DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.604,00 0.496
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Şehir caminin etrafında şekillenir”

Son Güncelleme :

02 Ekim 2019 - 16:22

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası açılış programı gerçekleştirildi.

Program, Süleymanpaşa Orta Cami İmam Hatibi Mustafa Topçu tarafından Kur’an tilavetinin okunması ile başladı. Namık Kemal Üniversitesi’nde konferans salonunda programa büyük ilgi gösterilince vatandaşlar sahneyi doldurdu.

 “ALLAH KATINDA EN MAKUL YERLER CAMİLER”

Vali Aziz Yıldırım, Mescit ve camilerin hem Allah’a ibadet edilen hem de ilim öğrenilen şerefli mekanlar olduğuna değinerek, “Asrı Saadetten bugüne mescit ve camilerimiz hem Allah’a ibadet edilen hem de ilim ve hikmet öğrenilen şerefli mekânlardır. Allah katında en makbul yerler olan camiler, içinde Rabbimizin adını andığımız, kulluğumuzu, dualarımızı, niyazlarımızı O’na arz ettiğimiz mukaddes yerlerdir” dedi.

“CAMİ ŞEHRİN MERKEZİNİ BELİRLER”

Camilerin imanı ve istikbali simgelediğini belirten Yıldırım, “Camilerimiz; dil, renk, ırk, makam, mevki farkı gözetmeden mümin gönülleri birleştirir, birliğimizi pekiştirir, imanımızı ve istiklalimizi simgeler. Minâreleri tevhidin sembolü, ezanları şehadetin temeli, mihrap, kürsü ve minberleri hak ve hakikatin sesi, safları huzur ve güvenin teminatıdır. İslam tarihi boyunca şehirler cami merkezli planlanmıştır. Dolayısıyla, cami şehrin merkezini belirler, şehir planının kurucu öğesidir ve şehir caminin etrafında şekillenir. Çevresinde yaşanan şehir hayatı, caminin bir devamı olarak gelişir. İstanbul’un o görkemli tarihine ruhunu veren Sultanahmet’ten, Edirne’yi Selimiye’den, Taşımış harcını gazileri, serdarıyle, Taşı yenmiş nice bin işçisi, mîmariyle beyitlerinde yer alan Süleymaniye’yi de İstanbul’dan, Diyarbakır’ı Ulu Cami’den ayrı görmek mümkün müdür?  İslam düşüncesinde şehirlerin ruhu vardır ve şehir o ruh ile anlam kazanır” ifadelerine yer verdi.

“PEYGAMBERLERİN YÜRÜDÜKLERİ YOLU TAKİP EDEN DİN GÖREVLİLERİDİR”

İstiklal mücadelesinin birleştirici merkezlerinden birisi camilerin olduğunu kaydeden Yıldırım, “Bizler, caminin değerleriyle kurulan bir medeniyetin varisleriyiz. Sadece ibadetlerimiz değil, tarihimiz, edebiyatımız, örf ve adetlerimiz camiyle iç içedir. Nitekim İstiklal mücadelemizin en önemli birleştirici merkezlerinden biri camilerimiz olmuştur. Aynı şekilde 15 Temmuz hain darbe girişiminde, minarelerinden yükselen salâlarıyla, camilerimizin ne kadar önemli olduğu açıkça görülmüştür. Bu güzide mekânları anlamlı kılan en önemli unsur ise peygamberlerin yürüdükleri yolu adım adım takip eden din görevlileridir. Din görevlileri dinin fert ve toplum hayatına yansımasında, bireysel, toplumsal ve evrensel düzeyde, bugünü ve yarını hakikat, adalet ve merhamet ekseninde inşa eden; ilim ve irfan donanımıyla, gayret ve hizmet şuuruyla, ahlak ve faziletiyle, yaşadıkları çağa rehberlik eden öncü şahsiyetlerdir” açıklamasında bulundu.

“DİN GÖREVLİLERİ MANEVİ REHBERLERİMİZDİR”

Din görevlilerin manevi rehber olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Din görevlileri mihrapta namazımızı kıldıran, minberde ve kürsüde öğütlerini dinlediğimiz, kendisinden Kur’an öğrendiğimiz, manevi rehberlerimizdir.  Dinî değerlerin bilinmesi, erdemlerin yaşanması, güzelliklerin paylaşılması, bilgi ve ahlak merkezli bir dindarlığın benimsenmesi için çalışmayı hayatın gayesi edinen din görevlileri toplumumuzun manevi inşasında önemli bir görev üstlenerek toplumumuzda güzide bir yer edinmiştir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Hayati İnanç tarafından “Cami ve Hayat” konulu bir konferans gerçekleştirdi.

Program, cami yaptıran ve cami yapımına katkıda bulunan hayırseverlere Vali Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından plaket takdim edilmesi ile son buldu.

Programa Vali Aziz Yıldırım, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Güngör Karakoç, İl Müftüsü İsmail İpek, kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katılım sağladı.

Habertrak/Zekiye Türkkan