DOLAR 32,2234 % -0.11
EURO 34,9331 % 0.17
GRAM ALTIN 2.444,47 % 0,49
ÇEYREK A. 3.996,71 % 0,49
BITCOIN 60.900,54 -3.492
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

Boydan boya Istranca Dağları’nı yürüdü

Son Güncelleme :

09 Ocak 2019 - 12:20

Emekli matematik öğretmeni aynı zamanda dağcılık sporcusu Uşak Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (UDOSK) Başkanı Sadi Yalgın, Çatalca’dan başlayıp Bulgaristan Burgas’a kadar devam eden Istranca Dağları’nın Kıyıköy – Hamzabeyli Sınır Kapısı etabını soğuk hava şartlarında bitirdi.

Türkiye’nin 500 km üzerindeki kültür rotalarını [Frig Yolu (506 km) – St. Paul Yolu (509 km) – Likya Yolu (540 km) ve Karia Yolu (868 km) kamp yüklü ve kesintisiz olarak yürüyen Uşak Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (UDOSK) Başkanı Sadi Yalgın, Istranca Dağları’nda da daha önce tek seferde yüründüğü bilinmeyen etabını da tamamlamış oldu.

Bir proje kapsamında oluşturulan; “Sakar ile Istranca (Yıldız) Dağları Transı” için hazırlanan taslak rota üzerinde yürümek için Uşak’tan Kırklareli Vize İlçesi, Kıyıköy Kasabası’na gelen Sadi Yalgın rotayı Bulgaristan Sakar Dağları bölgesini de içine alan kısmı ile beraber 15 günde tamamlamayı planlıyordu.

Birinci gün yol uzunluğu: 25,8 km olan Kıyıköy Kasabası – Hamidiye Köyü bölümü ile kamp yüklü sırt çantası ile başlattığı yürüyüşte 2. Gün Hamidiye Köyü – Kızılağaç Köyü bölümünü bitirdi. Daha sonraki gün çadırda konaklama sırasında yiyecek ve içeceklerin donması ile beraber Kızılağaç Köprüsü – Velika Köprüsü (34 km) & Velika Köprüsü – Mahya Dağı (14 km)  Mahya Dağı – Dupnisa Mağarası (19 km) bölümlerinde planlanan rota üstünde yiyecek içecek takviyesi yapacak yerleşim yeri olmaması nedeniyle araç vasıtası ile Beypınar Köyü’nden rotaya devam edildi. Beypınar Köyü – Çukurpınar Köyü – Armağan Köyü – Düzorman Köyü – Kapaklı Köyü – Elmacık Köyü’ yol güzergahında ormanlık ve mera alanlarından günlük 18-30 km arası mesafelerde köy kahvesi ve çadır konaklamalı yürüyüşe devam edildi.

Kofçaz İlçesi Çayırlı Köyü’nü geçip, Edirne il sınırlarına girilerek Lalapaşa İlçesi Ömeroba Köyü’ne oradan da Vaysal Köyü’ne ulaşıldı. 9 gün önce Kırklareli Vize İlçesi, Kıyıköy Kasabası’nda başlayan Sakar – Istranca Dağları Trans geçişinde Kırklareli’nin 3 ilçesi (Vize – Merkez İlçe – Kofçaz) ile 3 ilçeye bağlı 10 köy yerleşim merkezinden geçildi ve Edirne-Lalapaşa İlçe topraklarına ulaşılmış oldu.

Böylece 9’uncu gün Çayırlı Köyü – Karahamza Köyü – Çeşme Köyü – Ömeroba Köyü – Vaysal Köyü etabı da tamamlandı ve Vaysal Köyü’nde konaklama yapıldı. 10. Gün Hamzabeyli Köyü ve Hamzabeyli Sınır Kapısı’na ulaşmaya çalışan trekking uzmanı Sadi Yalgın Vaysal –Hacılar Köyü, Küçünlü ve Küçünlü – Hamzabeyli Köyü bölümü olmak üzere 28 km lik son etabı da kamp yükü ile tamamlayarak Hamzabeyli Sınır Kapısı’na bölgeyi etkisi altına alan kar yağışı altında ve karanlık ile beraber ulaşmış oldu. 3 gün boyunca şiddetli hava koşulları uyarısı nedeniyle Bulgaristan’a geçişi askıya alan Yalgın Edirne’ye gelerek Türkiye etabındaki parkurları sorunsuz tamamladı. Kırklareli -Vize İlçesi, Kıyıköy Kasabası’ndan kamp yüklü başlayan rotanın Türkiye etabı (220 km) & Bulgaristan (100 km)] Istranca (Yıldız) Dağları Transı Edirne Lalapaşa İlçesi Hamzabeyli Gümrük Kapısı’nda noktaladı.

Edirne’de dağcılık kulüpleri EDOSK ve TRAKDOSK’u da ziyaret eden Yalgın, “Rota üzerinde köylerden ve bölge insanından yardım aldığını bu yürüyüşü çok ilginç bulduğunu belirterek zaman zaman köy kahvelerini kendilerine açan bölge insanına teşekkür etti. Ayrıca; Istranca Dağları’nda proje kapsamında hazırlanan dağ geçişini düşünen sporcuların (Trans) yön levhaları ve işaretleme olmadığı için alan bilgisi, harita ve GPS kullanımı konusunda yeterli bilgisi ile kış koşullarına dayanıklı ve eğitimli olması gerekir. Deneyimi ve eğitimi olmayan kişilerin dağ geçişi risklidir. Bunun bilincinde hareket etmeleri dağda kaybolma ve kaza riskini azaltacaktır” diye konuştu.

Habertrak/Metin Karakuş