DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 66.299,99 -0.912
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 15°

“BİZİ GÖRMEZDEN GELMEYİN”

Son Güncelleme :

24 Ocak 2020 - 16:17

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Oku”]

Tekirdağ ve Trakya’nın ilk görme engelliler derneği olan Altınokta Körler Derneği Tekirdağ Şubesi açıldı.

Altınokta Körler Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Kemal Yıldız, görme engelli bireylerinin sayılarının oldukça fazla olduğunu ve her belediyenin kaldırımlara ve yollara hissedilebilir zemin koyması gerektiğine dikkat çekerek, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm ilçe belediyelerimizden ricamızdır: yaptıkları her yola görme engelli bireyleri düşünerek hissedilebilir zeminimizi koysunlar. En azından yeni tadilatlarda ve kaldırımlarda buna dikkat edilmeli. Bizim sayımız çok fazla bizi görmezden gelmeleri imkânsız.” Diye konuştu.

“TÜM BELEDİYELERDEN TALEBİMİZDİR…”

Yıldız, görme engelli bireylerin, hissedilebilir yol yapılmasına rağmen birçok engelle karşılaştığına değinerek, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nden ricamızdır yaptıkları her yola görme engelli bireyleri düşünerek hissedilebilir zeminimizi koysunlar. En azından yeni tadilatlarda ve kaldırımlarda buna dikkat edilmeli. Bizim sayımız çok fazla bizi görmezden gelmeleri imkânsız. Hem büyükşehir belediyesinden hem de diğer belediyelerden talebimizdir. Muratlı’da bir olay yaşadım. Görme engelli yolunda ilerlerken, karşıma direk çıktı. Hem de görme engellilerin hissedilebilir zemininin üzerinde. Muratlı Belediyesi’ne gittim. Zabıtaya ilettim. ‘Bir tedbir alır mısınız?’ dedim. Belediye, yapılan şeyi korumak zorunda. Oraya kimden izin alarak o direk dikildi. Hemen yan tarafında kahvehane var. İnsanlar bisikletlerini dayıyor ve kaldırım işgal altında. Yolda yürümek mümkün değil.” Şeklinde konuştu.

“AMAÇ GÖRME ENGELLİLERE BAĞIMSIZLIKLARINI KAZANDIRMAK”

Amaçlarının; görme engelli bireyleri istihdam ederek sosyal güvenliklerini kazanmalarını sağlamak olduğunu kaydeden Yıldız, “Altınokta Körler Derneği Türkiye’de kurulan ilk körler derneğidir. Her engelli haklarının kazanımında mutlaka emeği vardır. Biz şu an bunu Tekirdağ’da kurduk.  Sonuç şu; Biz Tekirdağ’da ilk Trakya’da tekiz. Amaç; görme engellilere bağımsızlığını kazandırıp, onları İŞKUR’dan istihdam ettirerek, sosyal güvenlerini kazandırabilmek. Tabi burada en büyük görev görme engelli arkadaşlarımıza düşecek. Biz Şerife Hanım’a ve Engelsiz Yaşam Derneği’ne, yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ederim. Bugünkü organizasyonun da mimarı odur. Her türlü giderimize varıncaya kadar karşıladı. Her engelli davasında en önde yer alacağız.” Değerlendirmesinde bulundu.

“TEKİRDAĞ VE TRAKYA’DA GÖRME ENGELLİLER ADINA HİÇBİR ŞEY YAPILMADIĞINI GÖRDÜM”

Tekirdağ Süleymanpaşa Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Şerife Türüdü, beş sene önce Engelsiz Yaşam Derneği kurulduğunda, yaptığı araştırmalar sonucu görme engelli bireyler için bir şey yapılmadığını fark ettiğine dikkat çekerek, “Kendi derneğimin yüzde 80’i bedensel ve mental engelli olmasına rağmen Tekirdağ ve Trakya’da görme engelliler adına hiçbir şey yapılmadığını gördüm. Bunu görünce ‘Biz bir şeyler yapmalıyız arkadaşlar’ dedim. Yönetim kurulu ile paylaştım bu konuyu. Kadıköy Belediyesi’nin uyguladığı bir proje gördüm; görme engelliler sesli kütüphanesi. Ondan feyzalarak Trakya Kalkınma Ajansı’na bir proje yazdık. Yaklaşık olarak 400 bin TL bedelli bir proje idi. Ortaklarımızla iş birliği içinde projemiz tamamlandı. Burada görmüş olduğunuz görme engelli arkadaşlar, Engelsiz Yaşam Derneği ailemizin içinden çıktılar. Şimdi ben onlara hem Görme Engelliler Kütüphanesi’ni hem de eğitmenlerimizi veriyorum. Proje kapsamında yedi tane öğretmen yetiştirdik. Yaklaşık üç yıldır da görme engelli arkadaşlarımıza Brail Alfabesi ve beyaz baston eğitimi veriyoruz. Artık kendi kanatlarını açıp uçacaklar. Çok mutlu ve heyecanlıyım. Sürekli birbirimize destek olacağız ve daha nice projeler gerçekleştireceğiz.” İfadelerini dile getirdi.

“HER ENGELLİNİN KENDİNE HAS SORUNU VAR”

Tüm engelli dernekleri ile iletişim halinde olacaklarını ve destek vereceklerini vurgulayan Türüdü, sözlerini şöyle noktaladı: “Amacımız aslında ayrıştırmak değil birleştirmek. Ama şu da bir gerçek ki her engellinin kendine has sorunu var. Evet biz Engelsiz Yaşam Derneğiyiz ama görme engellilere tam hitap edebiliyor muyuz? Hayır. İşitme engellilere yeteri kadar hitap edebiliyor muyuz? Hayır. O yüzden köklü bir kuruluşun altında şube açılmış olması ve Trakya’da ilk olması çok güzel bir örnek. Tüm engel gruplarını birleştirme ve kendi bünyelerinde ilerlemeleri kapsamında da desteğiz.”

Habertrak/Özlem İnan