DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.428,57 -0.898
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°

ASANSÖR KAZALARI KADER DEĞİL

Son Güncelleme :

13 Ağustos 2021 - 14:21

Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Avukatoğlu,12 Ağustos 2021 tarihinde Tekirdağ ilimizin Çerkezköy ilçesinde yaşanan asansör kazasına üzülerek tanık olduklarını ve  Kederli ailesinin acısını paylaştıklarını belirterek; ”Olayın yaşanma sebepleri detaylı şekilde yetkililerce incelenmelidir.”uyarısında bulundu.

Ülkemizde, asansörlerin güvenle hizmet vermesi konusunda bir kez daha sınıfta kaldıklarına dikkat çeken Avukatoğlu,”. Her ay yetkili servislere bakım yaptırılması gereken, yılda bir kez Akredite muayene kuruluşlarınca muayene ettirilmesi zorunlu olan asansörlerde hala canlarımızı yitirmekteyiz.

“CAN GÜVENLİĞİNİ ÖNEMSEMEDEN KARLARINI DÜŞÜNEN ŞİRKETLER DERHAL SON BULMALIDIR”

Makina Mühendisleri Odası olarak kamusal görevimiz, ülkemizde verilen mühendislik faaliyetlerinin sürekli iyileştirilmesi, mühendislerin bilgi birikimini kamu faydası için  kullanmasına yardımcı olmaktır. Bir mühendislik faaliyeti olan asansör sektörü, ticari kaygılarla yürütülmemelidir.

Kalitesiz malzeme ile yapılan kötü montajlar, maliyetleri düşürmek için kontrolsüz taşeron işgücü kullanımı, can güvenliğini önemsemeden karlarını düşünen şirketler derhal son bulmalıdır! Güvensiz asansörlerin çalışması önlenmelidir. Yetki belgeleri olmayan firmalar denetlenerek,  montaj ve bakım yapmaları engellenmelidir.” diye konuştu.

ASANSÖRLERİN EN TEMEL GÜVENLİK ÖNLEMLERİNDEN BİRİ…

Kamuya mal olan görüntüler izlendiğinde, asansörün kapıları açık olduğu halde hareket ettiğinin görüldüğüne de dikkat çeken Avukatoğlu; ”Asansörlerin en temel güvenlik önlemlerinden biri, kapıların kapalı olmasının denetlenmesi ve çalışmasının buna bağımlı olmasıdır. Bu vahim kaza gibi kazaların yaşanmaması adına ‘Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği’, ‘Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği’ ve daha bir çok mevzuat bulunmaktadır. ”ifadelerine yer verdi.

“AYLIK BAKIM VE YILLIK PERİYODİK KONTROLLER YAPILMALI”

Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi olarak ülkemizde 81 ilde yüzlerce belediye ile yaptıkları  protokollerde, her yıl binlerce asansörü mevzuat ve yönetmeliklere uygun olarak tarafsız şekilde muayene ettiklerini de anımsatan Avukatoğlu,”06.04.2019 tarihinde 30737 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği çerçevesinde; bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak üzere ayda en az bir defa hizmet yeterlilik belgesine sahip yetkili bir servis tarafından bakımının yapılmasını sağlamalı.

04.05.2018 tarihinde 30411 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği çerçevesinde; bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak üzere yılda en az bir defa periyodik kontrolünün yaptırılmasını sağlamalıdır.”uyarılarını tekrarladı.

RENKLİ KONTROL ETİKETLERİNE DİKKAT

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI, Anayasa'nın 135. maddesinde tanımlanan 66 ve 85 sayılı KHK ve 7303 sayılı Yasa ile değişik 6235 sayılı yasaya göre kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olduğuna da değinen Avukatoğlu,”Asansörlerdeki renkli kontrol etiketleri Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği’ne göre güvenlik seviyelerini belirtmektedir. Kırmızı ve sarı etiketli, ya da hiç muayene etiketi olmayan asansörler güvenli değildir. Yasal bir zorunluluk olan asansör muayenelerinin kontrolünün yapılmasını takip etmek, bina yöneticileri başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın görevidir.

Makina Mühendisleri Odası, asansör yıllık kontrollerini, kamusal denetim ve kamusal fayda anlayışını benimseyerek gerçekleştirerek Güvenli Asansör oranlarının artması yönünde çalışmalarını ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde sürdürecektir. Saygılarımızla…”değerlendirmesinde bulundu. Habertrak/Feyza Sevim