DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.891,42 1.317
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Besicilere yem dayatması

Son Güncelleme :

19 Temmuz 2019 - 15:43

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, çiftçiye pozitif ayrımcılığın yapılması gerektiğini ancak küçük üreticiyi köyde bu şekilde tutabileceklerini söyledi.

Süt fiyatlarına bağlı olarak yem fiyatının da aynı oranda arttığına değinen Baykut, “Yemci takip ediyor. ‘Süt parasını almışsın yem parasını ayarla’ diyor. Mecburen ödüyorsun. Çünkü parayı veremezsen başka yem alamıyorsun” diye konuştu.

“ÇİFTÇİNİN ELİNE GEÇEN 2 LİRA 25 KURUŞ OLMALI”

Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, şu an için karkas etin 34 ila 35 TL’den aşağı olmasının çiftçinin zararına olmasına değinerek, “Et üreticileri bağırıyor. Bugün 32 lira maliyetim var diyor. Karkas et 29 lira. 30-31 lira yapıp kurbanı kesiyorlarmış diye duydum. Ama 32 lira zaten maliyet bizim şu an 34 lira olmalı karkas et fiyatı. Biliyorsun 31 lira diye kasaplar yaptılar. Anında yüzde 10 zam yaptılar.50 liradan 52 lira kıyma oldu. Geçen Esnaf Odaları verdi. Onlara dedim de arkadaşlar buna zam veriyorsan ete de karkasa da yüzde 10 vermesi lazım. 31 liraydı. 34- 35 lira olması lazım. Şu an karkas 34-35 liradan aşağısı kesinlikle zarardır. Sütte de en az 2 lira 25 kuruş olmalı çiftçinin eline geçen rakam destekler hariç olmalı.  Yani litresi 2 lira 25 kuruş olmalı. Ne zaman ne şekilde verileceği belli değil ki. Mayıs, Haziran, Temmuz yüksekti fiyatlar 10 kuruşa düşürüldü. Bir şey demeye yetkimiz yok” diye ifade etti.

“TARIM BAKANLIĞI BUNA DA BİR EL ATMALI”

Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Baykut, devlet tarafından yapılan desteklemelerin geç ödendiğini ifade ederek, “Destekler açıklanıyor en az 6 ay bir sene sonra ödeniyor. Geçen yıl 2018’in Yağlı Tohum Desteklerinin yüzde 30’u hala ödenmedi. Ben güvenemiyorum ki. Yarın eski para ile iki trilyona yakın süt parası ödeyeceğim. Süt Birliği sütü alıyor. Anında her ayın 15’inde 17’sinde herkesin hesaplarına yatırılıp, aynı maaş alır gibi Ziraat Bankasına gidecek. Parasını alıp, bakacak rahatına. Bir de bunun kazanılması önemli. Yemci takip ediyor. ‘Süt parasını almışsın yem parasını ayarla’ diyor. Mecburen ödüyorsun. Çünkü parayı veremezsen başka yem alamıyorsun. Geçen yıl o fiyatlardan dolayı yurt dışı maliyetleri çok yüksek. Dışarıdan geliş maliyetlerini bilemiyoruz. Ham madde maliyetleri çok yüksek olduğunu yem satıcıları da söylüyor. Ne kadar doğrudur onlar biliyor tabi ki de. Tarım Bakanlığı buna da bir el atmalı. Biz girdi maliyetlerine dengelemek zorundayız.” ifadelerini kaydetti.

“BİZE POZİTİF AYRIMCILIK YAPIN”

Çiftçiye gereken destek verilmezse dış ülkelerin ucuza veririm dediği ürünün çok daha maliyetli olacağının altını çizen Baykut, “Ürüne zam nereye kadar? Tüketiciyi de düşünüyoruz. Tüketiciyi düşünürsek, küçük üreticiyi de düşünürsek teşviklerle küçük üreticiyi desteklenecek. Tüketici de arada çok fark görmeyecek. Ama sen ‘Ne olursa olsun giden gitsin. Kalan sağlar bizimdir.’ Mantığı ile hareket edersen bu iş gerçekten gidecek. Kalabilen kalacak. O da ne kadar kalacak? Kalanlar yetecek mi? Bak o zaman ‘ben sana ucuz veririm’ diyen Avrupa süt tozu diye köpek maması veren Avrupalı, Fransa çiftçisi, İtalya çiftçisi, Hollanda çiftçisi bakalım süt tozunu kaça verecek? İnşallah bizim insanımız vazgeçmez. Biz vazgeçme taraftarı değiliz. Geçen Kurulda onu da söyledim. Bize pozitif ayrımcılık yapın. Biz çünkü pislik içinde uğraşan biz. Hiçbir şekilde tatilimiz yok. Madem o küçük üreticiyi köyde tutmak istiyorsun. Ona gerekli imkânları sunacaksın” şeklinde konuştu.

Habertrak/Ayşe Keşkek