEKİRDAĞ’IN YAMAN HALLERİ–447

Son Güncelleme :

08 Ocak 2019 - 14:50

SÜLEYMANPAŞA HAVA KİRLİLİĞİ TEDİRGİN EDİYOR

————————————————————————–

 

 

İnanılacak gibi değil doğalgaz yaşamına geçeli yıllar olsa da, bu işin sıkı takibinin yapılmaması Tekirdağ Süleymanpaşa’nın havasının özellikle kış günleri bir türlü temizlenemediğini gösteriyor.

 

Özellikle hava basıncının dumanı yere ittiği geceler neredeyse şehrin merkezinde gezilemeyecek dereceye ulaşan bir kirlilik; burnunuzu, ciğerlerinizi yakan karbon monoksit gazları neredeyse şehrin her tarafında cirit atıyor.

 

Bildiğim kadarıyla şehrimizin sınırları içerisinde üç adet sabit, bir adet seyyar hava ölçüm istasyonları var. Bunlar ne diyor? İnsan sağlımız için bu istasyonlardan alınan kirlilik oranlarını kim ne derece önemsiyor?

 

Yazın araçların egzoz dumanlarından bunalan şehir insanımız, kışın da henüz mecburiyet getirilmemiş apartmanların bacalarından çıkan kömür gazlarından etkilenip, yaşam kalitemiz iyice zorlu hale geliyor. Ciğerleriniz biraz da hassassa dışarıya çıkmanız mümkün görünmüyor…

 

Sabahları spor amaçlı dışarıya çıkan birçok şehir insanımızdan kirlilik üzerine, boğaz, burun acıması üzerine şikâyetleri farklı zamanlarda dinliyorum, dinledim. 01 Ocak günün akşamı dışarı çıktığımda hava basıncının da yardımıyla şehrimizin üzerine çöken zehirli gazlar karşısında verdiğim savaşı anlatamam.

 

Arkadaşım Erdinç Beyle kendimizi gideceğimiz mekâna zor getirdik. İnanılmaz derece kirli bir hava soluduk; tüm şehir insanıyla birlikte…

 

Hadi kömürle çalışan sistemleri bir kerede kaldıramadınız; bu kazanlarda, evlerde kullanılan kömürün kalitesini ölçen var mı?

 

13 Ocak 2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazete’de çıkan Isınmadan kaynaklanan Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ne kadar uygulanıyor?

 

Bunu ilgili kurumlara sormak, insan ve halk sağlığımıza önem veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bu konuda ki hassasiyetini hatırlatmak isterim.

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin ilgili Birimi; Çevre ve Koruma Kontrol Şube Müdürlüğünün özellikle katı yakıt satılan yerlerin yakıt kalitesi konusunda denedim yaptığını ilgili birimlerin ifadelerinden öğrendim.

 

Bu konuda en yetkili kurum; Tekirdağ Valiliğimizin ilgili Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz’ın sorumluluğunda olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün sunduğu, sunacağı kirlilik oranları ve şehrimizin bir an önce temiz enerjiye geçme kararlılığını, hassasiyetini bekliyoruz.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 8.Maddesi gayet açık; Çevre kirliliğinin önlenmesi ve kontrolü ile ilgili mevzuatı hazırlamak, standart geliştirmek, ölçüm, tespit ve kalite ölçütlerini belirlemek; alıcı ortam özelliklerine göre çevre kirliliği yönünde görüş vermek.

 

Tüm dünyada ve ülkemizde Bakanlığımızın da gündeminde olan en önemli şey; Çevre ve Doğamız! Son çıkan kanun; Plastik Poşetlerin çevremizi daha az kirletmesi üzerine 01 Ocak 2019’dan itibaren uygulamaya başladı.

 

Daha şimdiden olumlu gelişmeleri gözlüyorum. Neredeyse poşet alımı, kullanımı yarıdan bile fazla geriledi. Bedava sirkenin baldan tatlı olduğunu düşünürsek…

 

Tekirdağ Süleymanpaşa Havası, sabahları ve akşamları, gece dışarı çıkan insanlar tarafından çok daha iyi hissediliyor. Çevreyi ve insan sağlığını bozan bu illet gazları bir an önce şehrimizin ufuklarından uzaklaştırmak düşüncelerimi vurgulamak istedim.

 

Temiz hava, temiz çevre; daha az hastalık, daha çok huzur, kalite anlamını da taşıyor…