DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 66.950,00 1.06
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 22°

“Tekirdağ’ın ayağına hizmet veriyoruz”

Son Güncelleme :

20 Ağustos 2019 - 14:38

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

“50 senedir meslekteyim”- “Mesleği yapan sayılı kişileriz”

Eskiden futbolcu gibi transfer olurken şimdi ise bir elin parmaklarının sayısını geçemeyecek kadar kalan Tekirdağ’daki ayakkabı ustaları teknolojiye direniyor.

Tekirdağ Süleymanpaşa’da Tarihi Bedesten Çarşısında Tolga Atmacalar ve Necdet Gürkan ayakkabı tamirciliği yaparak, Süleymanpaşa halkına hizmet veriyor.

Geçmiş dönemlerde en parlak meslekler arasında olan ayakkabı tamir ve imalatçılık mesleğinin ustaları, eskiden futbolcu gibi transfer olurken şimdi ise teknolojiye direnerek son demlerini yaşıyor. Tekirdağ’da eskiden bu işi 100 kişiyle yaptıklarını ve İstanbul’un ayakkabı ihtiyacını gidermek içinde dönem dönem futbolcu gibi transfer olduklarını belirten ayakkabı ustaları, şimdi ise bu mesleği yapan 3-4 kişi kaldıklarını belirtti.

“7 bin 200 TL değerinde ayakkabı tamir ettik”

Necdet Gürkan, tamiri yapılan ayakkabıların fiyat aralıklarının değiştiğine değinerek, “Yeni nesil gençlerimizden yetişecek çırak bulamıyoruz. Merkezi yerde olmamıza ve ayakkabı tamirciliği yapan sayılı yerlerden olmamıza rağmen eski işlerimizi arıyoruz. 50 seneden bu yana bu meslekteyim. 20 lira ile 7 bin 200 TL değerinde ayakkabısını tamir ettirmek için gelende var. Tekirdağ’da ayağa hizmet yapıyoruz. Öncesinde Bakırköy’de mankenlere kumaştan ayakkabılar da yapıyordum” diye konuştu.

“Teknoloji ile üretim artışı var”

Ayakkabı tamir ustası Tolga Atmacalar da eskiden alınan ayakkabının daha sağlıklı olduğunu ifade ederek, “Tabi şimdi teknoloji ile beraber üretimin artışı var. Üretim artışı insanların ayakkabıya kolay ulaşmasını sağlıyor ama bu kalite ve sağlamlık olarak yansımıyor. Tabi eski sistem olmuş olsa, elde yapılan sade deri ve kösele kullanılırdı. Naylon ya da imitasyon ürün yoktu. Yani teknoloji insanlara fayda sağlıyor, ama onun yanında getirdiği olumsuzluklar da var tabi. Eskiden bir ayakkabıyı aldığın zaman ne ayağın terler ne kokar ne su girerdi. Şimdi adam yeni ayakkabı alıyor, giyiyor ayağı su içinde oluyor. Böyle bir teknoloji olsa ne olur olmasa ne olur” ifadelerini kaydetti.