DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.350,67 -0.872
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 11°

Dostluğun simgesine görkemli açılış

Son Güncelleme :

31 Ekim 2019 - 16:38

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Miras Atölyesi 1. Etap Projesi kapsamında kentin geçmişle olan bağının kurulması ve bu sayede kentlilik bilincinin yaşatılması için restorasyonu tamamlanan Türk-Macar Kültür Evi’ne görkemli açılış yapıldı.

Açılış saygı duruşunda bulunulması Macar Marşı ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Seminer ile başlayan Türk-Macar Kültür Evi’nin açılış töreni, Ender Arat tarafından hazırlanan “Türklere Güvendiler” isimli belgesel gösterimi yapıldı. Seminerde Istvan Szabo ve Dr. Eva Kincses-Nagy Macarlar için Tekirdağ’ın önemini anlatan konuşmasında Türkler ve Macarlar arasındaki tarihi bağlardan ve dostluktan bahsetti.

 “ŞANSLI İLLERİMİZDEN BİRİ DE TEKİRDAĞ’IMIZDIR”

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak günün anlam ve önemi belirten konuşma yaparak, “İçinde yaşadığımız toprakları değerli kılan sadece havası, doğası, kültürü ve sanatı değil, içinde barındırdığı farklı renklerdeki kültürleridir. Bu güzelliklerden fazlası ile nasibini almış şanslı illerimizden biri de Tekirdağ’ımızdır. Daha ilkokul yıllarında her çocuğun kafasında yer eden Tekirdağ bilgileri arasında her zaman Prens Rakoczi olmuştur. 1717’de III. Ahmet’in daveti ile Osmanlı topraklarına gelen ve Tekirdağ’a yerleşen II. Ferenc Rakoczi günümüzde bile artık bizden biri haline gelmiştir.  Prens Rakoczi aslında yalnız değildir.  Beraberinde birlikte savaştıkları kader arkadaşları da vardır. Tam da içinde bulunduğumuz bu sokak aslında ismini burada yaşayan Macar dostlarımızdan almıştır. Göreve geldiğimiz ilk günden beri en çok önem verdiğimiz konulardan biri yok olmaya yüz tutmuş kültür varlıklarımızı yeniden hayata kazandırmak olmuştur. Süleymanpaşa ilçemizden devam eden ve kente tarihi dokusunu yeniden kazandıracak olan Miras Atölyesi projesi kapsamında 318 ada 10 parseldeki tecilli konutun kamulaştırılması, projelendirilmesi, restorasyon yapım işi ve içinin tefriş-tanzim işleri belediyemizce yapılmıştır. Restorasyon aşamasında Tekirdağ Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı yüzde 75 oranında katkı sağlamıştır” dedi.

“TÜRK-MACAR KÜLTÜR EVİ 2019’A AYRI DEĞER KATACAK”

Başkan Albayrak ayrıca Miras Atöyesi projesi kapsamında birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, “Ancak bugün açılışını yapacağımız bu yapı sadece bir restorasyon projesi değildir. Ona özel değerini veren yıllar önce Kont Csaky’nin içinde yaşamış olmasıdır. Gerek bu hatırayı yaşatmak gerekse de temelleri yüzyıllar öncesinde atılan saygıdeğer dostluğa güç kazandırmak amacıyla yapıya Türk-Macar Kültür Evi fonksiyonu verilmiştir. Macaristan Parlamentosu tarafından ilan edilen “Rakoczi Yılı”nın ve bugün açılışını yapacağımız Türk-Macar Kültür Evinin 2019’a çok ayrı bir değer katacağına inanıyor, emeği geçen tüm kişi ve kuruluşlara ayrı ayrı teşekkür ediyor ve değerli Atatürk’ün de dediği gibi kardeş Macar milletine yeniden hoş geldiniz diyorum” ifadelerini kullandı.

Başkan Albayrak sözlerine Tekirdağ ve Rakoczi’yi Macaristan Parlamentosunda anlatmak istediğini de ekledi. Başkan Albayrak’ın bu sözleriyle katılımcılardan alkış aldı.

“OSMANLI MİMARİSİNİN EN GÜZEL ÖRNEKLERİNDEN BİRİ RAKOCZİ MÜZESİ”

Tekirdağ Büyükşehir İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Dilşad Ergin, projeler için simgesel yapılar olduğunu aktararak, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak göreve başladığımız günden itibaren sorunluğun farkında olarak iki önemli proje yürütüyoruz. Miras Atölyesi – I ve Miras Atölyesi II projesi Miras Atölyesi -II projesi Uçmakdere Şarköy arasında yer alan kültürel varlıkların ayağa kaldırılması amacıyla yürütülürken Miras Atölyesi-I projesi şehir mahallesinde, Ertuğrul Mahallesinde sivil mimari örneklerinin 24’ünün restorasyonun işlevlenmesini ve bu evlerin yer aldığı bölgedeki sokak düzenlemelerini içermektedir. Miras Atölyeleri projeleriyle koruma kullanma dengesi gözetilerek, yapılan çalışmalarda korumada sürekliliğin sağlanması, kültür turizmine açılması, bölgedeki sosyoekonomik kültürel etkileşimin gelişmesi ve yerel kalkınmaya katkı sağlaması hedeflenmektedir. Proje kapsamında 22 adet parselin kamulaştırılması yapılmış, 16 tescilli evin projeleri hazırlanmış, 9 evin restorasyonu tamamlanmış, 13 tanesinin ise yapım hazırlıkları başlamıştır. Restorasyonu tamamlanan sıra evler butik evler, restoran ve kafe olarak halkın kullanımına sunuldu. Proje kapsamında yer alan ve daha önce restorasyonları tamamlanan 2 yapı bulunmaktadır. Bunlar projemiz için simge yapılardır. Bunlardan bir tanesi İl Halk Kütüphanesi olarak kullanılan İtalyan Konağıdır. Bu şekilde anılmasının sebebi binanın eski sahiplerinin 1841 yılında Tekirdağ’a yerleşen ve 1977’e kadar İtalya Fahri Konsolosluğu görevini yapan Lusi ailesine ait olmasından kaynaklanır. Rakoczi’nin çalışma ofisi ve konuk evi olarak kullandığı 18. Yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Rakoczi Müzesidir” açıklamasında bulundu.

“BU YIL “RAKOCZİ YILI” İLAN EDİLDİ”

Evlerin bir bölümünün proje kapsamında ayağa kaldırıldığına işaret eden Ergin, “Türkiye Macar arasındaki tarihi bağın ve dostluğun önemli simgelerinden biri olan Rakoczi mahiyetini yaşadığı Macar sokaktaki evlerin bir bölümü de proje kapsamında ayağa kaldırılmaktadır. Bu evlerden biri de Rakoczi’nin değerli komutanlarından Csaky Bey’in yaşadığı evdir. Taşınmazın restorasyonu Belediye Bütçesinden ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından kültür varlıkları katkı payından verilen destek ile 2 milyon 206 bin 807 TL’ye tamamlanmış ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Macaristan parlamentosunun bu yılı “Rakoczi Yılı” ilan etmesine Türk Macar Kültür Evi olarak işlevlendirilmiştir” diye konuştu.

“TEKİRDAĞ’A GELİRKEN EVİME GELİR GİBİ GELİYORUM”

Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Tekirdağ’ın hoşgörü ve Macar severliği ile gönüllerinde yer aldığının altını çizerek, “Tekirdağ’a gelirken evime gelir gibi geliyorum her zaman. Çünkü Türkiye’de bulunan şehirlerden en Macar şehir Tekirdağ’dır. İkili ilişkilerimiz her alan da çok iyi. Hem ekonomi hem siyasi olarak. Kültür işbirliğimizi projeler bazında yürütüyoruz. Projelerden de geçici ve kalıcı projeler var. Geçici projeler konserler, sergiler ve bu çeşit faaliyetlerdir. Ama kalıcı projeler ise gerçekten insan hafızasında kalan projelerdir. Bu projelerin başında, Tekirdağ bulunuyor. Bunun için hepinize teşekkür ediyorum. Bu gerçekten çok önemli bir şey. Tekirdağ hem hoşgörüsü ile hem Macar severliği ile bizim gönlümüzde yerini aldı. Alacak değil aldı. Hem de 1930’lardan beri gönlümüzdedir. Sanırım bizlerce İstanbul’dan sonra en çok bilinen şehir, Rodosto yani Tekirdağ’dır. Ben çocukken ve daha çok gençken ve benim gibi tüm çocuklara Rodosto’nun ne olduğunu, Macarlar için neden önemli olduğunu öğretiyorlar. Bu ikili ilişkilerimize çok fazlar şey katan bir durum” şeklinde konuştu.

Törende, yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesimi ile Türk-Macar Kültür Evi hizmete açılarak, bina gezildi.

Süleymanpaşa ilçesindeki Ertuğrul Mahallesinde gerçekleşen törene Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,  Yurtdışı Macarlar ve Topluluklar Müsteşarı Arpat Janos Potapi, Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, İl Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Osman Kılıç, Macar Fahri Konsolosu Erdoğan Erken, Türk-Macar Dostluk Derneği Başkanı Güneş Gürseler, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fatih Ünsal, TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, STK’lar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Habertrak/Özlem İnan