DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.030,01 -1.66
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

“Süt üretiminde ciddi azalmalar var”

Son Güncelleme :

17 Temmuz 2019 - 15:27

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, para kazanamayan çiftinin zarar etmemek için hayvanları kesime götürmek zorunda kaldığını, bu nedenle de firmaların Ağustos ayında süt bulmakta zorlanmaya başlayacaklarını söyledi.

Çiftçinin en fazla verim aldığı Nisan Mayıs aralığında bile süt veriminde ciddi düşüş yaşandığına dikkat çeken Baykut, “Süt üretimi sürekli azalıyor. Çünkü para kazanamayan çiftçi, ineklerini kestiriyor. Tahminime göre de Ağustos ayında bütün firmalar süt arayacak. Çünkü süt yok. Hatta firmalar başladılar bile süt aramaya. Süt fiyatını Ulusal Süt Konseyi belirliyor ama süte talep varsa, fiyatının da arttırılması şart.” diye konuştu.

 “60 LİRA OLAN BİR ÇUVAL YEM OLDU 90 LİRA”

Tekirdağ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Baykut, çiftçilerin zarar etmektense hayvanlarını kesime götürdüklerine değinerek, “Sütler hep azalıyor. Çiftçi ineklerini kestiriyor. Yani para kazanamadığı için hayvanlar kesime gidiyor. Çiftçi kazanamadığı işi yapar mı? Bir, iki, üç bilemedin bir sene dayanırsın. Çiftçinin yaptığı bu zaten küçük üreticiler etkileniyor. Tabi büyük üreticiler de etkileniyor. Yani bu ne demek? Devletin verileri de bunu söylüyor. ‘Süt üretimi Nisan ayında şu kadar, Mayıs ayında bu kadar düştü’ diye. İnsanlar hayvancılığı bıraktıkları için süt üretimi düşüyor. Yoksa niye durup dururken düşsün.” Diye konuştu.

“SÜTTE YÜZDE 20’LERE VARAN AZALMA VAR”

“Para kazanamayan çiftçinin zarar etmemek için hayvanları kestirmek zorunda kaldıklarına dikkat çeken Baykut, “Yaz aylarının verdiği sıcaklardan dolayı süt verimi düşüyor. Ama Nisan Mayıs gibi aylarda düşmemesi lazım. Hayvanın süt vereceği asıl zaman o aylardır ama maalesef bu aylarda da süt üretimi düşüyor. Bu sabah Malkara’dan arkadaşım gelmişti. Süt Birliği’nin sütü Malkara’da 120-130 tonlarda vardı ama bu rakam 90 tonlara düştü diyor başkan. Bizde de öyle yani sütlerde bir azalma var. Yüzde 10 -15, hatta bazı yerlerde yüzde 20 gibi azalışlar var. Çiftçi para kazanamıyor. En kolay şey ‘daha fazla zarara yol açmaktansa kestirelim hayvanımızı’ diyorlar. Götürüyor kasaba kestiriyor. İşin enteresan yönü de şu: teşvik Ocak, Şubat, Mart, Nisan 25 kuruştu. Nisan’dan sonra kaç para verilecek belli değil. O muallâklık var. Dese ki ‘25 kuruş devam ediyor.’ Tamam.  Şu an vatandaşa 1.90 kuruş para ödüyoruz. 2 TL’ye de alıcıya satılıyor. 10 kuruş masraf oluyor. Toplama, soğutma, nakliye masrafları oluyor.” ifadelerini kaydetti.

“YEME VE MALİYETLERE ÇARE BULUNSUN”

Artan girdi maliyetlerinin çiftçiyi zor durumda bıraktığına vurgu yapan Baykut, “Ama işin enteresan tarafı süt 1.90 TL yapılır yapılmaz hemen 2 lira, 3 lira, 5 lira 60 lira olan bir çuval yem 90 TL oldu. Biz Bakanlığa bunu da söylüyoruz. Tarım Bakanlığı’na, yetkililere ‘biz sütü 1 liraya satalım ama yemi de 40 kuruşa alalım.’ Süt 2 lira oldu. Ama yem de 2 lira oldu. ‘Yeme ve maliyete bir çare’ diyoruz. ‘Uğraşıyoruz’ diyorlar. Çünkü yem ham maddesinin yüzde 60’ının dışarıdan ithal edildiği söyleniyor. Ne kadar doğrudur? Her halde doğrudur. Bana diyor ki ‘eti 29 liradan kestirin. 29’un üstünde satamazsın.’ Bu demektir ki kasaplar anında 28-29’a düşürüyor. Sütü dedi ki ‘tavan fiyat bu bunun üstünde satamazsın.’ Ama o zaman yeme de desene. Yeme gelince ‘ona bir şey yapamıyoruz.’ Ben yem yedirmeden olmuyor. Yem vermezsen olmuyor. Silaj vermezsen olmuyor. Yani girdi maliyetleri gittikçe arttı.” İfadelerini kaydetti.

“SÜT ÜRETİMİNDE AZALMA VAR”

“Şimdi ben tahmin ediyorum. Tahminlerimi söylüyorum. Ağustos ayında bütün firmalar süt arayacak. Süt yok. Başladılar zaten süt aramaya fiyat deyince biliyorsunuz zaten ülkede güçlü birkaç firma bu Ulusal Süt Konseyi böyle vermiş. Kusura bakma. Süt istiyorsun ama fiyat vermiyorsun bana birbirlerine gizli gizli birilerine fiyat verip, alacaklardır diye tahmin ediyorum. Süt azaldı ne olacak? Fabrika çalışmak zorunda ben inanıyorum ki tüketimde pek fazla bir şey yok. Üretimde azalma olduğundan dolayı talepte var. Ama süt fiyatı da artmıyor. Çok bilinmeyenli bir denklem gibi bir şey. Bu arz talep dengesi ise eğer arz olunca talep olunca fiyat artması lazım. Ama bizim Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliğinin Genel Kurulu vardı. Oranın divan başkanı bendim. Sayın Bakan geldi. Sağ olsun. Konuşma yaptı. Küçük üreticiyi daha koruyup, kollayacağını söylediler. Sevindik. Eğer öyleyse küçük üreticiyi koruyup kollama yolu da sütten geçiyor. ” şeklinde konuştu.

Habertrak/Özlem İnan