DOLAR 32,3043 % -0.11
EURO 34,8545 % 0.09
GRAM ALTIN 2.413,71 % 0,84
ÇEYREK A. 3.946,41 % 0,84
BITCOIN 63.532,17 -1.354
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

YAŞAM, GLUTENSİZ DE GÜZEL

Son Güncelleme :

02 Eylül 2020 - 16:16

Seslerini duyurmak adına Çölyak hastalarının sloganlarından birisiydi “ Yaşam Glütensiz de Güzel” çıkışı ve söylemi. Tahminlere göre ülkemizde yüz binlerce Çölyak hastası var. Şehrimizdeki tahmini ise on binlerce olduğu düşünülse bile henüz iki bin tanesi bilinmektedir.

 

Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği, ateşin düştüğü yerdeki acıları hafifletmek ve hatta yok etmek için diğer kurumlarımız ile birlikte; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Vali Yardımcısı Ahmet Narinoğlu,Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya,Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mümün Şahin,Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,Tekirdağ Büyükşehir Sağlık İşleri Daire Başkanı Deniz Bozdağan ve diğer kurumlarımız; Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr.Ali Cengiz Kalkan,Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal ve bu kurumların alt birimleri Çölyak hastalığı için gerekli itinayı gösterdikleri gibi Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülce’ye gerekli desteği veriyorlar.

 

Nefes alamayan için “HAVA” ne kadar önemli ve değerliyse, Çölyak hastaları için glütensiz yaşam da o kadar önemli ve değerlidir. Bu hastalığın az bilinmesi çoğu zaman hasta olanlar tarafından bile fark edilmeden yaşam ve yaşama eziyetine dönüşmesi, son yıllarda farkında-lık yaratan derneğin ve kurumların başındaki yöneticilerin bu işi yapmaktan öte görev bilinci ile duyarlı davranmaları karşısında ÇÖLYAK nedir ne demek değildir anlaşılmaya başlandı.

 

Ne yazık ki her işte olduğu gibi duyarlılık, bilinç ve bilgi değerli görgüyü, kaçınılmaz kültürü de, ya ortaya çıkartıyor ya da yaşamı çekilmez hale getiriyor. Hastalarımızın bilinçsizliği bazı kurum yöneticilerimizin bilgisizliği hasta sayılarımızın hala netleşememesine ve bu alanda daha çok yol alacağımızın gerçeğine ulaşmamıza yol açıyor.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Sağlık İşleri Daire Başkanı Deniz Bozdağan’ın duyarlılığı daha da somut hale dönüşmüş, hastalarımız için gıda erzak paketlerinin düzenli bir şekilde yaklaşık 200 Çölyak hastasına dağıtımı yapılmaktadır. Buğdayda bulunan glütenin; küçük, minicik bir proteinin Çölyak hastaları için yaşam kalitesinin düşmesi, adeta sürünerek yaşamaları anlamına geldiğini öğrendim. Acı nereye dokunuyorsa orayı sarsıyor. Ve bir gün, herkesin engelli olacağı da düşünülürse, duyarlılığımızın, bilinç ve bilgimizin yükselmesi, vicdanlarımız ve şehrimizin, ülkemizin gelişmesi için ciddi katkılara da dönüşeceği bellidir.

 

Şehrimizin ilçeleriyle oluşturduğu nüfusu 1 Milyonu aştı. Bu hastalığın sadece bizim şehrimizde on binlerce olduğu düşünüldüğünde, bilinen hasta sayısının ise sadece iki bin rakamıyla ifade edildiği gerçeği; diğer Çölyak hastalarına henüz ulaşılmadığı ile yüzleşmemizi gerektiriyor.

 

Bu hastalıkla mücadele eden kurumlarımızın işlevleri çok daha pratik hale getirileceği gibi, Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşama Derneğinin ciddi sorunları var. Acilen çözülmesi gereken, Çölyak hastaları için çok önemli öneme sahip derneğimizin halen kirada olması, kamusal yararı olan bu tür derneklerin kurumlarımız (Tekirdağ Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı ) tarafından onlara gerekli olan hizmet binasının verilmemesi; Çölyak mücadelesi için büyük bir kayıptır.

 

Diğer bir konu da, Çölyak hastaları için ilimizde, Süleymanpaşa ilçemizde kurulması gereken Halk Ekmek Fabrikası-Fırını, onun bir bölümünde glütensiz ürünlerin çıkartılmasıdır…

 

Toplum sağlığı için ekmeğin, suyun, havanın; kısacası gıdaların önemi yaşadığımız Covid-19 hastalığı ile daha da belirgin hale geldi. Dengesiz beslenme ne anlamına geliyor? Ülkemizin hastanelerinin sürekli büyüdüğü, hasta sayısının arttığı anlamına geliyor. Covid-19 gibi salgınların önce bağışıklık sistemi zayıf insanları ziyaret ettiği, etkisi altına aldığı anmalına geliyor. Sağlıklı beslenmeni aynı zamanda toplum beden sağlığı yanında ruh sağlığına da katkı yaptığını düşünürsek, hapishanelerimizin de sürekli büyüdüğünü, suçlu sayısının arttığını anlamakta zorlanmayacağız…

 

Sözün özü; Çölyak hastalığı önemlidir. Çölyak hastalığını duyurmak, anlamak ve bu hastalıkla baş edebilmek için; kurumlarımız ve duyarlı sağlıkçılarımız; OPTİMED Hastanesi Op. Dr.Hakan Sunal gibi, insanlarımız olduğu sürece Çölyak hastalığı ve onunla mücadele olumlu hale gelecek ve toplum içine; işlerine, sosyal, eğlence hayatına çıkamayan insanlarımız tekrar yaşam şenliğine, mücadelesine geri döneceklerdir.